Leonido Donskio bičiuliai įtaria, kas pakirto filosofo sveikatą

Nuovargis. Tokią priežastį spėlioja žinomo Lietuvos intelektualo Leonido Donskio mirties sukrėsti jo bičiuliai. Jie sakė matę filosofą per vieną jo gimtadienių netekusį sąmonės. Ir pripažįsta: visur jį kvietė, o jis visur ėjo, nes itin vertino santykius su žmonėmis.

Trečiadienį mirė filosofas L.Donskis. Bičiuliai spėja, kad intelektualo gyvybę pasiglemžė nuovargis.
Trečiadienį mirė filosofas L.Donskis. Bičiuliai spėja, kad intelektualo gyvybę pasiglemžė nuovargis.
Filosofas, humanitarinių ir socialinių mokslų daktaras Leonidas Donskis su žmona Jolanta.<br>T.Bauro nuotr.
Filosofas, humanitarinių ir socialinių mokslų daktaras Leonidas Donskis su žmona Jolanta.<br>T.Bauro nuotr.
Projekto pristatyme dalyvavo filosofas L.Donskis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Projekto pristatyme dalyvavo filosofas L.Donskis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Sigita Purytė

Sep 21, 2016, 6:07 PM, atnaujinta May 12, 2017, 9:15 AM

Filosofo L.Donskio gyvybė užgeso ankstų trečiadienio rytą Vilniaus oro uoste.

„Viskas įvyko jiems einant iš oro uosto viešbučio į oro uostą. Leonidas suklupo ir, deja, niekas nebegalėjo jam padėti“, – sakė VDU tarptautinių ryšių prorektorė Ineta Dabašinskienė.

Profesorius su žmona turėjo skristi į Ukrainą.

I.Dabašinskienė pirmoji sužinojo apie L.Donskio mirtį, kai prieš šešias paskambino jo žmona Jolanta. „Nepatikėjau“, – prisipažino artima filosofo draugė.

Dieną prieš mirtį I.Dabašinskienė su L.Donskiu dalyvavo viename renginyje, drauge pietavo. „Jis rūpinosi tuo renginiu. Šeštą valandą vakaro telefonu bendravome jam vykstant į Vilnių, pusę dvylikos susirašinėjome elektroniniu būdu. Planavome daug susitikimų, renginių universitete, Lietuvoje ir už jos ribų“, – prisiminė prorektorė.

Paklausta, ar buvo ženklų, įspėjančių apie nelaimę, ji sakė: „Niekada nemačiau jo besiskundžiančio sveikata. Nei jam pirštą skaudėjo, nei galvą. Jis stiprus žmogus.

Taip, nuovargio buvo. Mes visi jį kvietėme, nes nelabai turėjome kuo pakeisti. Natūralu, kad žmogus gali pervargti, gal čia ir yra priežastis.“

Prarado sąmonę

Buvęs L.Donskio studentas ir artimas draugas Arūnas Gelūnas tvirtino, kad filosofas buvo trokštamas visame pasaulyje.

„Paskutinį kartą gyvai bendravome per jo gimtadienį rugpjūčio 13 dieną. Juokavome, kad esame tryliktukų klubas. Aš gimiau gruodžio 13 dieną. Buvo linksma, netilo klegesys, jis atrodė puikios formos.

Jis buvo tarptautinio masto figūra pačiame jėgų žydėjime, buvo apogėjus įvairių projektų“, – pasakojo buvęs kultūros ministras.

A.Gelūnas pasakojo, jog Europos vienybės gerbėjas buvo vis dažniau kviečiamas į prestižinius tarptautinius renginius. „Sekmadienį jis turėjo apsistoti mano rezidencijoje Paryžiuje, eiti į susitikimą su olandais – Lietuva ir Olandija organizavo forumą žodžio laisvei. Leonidas buvo vienas pagrindinių svečių, kviestinė žvaigždė. Vėliau turėjo pristatyti knygą „Didžioji Europa“, – apie artimiausius bičiulio planus kalbėjo dailininkas ir filosofas.

Ne tik iškilūs projektai, bet ir santykiai su draugais L.Donskiui buvo labai svarbūs. „Prisimenu jo gimtadienį, kurį šventėme Olandijoje – vienoje iš jo mėgstamiausių šalių. Visi žinojo, kad jis puikiai dainuoja, groja, visi laukė jo dainų. O jis buvo toks pavargęs, kad trumpam prarado sąmonę, bet nuėjo, pagulėjo ir sako: vėl galiu dainuoti. Jam draugai, santykis su draugais buvo labai svarbus“, – pasakojo kitas velionio bičiulis, ISM rektorius Alfredas Chmieliauskas.

Jis sakė, kad L.Donskio niekas nematė išsisėmusio, bet pripažino, jog daug kas yra matę jį pavargusį.

Ketvirtadienį su velioniu atsisveikins artimieji – žmona, motina, brolis, kiti giminaičiai. Visuomenė su mąstytoju galės atsisveikinti penktadienį nuo 11 val. iki 21 val. ir šeštadienį nuo 9 val. iki 13 val. VDU Didžiojoje auloje (Gimnazijos g. 7, Kaunas).

Filosofo L.Donskio laidotuvės planuojamos šeštadienį. Urna išnešama 13 val. Amžino poilsio jis atguls Petrašiūnų kapinėse, Kaune.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.