Mirė medicinos mokslų daktarė Z. Stukonienė

Šį antradienį (spalio 23 d.), eidama 92 metus, mirė gydytoja citopatologė, medicinos mokslų daktarė, docentė Zofija Ona Mickytė-Stukonienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2018, 2:34 PM

Klinikinei onkologijai Vilniaus onkologijos mokslinio tyrimo institute (dabar Nacionalinis vėžio institutas), kurio viena kūrėjų 1957 m. ji buvo, Z.Stukonienė paskyrė daugiau negu 50 metų. Institute Z.Stukonienė pirmoji įdiegė citodiagnostinį tyrimo metodą, tuomet dar visiškai naują kryptį Lietuvoje, subūrė kvalifikuotų citodiagnostų grupę.

1967 m. ji apgynė medicinos mokslų daktaro disertaciją „Skreplių mikroskopinis tyrimas, nustatant ir gydant plaučių vėžį“, kurioje pristatė savo atradimus plaučių vėžio diagnostikoje. Vėliau tapo pagrindine Lietuvos gydytojų konsultante navikų citodiagnostikos srityje, bendradarbiavo su kitų šalių citologais.

1977 m. kartu su vyru išvyko dirbti į Vėžio tyrinėjimo tarptautinį centrą Lione, Prancūzijoje ir dirbo Leono Beraro onkologijos centro citologinėje laboratorijoje.

Grįžusi į Lietuvą, į Onkologijos institutą, Z. Stukonienė tęsė darbą, glaudžiai bendradarbiaudama su klinicistais. Buvo paskirta LR Sveikatos apsaugos ministerijos neetatine vyr. citologe. Vėliau didžiausią dėmesį skyrė pedagoginiam darbui.

Mokslininkė yra paskelbusi daugiau kaip 100 mokslinių publikacijų, yra keleto metodinių leidinių, vadovėlio „Patologinė anatomija“skyriaus apie citologiją autorė.

Gydytojos gyvenimo ir darbo moto buvo „Tarnauti žmogui“. Tam ji ir paskyrė visą savo gyvenimą.

Laidotuvės vyks penktadienį 15 val. Vilniuje, Rokantiškių kapinėse (14/27 kvartalas).

“Ilsėkis ramybėje savo mylimos Tėvynės žemėje.”, – linki draugai ir artimieji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.