Ne savo sūnų palaidojusi motina papasakojo apie šiurpą morge: „Likau kalčiausia aš“

Per Kelmės rajone prieš savaitę įvykusią avariją sūnaus Algmino Banišausko netekusi kaunietė Irena Snarskytė užvakar sužinojo dar vieną baisią žinią – ji palaidojo ne savo vaiką, o svetimą žmogų.

Kaunietė I.Snarskytė buvo įsitikinusi, kad palaidojo sūnų, tačiau vakar turėjo važiuoti į morgą atpažinti jo palaikų.<br>V.Stankevičiaus nuotr.
Kaunietė I.Snarskytė buvo įsitikinusi, kad palaidojo sūnų, tačiau vakar turėjo važiuoti į morgą atpažinti jo palaikų.<br>V.Stankevičiaus nuotr.
Visi manė, kad šiame kape palaidota urna su A.Banišausko pelenais, tačiau paaiškėjo, jog įvyko baisi klaida.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Visi manė, kad šiame kape palaidota urna su A.Banišausko pelenais, tačiau paaiškėjo, jog įvyko baisi klaida.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Prieš savaitę per šią avariją Lyduvėnuose (Kelmės r.) žuvo trys žmonės.
Prieš savaitę per šią avariją Lyduvėnuose (Kelmės r.) žuvo trys žmonės.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 4, 2017, 9:01 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 3:47 PM

Po avarijos Šiaulių morgo specialistai I.Snarskytei atidavė ne jos 34 metų sūnaus, o jo kelionės draugo 42 metų Vladimiro Medvedevo palaikus.

Jie trečiadienį buvo kremuoti Lenkijoje, o užvakar urna su jo pelenais palaidota Kaune.

I.Snarskytės sūnaus kūnas šiuo metu yra Kėdainių krematoriumo patalpose, tačiau palaidoti jo kol kas negalima, nes A.Banišausko vardu jau yra palaidotas kitas asmuo – V.Medvedevas.

„Morgo darbuotojai ir teisėsaugos pareigūnai pademonstravo visišką neišmanymą. Manęs net nebuvo atsiprašyta“, – piktinosi I.Snarskytė, vakar rytą atvykusi į Kauno apylinkės prokuratūrą rašyti pareiškimo, kad atsakingiems darbuotojams būtų iškelta byla už aplaidumą.

Žuvo trys žmonės

Tragiška avarija įvyko vasario 24-osios popietę Kelmės rajone esančiame Lyduvėnų miestelyje.

Mikroautobusu „Volkswagen Caravelle“ važiavo penkiese – netoliese, Padubysio kaime, esančios sodybos priklausomybę turintiems žmonėms įkūrėjas 46 metų Žanas Talandis su dviem mažamečiais sūnumis ir sodybos gyventojai A.Banišauskas bei V.Medvedevas.

Nesuvaldytas automobilis trenkėsi į tilto atitvarus ir įlėkė į Dratvinio upę.

Per avariją žuvo A.Banišauskas, V.Medvedevas ir geradarystės akcijomis garsėjančio Ž.Talandžio 6 metų sūnus.

A.Banišausko motinai I.Snarskytei vietos gyventojai pasakojo, kad pagalbos tarnybų teko laukti net kelias valandas.

Apie tragediją moteris sužinojo tik iš žiniasklaidos.

I.Snarskytė tvirtino taip ir nesulaukusi policijos pranešimo, kad žuvo sūnus.

Kitą dieną po avarijos policijos suvestinėse buvo pažymėta, kad vairuotojas dar nėra nustatytas.

I.Snarskytės įsitikinimu, vairuoti galėjo tik jos sūnus: „Jis vienintelis turėjo teises.“

Artimiesiems kilo abejonių

Valstybinės teismo medicinos tarnybos Šiaulių skyriaus atstovai atidavė I.Snarskytei kūną pasakę, kad tai jo sūnaus palaikai, antradienį.

V.Medvedevas ant peties turėjo tatuiruotę, kaip ir A.Banišauskas.

„Kai morgo darbuotojas prasegė maišą, aš nepažinau sūnaus“, – prisiminė I.Snarskytė.

Tačiau svetimo žmogaus kūną ji pasiėmė manydama, kad tai vis dėlto yra jos sūnus.

I.Snarskytė tvirtino, kad ją suklaidino tatuiruotė, panaši į tą, kokią turėjo sūnus: „Be to, kūnas buvo nugrimuotas, galva sudaužyta, lūpos susiūtos.“

Palaikai buvo pašarvoti Kauno laidojimo namuose.

