Tarnybos prasnaudė kraupų nusikaltimą: pas recidyvistą palikus vaikus, kūdikiui sulaužyta kaukolė

Po kraupaus nusikaltimo Kėdainiuose, kai savo namuose buvo nužudytas 4 metų Matukas, atskriejo žinia apie dar vieną itin žiaurų išpuolį prieš vaiką. Devynis kartus teistas 23 metų kaunietis įtariamas sunkiai sužalojęs savo 4 mėnesių sūnų. Berniuko galva sužalota, jis šiuo metu gydomas Kauno klinikų reanimacijoje, diagnozuoti kaukolės lūžiai, kraujo išsiliejimas į smegenis.

Girtas vyras Kaune įtariamas žiauriai sumušęs savo sūnų, mažylis - reamimacijoje.<br> Lrytas.lt nuotr.
Girtas vyras Kaune įtariamas žiauriai sumušęs savo sūnų, mažylis - reamimacijoje.<br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2018, 9:23 AM, atnaujinta Sep 24, 2018, 4:48 PM

Pareigūnų duomenimis, kūdikis buvo net ir spardomas. 

Rengiant publikaciją išaiškėjo vaiko teisėmis rūpintis turinčių institucijų aplaidumo faktai. 

Sekmadienio naktį sulaikytas recidyvistas tvirtino, jog vaikas neva iškrito iš vežimėlio, tačiau medikai nustatė, jog sužalojimai nėra būdingi kritimui. Tėvas netrukus ištraukė ir antrą versiją, neva berniukas iškrito jam iš rankų. 

Pirmadienį, 14 val. 15 min. Kauno apygardos prokuratūros atstovė spaudai Izabelė Bočkienė naujienų portalui lrytas.lt pranešė, jog iškelta baudžiamoji byla dėl kūdikio sunkaus sveikatos sutrikdymo, o smurtu įtariamas tėvas suimtas trim mėnesiams. 

Teismas patenkino Kauno prokurorės Auksės Lipkevičienės prašymą suimti tėvą maksimaliai leistinam laikotarpiui. 

Kūdikio tėvas yra devynis kartus teistas už plėšimus, vagystes ir kitus nusikaltimus. 

Šiuo metu jis yra teisiamas jau dešimtą kartą, šįsyk už telefoninį sukčiavimą. Kartu su juo dėl sukčiavimo teisiama ir berniuko motina. 

Nepaisant akivaizdžių smurto požymių, kaunietis net ir teisme pirmadienį atkakliai tvirtino nemušęs sūnaus.

Susizgribta per vėlai

Nors tėvas teistas daugybę kartų, vaiko teisių apsaugos specialistai ir kiti atsakingų tarnybų darbuotojai jam leido auginti savo atžalas. Namuose iš viso auga trys mažamečiai vaikai. Be sudaužyto kūdikio, recidyvistui leista auginti dar 3 ir 1,5 metų vaikus.

Pasak Kauno klinikų atstovės spaudai Eglės Audickaitės, sužalotas berniukas šiuo metu gydomas reanimacijoje, tačiau jo būklė, laimei, šiuo metu yra stabili.

Kaip pranešė Policijos departamentas, sekmadienį apie 3 val. į Kauno ligoninę iš Kauno, Lampėdžių g., namų, pristatytas ir dėl galvos sumušimo paguldytas kūdikis. Smurtu įtariamas tėvas buvo girtas. 

Policija tąsyk teigė, kad kūdikį namuose, tą pačią naktį apie 2 val. 50 min. galimai iš rankų išmetė tėvas. Manoma, jog jis vaiką sužalojo tyčia.

Kauno vaiko teisių apsaugos skyriaus laikinoji vedėja Daiva Porutienė naujienų portalui lrytas.lt pirmadienio rytą pranešė, jog šeimoje yra dar du vaikai. Po incidento jie perkelti į savivaldybės Vaikų gerovės centrą „Pastogė“.

Naktį, kai buvo sužalotas berniukas, jo motinos namuose nebuvo.

Iškart po nelaimės pareigūnams buvo pranešta, kad berniukas esą iškrito iš vežimėlio. Į ligoninę jį atlydėjo močiutė.

Motinos naktį namuose nebuvo

Šeima vaiko teisių apsaugos specialistams dėl atžalų nepriežiūros yra žinoma. Anksčiau su ja neva buvo intensyviai dirbama.

Prieš kurį laiką esą pavyko pasiekti, kad situacija pagerėtų, tačiau pastaruoju metu problemos atsinaujino.

Visgi sunku kalbėti apie tėvo pasitaisymą, kai jis neišeina iš teisiamųjų suolo. Po 9 teistumų Kauno apylinkės teisme šiuo metu nagrinėjama dar viena byla. 

Vaiko teisių apsaugos specialistai po kūdikio sužalojimo ieškojo motinos, tačiau kur ji naktį buvo išėjusi, neaišku. 

Nusikaltimas įvykdytas Lampėdžių gatvėje esančiame bendrabutyje, kuriame gyvena nemažai asocialių žmonių, ten nuolat vyksta policija dėl smurto ir triukšmo.  Tai –  vienas baisiausių miesto bendrabučių, kuriame smūgiai ir išgertuvės yra kasdienybė. 

Du vyresnieji smurtautojo vaikai šiuo metu yra perkelti į Kauno vaikų gerovės centrą "Pastogė", kuriame bus mažiausiai mėnesį. Paskui bus sprendžiama, kur jie gyvens. 

Aplaidumo faktai - akivaizdūs

Iš įvykių sekos matyti atsakingų tarnybų darbuotojų, teisėsaugos aplaidumo požymiai.

Kauno vaikų teisių apsaugos skyrius apie šią šeimą beveik nieko nežinojo, nes dar praėjusiais metais ji gyveno sostinėje.

Vaikai pas recidyvistą buvo palikti, nors dar sostinėje išaiškėjo, jog jis smurtavo prieš kitą savo atžalą. 

Vilniaus vaiko teisių apsaugos specialistai nepranešė kolegoms iš laikinosios sostinės nei apie vyro teistumus, nei apie smurtą šeimoje - bent jau taip aiškino Kauno vaiko teisių apsaugos skyriaus atstovė D.Porutienė. 

Jokios informacijos nebuvo gauta ir iš policijos. 

Kaip ten bebūtų, šis skaudus atvejis eilinį kartą parodė, kad Lietuvos institucijoms trūksta veiklumo, jos nesusikalba, per mažai bendrauja tarpusavyje.

Panašu, kad Kauno Vaiko teisių apsaugos skyriaus taip pat išsamiai nepatikrino šios šeimos, per mažai ja domėjosi.

"Mes neturėjome jokių duomenų apie šią šeimą. Policija apie teistumus nepraneša, be to, ir nėra pagrindo tikrinti kiekvieno žmogaus teistumą, egzistuoja asmens duomenų apsauga.

Kai tik išlindo šie faktai, iškart ėmėmės priemonių. Apie tai, kad vaikai gyvens su tėvu, manau, negali būti ir kalbos, bet dar yra motina", - pasakojo laikinai Kauno vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos pareigas einanti D.Porutienė.

 

 

 

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.