Mirė buvęs premjeras Laurynas Mindaugas Stankevičius

Eidamas 82-uosius metus mirė septintosios po Nepriklausomybės atkūrimo Vyriausybės ministras pirmininkas Laurynas Mindaugas Stankevičius, praneša LRT TV Naujienų tarnyba.

L.M.Stankevičius.<br>R.Jurgaičio nuotr. iš archyvo
L.M.Stankevičius.<br>R.Jurgaičio nuotr. iš archyvo
L.M.Stankevičius.<br>R.Jurgaičio nuotr. iš archyvo
L.M.Stankevičius.<br>R.Jurgaičio nuotr. iš archyvo
L.M.Stankevičius.<br>M.Vidzbelio nuotr. iš archyvo
L.M.Stankevičius.<br>M.Vidzbelio nuotr. iš archyvo
M.L.Stankevičius 2006-aisiais.<br>P.Lileikio nuotr. iš archyvo
M.L.Stankevičius 2006-aisiais.<br>P.Lileikio nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 17, 2017, 3:29 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 7:43 PM

1994–1996 metais L.M.Stankevičius dirbo valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministru, vėliau paskirtas ir ministru pirmininku, šias pareigas ėjo 1996 m. vasario–lapkričio mėnesiais. 1996–2000 m. – Seimo narys, 1998–1999 metais vadovavo Sveikatos apsaugos ministerijai.

„Nemanau, kad pavyko dirbti be klaidų, – kartą, paklaustas apie savo darbą Vyriausybėje ir ministerijose, „Lietuvos rytui“ yra sakęs M.L.Stankevičius. – Matyt, man pritrūko ryžtingumo. Gailiuosi, kad tada nerestruktūrizavome energetikos ūkio.“

Pasakodamas apie savo patirtį ir darbą M.L.Stankevičius neslėpė, kad susidūrė su begale iššūkių, o darbą apsunkino ir įvairių partijų interesai.

„Visiems, buvusiems valdžioje, nepavyko įveikti vieno pagrindinio trūkumo – valstybė ekonomikai nesudarė sąlygų kaupti ir kurti. Valstybė ir toliau atlieka pagrindinio dalytojo ir skirstytojo vaidmenį. Tai vienas ekonomikos plėtros stabdžių, nes reikia turėti ką skirstyti. Todėl buvo griebtasi žiaurių akcijų, saulėlydžio ir saulėtekio šūkių.

Padėtį komplikuoja ir tai, kad į valdžią atėjusios partijos savo interesus sutapatina su nacionaliniais interesais.

Žvelgdamas į kaimynines šalis kartais pavydžiu, kad pas juos daug anksčiau atsirado prielaidos koalicijoms, pliuralizmui.

Neseniai vykusioje knygų mugėje dalyvavęs rašytojas Tomas Venclova pasakė – valstybė tada funkcionuoja, kai veikia jos autopilotas, o ne politinių partijų „jomarkas“. Pokario metų Italijoje pasikeitė pusšimtis vyriausybių, bet šalis puikiausiai tvarkosi.

Matyt, spartesnį mūsų žengimą į priekį stabdė ir stabdo netinkamai pasirinkta indėlių grąžinimo forma ir esmė. Nepasinaudojome didele galimybe pertvarkyti socialinę sferą ir suformuoti vadinamuosius kaupimo fondus, galėjusius tapti vienu iš lietuviškų investicinių šaltinių“, – tąkart kalbėjo buvęs premjeras.

L.M.Stankevičius gimė 1935 m. rugpjūčio 10 d. Aukštadvaryje, Trakų apskrityje.

Penktadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą dėl L.M.Stankevičiaus mirties.

„Patyręs finansų specialistas L.M.Stankevičius jau pirmaisiais Nepriklausomybės metais pradėjo dirbti socialinės apsaugos srityje, vėliau ėjo socialinės apsaugos, valdymo reformų ir savivaldybių reikalų, sveikatos apsaugos ministro pareigas, buvo išrinktas Seimo nariu“, – rašoma šalies vadovės užuojautoje.

Pasak D.Grybauskaitės, daugelis, kuriems teko sudėtingais pirmaisiais valstybės atkūrimo metais dirbti su L.M.Stankevičiumi, įsiminė jo atsakingą požiūrį į patikėtas pareigas ir dalykiškumą.

Užuojautą pareiškė ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. “Telydi velionio vardą amžina pagarba ir šviesus atminimas“, – netekties valandą parlamento vadovas šeimai linkėjo stiprybės ir dvasios paguodos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.