Mirė profesorius ir garsus geografas Stasys Vaitekūnas

Akademikų bendruomenė pranešė apie garsaus geografo, profesoriaus, Klaipėdos universiteto rektoriaus Stasio Vaitekūno mirtį.

Akademikų bendruomenė pranešė apie garsaus geografo, profesoriaus, buvusio Klaipėdos universiteto rektoriaus Stasio Vaitekūno mirtį.<br>Asm. archyv. nuotr.
Akademikų bendruomenė pranešė apie garsaus geografo, profesoriaus, buvusio Klaipėdos universiteto rektoriaus Stasio Vaitekūno mirtį.<br>Asm. archyv. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2016, 3:45 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:47 PM

Akademikas, habilituotas daktaras, profesorius Stasys Vaitekūnas gimė 1941 m. kovo 9 d. Reibiniuose, Joniškio rajone.

Nuo 1993 m. profesorius susiejo savo gyvenimą su Klaipėda, buvo išrinktas Klaipėdos universiteto rektoriumi ir dirbo šiose pareigose dvi kadencijas, iki 2002 m. Jo rektoriavimo metais Klaipėdos universitetas sparčiai augo ir pelnė pripažinimą ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

1995–1996 m. profesorius buvo Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos nariu, iki pat mirties aktyviai dalyvavo Lietuvos ir Klaipėdos miesto politiniame ir visuomeniniame gyvenime. Paskelbė per 150 mokslinių publikacijų, po Nepriklausomybės atkūrimo parašė pirmuosius geografijos vadovėlius vidurinėms mokykloms.

Profesorius Stasys Vaitekūnas 2007 m. apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi, 2015 m. Gabrielės Petkevičaitės–Bitės atminimo medaliu už parlamentarizmo tradicijų puoselėjimą ir skleidimą.

Plati profesoriaus mokslinių interesų sritis – gyventojų geografija ir demografija, politinė geografija ir geopolitika, regionų geografija, Europos Sąjungos geografija. Be tiesioginės, kaip mokslininko veiklos, profesorius aktyviai dalyvavo mokslo skatinimo ir populiarinimo veikloje.

Jis buvo Žemaičių vyskupystės muziejaus tarybos narys, Lietuvos mokslo tarybos ekspertas, Lietuvos mokslo tarybos socialinių mokslų nostrifikavimo komisijos pirmininkas, mokslo žurnalo „Tiltai“ vyriausiasis redaktorius, kelių Lietuvos ir užsienio mokslinių žurnalų redakcinių kolegijų narys, įvairių tarptautinių organizacijų ir komisijų narys, aktyviai dalyvavo Visuotinės lietuvių enciklopedijos leidyboje, buvo aistringas meno gerbėjas. ------------------------ Velionis bus pašarvotas gruodžio 9 dieną Šv. Juozapo Darbininko bažnyčios koplyčioje (Smiltelės g. 27, Klaipėda).

Atsisveikinimas su velioniu vyks gruodžio 9 d. nuo 12.00 iki 21.00 val.

Gruodžio 10 d. – nuo 8.00 iki 11.00 val.

Šv. Mišios vyks gruodžio 9 d. 18 val. Šv. Juozapo Darbininko bažnyčioje.

Laidotuvės – gruodžio 11 d. 11.00 val. Skaisgirio kapinėse, Joniškio rajone.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.