Velionio draugai ir giminaičiai ėmė sakyti motinai, kad čia – ne Algminas.

Tačiau žmonės dėl to nebuvo visiškai tikri – svarstė, kad įspūdis, kūnui ilgą laiką išbuvus vandenyje, gali būti apgaulingas.

Trečiadienį kūnas buvo kremuotas Lenkijoje, o ketvirtadienį įvyko laidotuvių ceremonija – urna su velionio pelenais pristatyta į Kauno Eigulių kapines.

Visi manė, kad atsisveikina su A.Banišausku.

Atvožę karstą aiktelėjo

A.Banišausko motina ketvirtadienį per gedulingus pietus sulaukė netikėto Lyduvėnų (Kelmės r.) bendruomenės nario skambučio.

„Pasakysime labai negerą naujieną – palaidojote ne savo sūnų“, – išgirdo I.Snarskytė.

Tiesa paaiškėjo Lyduvėnų bendruomenės atstovams atvykus į Šiaulių morgą.

Vietos gyventojai tikėjosi išvysti V.Medvedevo kūną, tačiau morge atidengę karstą aiktelėjo – jame gulėjo A.Banišauskas.

Su žmona išsiskyręs V.Medvedevas turėjo būti pašarvotas Lyduvėnuose, šio krašto gyventojai ketino pasirūpinti ir jo laidotuvėmis, bet vietoj jo į šarvojimą salę buvo atvežtas A.Banišauskas.

Kilus triukšmui kūnas buvo pristatytas į Kėdainių krematoriumą, bet kremavimo procedūra dar nėra atlikta.

Motina norėtų savo sūnaus kūną kremuoti ir palaidoti urną, bet iškilo netikėta kliūtis – jau yra oficialiai įregistruota, kad A.Banišauskas atgulė Eigulių kapinėse, išduotas mirties liudijimas. Jo vardu palaidotas kitas žmogus.

„Be tapatybės patvirtinimo sūnaus negalima kremuoti“, – sielvartavo I.Snarskytė.

Siuntė vieni nuo kitų

Tą pačią dieną nuvykusi į Lyduvėnus motina įsitikino – karste iš tikrųjų guli jos sūnus.

Moteris nuvyko į Kelmės policiją, bet sutrikę pareigūnai nieko paaiškinti negalėjo.

Pasak I.Snarskytės, iš pradžių pareigūnai net nepaisė priekaištų, tačiau jai pradėjus šnekėti teisine kalba tonas pasikeitė.

I.Snarskytė ėmė teirautis pareigūnų, kaip buvo atlikta pirminė avarijos vietos apžiūra, kodėl apie nelaimę nebuvo iškart pranešta artimiesiems, – sūnus turėjo asmens dokumentus.

„Klausiau policininkų, kodėl nebuvau pakviesta atpažinti sūnaus. Nebuvo tinkamai apžiūrėta įvykio vieta.

Į morgą policininkai turėjo vykti tik nustatę sūnaus tapatybę“, – piktinosi moteris.

Susizgribo per vėlai

Ketvirtadienį I.Snarskytės telefonas ėmė kaisti nuo skambučių.

„Skambino ir policininkai, ir prokurorai, nors iš pradžių jie mėtė ragelius.

Manęs iki šiol niekas net neatsiprašė – likau kalčiausia aš, kad neatpažinau sūnaus“, – pasakojo I.Snarskytė.

Moteris klausė, ką jai daryti, kaip palaidoti sūnų, bet buvo siuntinėjama iš vienos vietos kitą, buvo patarta važiuoti į Kėdainių prokuratūrą.

Nuvykusi ten I.Snarskytė išgirdo, kad turi vykti į Kauno prokuratūrą, o jos pareigūnai nusiuntė pas Telšių teisėsaugą.

Kai moteris pakėlė triukšmą, ketvirtadienio vakarą į Lyduvėnus atvyko keturi policijos pareigūnai.

„Praėjus kone savaitei po avarijos, jie atvažiavo paimti mano sūnaus pirštų atspaudų, reikalingų tapatybei nustatyti.

Tačiau tuo metu jis jau buvo išvežtas į krematoriumą“, – pasakojo I.Snarskytė.

Morgo įraše – klaida

I.Snarskytė teigė, jog jai reikės rašyti prašymą, kad būtų panaikinta kremacija A.Banišausko vardu: „Užuot sėdėjusi prie sūnaus ir gedėjusi, dabar turiu spręsti teisinius galvosūkius.“

Artimieji siekia, kad urna jau su tikrais A.Banišausko palaikais būtų perlaidota Kauno Eigulių kapinėse, bet nežinia, kada pavyks tai padaryti.

