Sustiprėjęs vakaris pajūryje ėmė šienauti žmonių gyvybes

Palangos paplūdimyje Baltijos jūra šią vasarą pasiglemžė pirmąją auką.

 A.Ziabkaus nuotr. 
 A.Ziabkaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-04 18:23, atnaujinta 2018-08-04 22:23

Šeštadienį po pietų tarp Palangos centrinės dalies ir Šventosios esančių Monciškių paplūdimyje nuskendo 14 metų kaunietis, kuris rytoj turėjo švęsti penkioliktąjį gimtadienį.

Apie nelaimę gelbėtojams buvo pranešta apie 15 valandą. Kauniečių šeima poilsiavo toje paplūdimio dalyje, kurioje iš pietų pusės artimiausias gelbėtojų postas buvo už pustrečio kilometro, o iš šiaurės – už pusantro kilometro.

Iš Centrinės gelbėjimo stoties į nelaimės vietą gelbėtojai išskubėjo trimis vandens motociklais. Dar du ekipažai į Monciškes išlėkė keturačiais motociklais.

Tačiau kol buvo įveiktas nemažas atstumas, pagalba atskubėjo per vėlai – paauglys jau buvo dingęs vandenyje.

Kaip pasakojo įvykio liudytojai, iš pradžių srovė tolyn nuo kranto patraukė besimaudžiusius tėvą, motiną ir sūnų. Jų gelbėti iš karto puolė ant kranto buvę poilsiautojai.

Du jaunuolius taip pat pagavo jūros srovė, tačiau visus keturis žmonėms pavyko išgelbėti. Skęstantį keturiolikmetį vienas vyras vandenyje buvo sučiupęs už plaukų, tačiau srovės gūsis trūktelėjo poilsiautoją į šalį ir iš rankų išsprūdęs paauglys dingo vandenyje.

Pavakare skenduolio kelias valandas bergždžiai ieškojo gelbėtojai ir atvykę ugniagesiai, tačiau kol kas kūno aptikti nepavyko.

Tuo metu Palangos gelbėjimo postuose buvo iškabinta draudžianti maudytis raudona vėliava.

„Ją iškėlėme 11 valandą, kai vėjas iš vakarų įsismarkavo iki 10 metrų gūsiuose, o bangavimas pasiekė 3 balus“, – pasakojo Palangos paplūdimių gelbėjimo tarnybos viršininko pavaduotojas Ričardas Kurpius.

Centriniame kurorto paplūdimyje gelbėtojai visus varė iš vandens, o keletą nepaklususių teko atiduoti policijai.

Pastaruoju metu sustiprėjęs vakarų vėjas pavojų kelia ir Klaipėdos paplūdimiuose. Penktadienį dėl banguotos jūros gelbėtojams uždraudus maudytis ties Giruliais nuskendo svečias iš Rusijos.

Jį į jūrą nunešė srovė. Gelbėtojai vandenyje spėjo pagauti poilsiautoją, tačiau jis jau buvo prigėręs vandens ir be sąmonės. Ištraukus į krantą vyrą dar bandė gaivinti gelbėtojai ir atskubėję medikai, tačiau 65 metų Rusijos piliečio gyvybė užgęso.

R.Kurpius visiems į Palangą atvykusiems poilsiautojams pataria esant neramiai jūrai vietą maudynėms rinktis arčiau gelbėtojų posto.

„Šiandien jiems nebūtų leista maudytis dėl pavojingos jūros, tačiau kitais atvejais poilsiautojai jaustųsi gerokai saugesni, jei jūroje būtų netoli gelbėtojų, kurie neužtruktų suteikti pagalbą“, – teigė gelbėjimo tarnybos viršininko pavaduotojas.

Palangoje nuo 200 iki 400 metrų atstumu gelbėjimo postai yra centrinės miesto dalies paplūdimių ruože nuo Birutės kalno iki moterų pliažo už Centrinės gelbėjimo stoties.

Tankiau gelbėjimo postai išdėstyti apie kilometro ilgio paplūdimio ruože Šventojoje nuo molo į pietus.

Visuose kituose, žmonių mažiau naudojamuose ir vadinamuose laukiniuose Palangos savivaldybės paplūdimiuose, gelbėjimo postai išmėtyti keletos kilometrų atstumu. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.