Liepsna nusiaubė unikalų pasaulio gamtos kampelį - Aukštumalos pelkę

Liepsna ketvirtadienio vakarą nusiaubė unikalų pasaulio gamtos kampelį, turistų pamėgtą Aukštumalos pelkę. Liepsna sunaikino dalį pažintinio tako, išdegino miško paklotę.

 Liepsna nusiaubė unikalų pasaulio gamtos kampelį - Aukštumalos pelkę.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
 Liepsna nusiaubė unikalų pasaulio gamtos kampelį - Aukštumalos pelkę.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

May 5, 2017, 10:49 AM, atnaujinta May 5, 2017, 4:32 PM

Kaip pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, ketvirtadienį apie 20 val. 26 min. Šilutės r. ugniagesiai buvo iškviesti į Kintų seniūniją, greta Rūgalių kaimo esančią Aukštumalos pažintinį taką. Buvo pranešta, kad Aukštumalos draustinyje dega žolė ir medinis takas.

Į nurodytą vietą buvo nusiųstos trys autocisternos.

Atvykus gelbėtojams paaiškėjo, kad iki gaisro vietos privažiuoti neįmanoma, gelbėtojai ėjo pėsčiomis apie 1 km.

Nustatyta, kad Aukštumalos pažintiniame take degė medinis takas, žolė ir miško paklotė. Užgesinta parankinėmis priemonėmis.

Gaisro metu sudegė apie 200 m medinio tako, išdegė žolė ir miško paklotė  20 arų plote.

Aukštumalos pelkė – pirmoji pasaulyje mokslinėje monografijoje aprašyta aukštapelkė, rašoma tinklapyje aukstumala.lt. Ji plyti vakarinėje Lietuvos dalyje, Šilutės rajono Kintų seniūnijoje, šiaurinėje Nemuno deltos regioninio parko dalyje, 6 km į šiaurės vakarus nuo Šilutės, tarp Krokų Lankos ežero, Tenenio ir Minijos upių žemupio.

Draustinis pelkėje įsteigtas siekiant išsaugoti ir renatūralizuoti Aukštumalės pelkinę ekosistemą, pasižyminčią ežerokšnių kompleksais, vertingomis buveinėmis, retų ir nykstančių rūšių augalija bei gyvūnija.

Ši pelkė, kaip ir visa Nemuno deltos regioninio parko teritorija, yra įrašyta į Ramsaro konvencijos tarptautinės svarbos teritorijų ir NATURA 2000 saugomų teritorijų sąrašus.

Laisvojoje enciklopedijoje „Wikipedia“ rašoma, kad tai yra viena didžiausių pelkių ne tik Vakarų Lietuvoje, bet ir visos Lietuvos teritorijoje. Kartu su šalia esančiu durpynu ji užima daugiau nei 2500 ha plotą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.