Teismo medicinos tarnybos Šiaulių skyriaus darbuotojai dokumentuose klaidingai įrašė, kad A.Banišauskas buvo keleivis.

Sukrėsta I.Snarskytė tvirtino padarysianti viską, kad pasiektų teisybę: „Kalbėjausi su Šiaulių morgo atstovais, bet taip ir nebuvo paaiškinta, kodėl buvo supainioti kūnai, kas už tai atsakingas.

Morgo sanitarės ėmė bartis viena su kita.“

Vakar I.Snarskytė iš Kauno prokuratūros išvyko į Šiaulių morgą, po to iš ten važiavo į Kėdainių krematoriumą.

Ten atvyko ir Telšių policijos tyrėja ir surengė A.Banišausko atpažinimo procedūrą.

Tokio keisto atvejo dar nėra buvę

„Mes savo kaltės neįžvelgiame. Turėtų būti atliktas išsamus šio įvykio tyrimas“, – taip vakar kalbėjo Valstybinės teismo medicinos tarnybos Šiaulių skyriaus vedėjas Robertas Obrikis.

Keturis kūnus (iš jų – tris avarijos Kelmės rajone aukas) į šį skyrių atvežė vienos ritualines paslaugas Kelmėje teikiančios bendrovės darbuotojai.

„Visi kūnai buvo gauti specialiuose maišuose su atpažinimo užrašu. Avarijos aukų kūnus mūsų ekspertai, vykdydami gautas užduotis, ištyrė vasario 27 dieną. Vieno žuvusio vyro kūną tyrė vienas, o kito – kitas ekspertas. Abu šie specialistai yra ilgamečiai darbuotojai. Jie abu gerai išmano visas procedūras“, – sakė R.Obrikis.

Atlikus ekspertizę, vieno per avariją žuvusio vyro kūną vasario 28-ąją išsivežė artimųjų įgaliojimus pateikę Kauno ritualinių paslaugų firmos darbuotojai, o kitą kūną kovo 1-ąją pasiėmė taip pat artimųjų įgaliojimus pateikę Raseiniuose ritualines paslaugas teikiančios įmonės darbuotojai.

„Jei palaikų atsiimti atvyksta artimieji, mes juos visada parodome, bet pastaruoju metu palaikus dažniausiai pasiima ritualines paslaugas teikiančios įmonės atstovai, pateikę mums reikiamus dokumentus. Minėtu atveju žuvusiųjų tapatybė mūsų skyriuje nebuvo nustatinėjama. Pakartosiu – pas mus šie kūnai pateko jau atpažinti, ir viskas buvo atlikta pagal taisykles“, – sakė R.Obrikis ir pridūrė, kad per jo 34 metų teismo eksperto praktiką tokio keisto atvejo dar nebuvo pasitaikę.

Valstybinės teismo medicinos tarnybos Šiaulių skyriuje dirba penki ekspertai. Pernai šiame skyriuje buvo atlikta 650 palaikų ekspertizių.

Nesilaikyta įstatymų?

Vytenis Labanauskas

Kėdainių krematoriumo vadovas

„Vieno žuvusiųjų, kuriam pirmam neteisingai buvo nustatyta tapatybė, kūnas buvo išvežtas kremuoti į Lenkiją.

Nuo tokių tapatybės nustatymo nesusipratimų papildomai turėtų apsaugoti mirusiojo pasas, dar vadinamas „laissez-passer“. Tai leidimas, išduodamas norint oficialiai išvežti palaikus per sieną. Lietuva yra pasirašiusi Strasbūro susitarimą, ratifikuotą dar 2009 metais, o reikalavimas važiuojant per sieną turėti mirusiojo pasą įsigaliojo nuo 2017 metų sausio 1 dienos.

Gauti tokį dokumentą nesunku, jis išduodamas nemokamai Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre (NVSC).

Karstas yra plombuojamas, patvirtinama mirusiojo tapatybė, taip pat atliekamos kitos reikalingos procedūros.

Ši situacija tik parodo, kad sistema kol kas tinkamai neveikia ir galbūt nesilaikoma įstatymų, – kyla klausimų, ar mirusįjį kremuoti vežusi bendrovė kreipėsi į NVSC su prašymu išduoti privalomą leidimą, ar kas nors kontroliavo kūno gabenimą per sieną?

Turime papildomą saugiklį, kuris turėtų padėti apsisaugoti nuo tokių situacijų atliekant atidesnę mirusiųjų kūnų patikrą, tačiau kažkodėl tuo nesinaudojama.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.