Šeimos tragedija: 14-mečio žūtį gaubia kraupios paslaptys

Apie šalia vaiduokliu virtusio pastato buvusios gamyklos teritorijoje besibūriuojančius paauglius ir jų gyvybėms iškilusį pavojų budri biržietė valdininkus perspėjo dar pavasarį.

Apleistoje buvusios gelžbetoninių konstrukcijų gamyklos teritorijoje labai aiškiai matėsi vieta, kur nukrito vaikas. <br>V.Savickienės nuotr.
Apleistoje buvusios gelžbetoninių konstrukcijų gamyklos teritorijoje labai aiškiai matėsi vieta, kur nukrito vaikas. <br>V.Savickienės nuotr.
Apleistoje buvusios gelžbetoninių konstrukcijų gamyklos teritorijoje labai aiškiai matėsi vieta, kur nukrito vaikas. <br>V.Savickienės nuotr.
Apleistoje buvusios gelžbetoninių konstrukcijų gamyklos teritorijoje labai aiškiai matėsi vieta, kur nukrito vaikas. <br>V.Savickienės nuotr.
Užlipus ant namo stogo, aukštis tiesiog gniaužė kvapą.<br>V.Savickienės nuotr.
Užlipus ant namo stogo, aukštis tiesiog gniaužė kvapą.<br>V.Savickienės nuotr.
Ant pastato stogo iš plytų išdėlioti įsimylėjėlių inicialai, tačiau jie neatitinka žuvusiojo nei vardo, nei pavardės pirmosios raidės.
Ant pastato stogo iš plytų išdėlioti įsimylėjėlių inicialai, tačiau jie neatitinka žuvusiojo nei vardo, nei pavardės pirmosios raidės.
Daugiau nuotraukų (4)

Vita Savickienė, Lina Rušėnienė, www.panskliautas.lt

Dec 9, 2018, 6:00 PM

Tačiau jokių priemonių niekas nesiėmė ir baisios tragedijos išvengti nepavyko. Užtat dabar lengviausia viską nurašyti likimui.

Laukia sūnaus palaikų

Sekmadienio vidurdienį apleistoje buvusios Biržų gelžbetoninių konstrukcijų gamyklos teritorijoje, šalia apleisto daugiaaukščio mūrinio pastato, buvo rastas žuvęs keturiolikmetis.

Apie šią tragediją jau pranešėme ankstesniame numeryje.

Policijos pareigūnai linkę manyti, kad tai buvo savižudybė, tačiau tragiškai mirusio berniuko artimieji šios minties neprisileidžia ir stengiasi išsiaiškinti, kas iš tiesų įvyko tą kraupų sekmadienį.

Po šoko atsigauti negalintys tėvai berniuko žūties vietos iki antradienio popietės dar nebuvo aplankę.

Sielvartaujanti motina namuose laukė iš teismo ekspertizės parvežamų sūnaus palaikų, o į tragedijos vietą žurnalistus palydėjo žuvusiojo patėvis.

Patogumui – kopėčios

Iš kadaise klestėjusios gamyklos dabar telikę apleisti pastatai. Vietoj langų ir durų žiojėja angos, o į kelių aukštų pastato vidų lengvai galima patekti užsiropščiant į sieną atremtomis kopėčiomis.

Ardyti pradėto pastato viduje likusios pavojingos tranšėjos, kuriomis tekėdavo betonas.

Kad į pastato vidų ropšdavosi paaugliai, liudija iš plytų sudėliotos meilę simbolizuojančios raidės. Kada jos sudėliotos – sekmadienį ar kur kas anksčiau – kas pasakys?

Kelių hektarų ploto nejuosia jokia tvora. Teritorija apaugusi krūmais, čia priversti kalnai statybinių atliekų, aplinkui plaikstosi šiukšlės.

Krito lyg nuo penkių aukštų namo

Nors berniuko patėvis į nelaimės vietą įžengė pirmą kartą, tačiau ją rado nesunkiai, nes žūties vietoje vis dar telkšojo kraujo bala.

„Tyrėja rodė nuotraukas, mačiau, kad nukritęs berniukas gulėjo ant nugaros, galva į pastatą. Niekaip nesuvokiu, kaip jis galėjo taip toli nukristi nuo pastato. Žingsniais išmatavau, kad atstumas siekia per 6 metrus. Sportininkas tiek nenušoktų, o čia gi – vaikas“, – abejonėmis dalijosi biržietis.

Pagal policijos pateiktą versiją, paauglys iškrito iš viršutinio aukšto, jis prilygsta maždaug 5 aukštų namui.

Vyras tvirtino, kad jis su vaiko motina atmeta net menkiausią savižudybės tikimybę. Pasak biržiečio, jis berniuką augino nuo 3 metų, todėl puikiai žinojo posūnio charakterį.

„Vaikas nebuvo užsisklendęs, nebuvo ir padykęs. Problemų nekėlė. Pirmūnas nebuvo, mokėsi vidutiniškai, nors mėgo sportuoti, bet ta pavojinga specifine sporto šaka – parkūru tikrai nesižavėjo“, – tvirtino žuvusiojo patėvis.

Parkūras – tai toks žongliravimas savo kūnu, kad kuo greičiau ir efektyviau persikeltum nuo vienos kliūties iki kitos. Paaugliai dažniausiai treniruojasi statybvietėse ar pastatų griuvėsiuose.

Į nelaimės vietą paaugliai užsuko atsitiktinai?

Vyras prisiminė, kad tragišką sekmadienį jis dirbo, o jo gyvenimo draugė su jųdviejų dukra ir posūniu viešėjo pas netoli apleistos gamyklos gyvenančią močiutę.

Berniukas ten naršė kompiuteriu iki tol, kol jam kažkas paskambino. Po pokalbio paauglys išėjo į kiemą.

Vėliau artimieji sužinojo, kad berniukas kartu eiti į lauką kvietė ir draugą, tačiau šis atsisakė.

Apie 11 valandą močiutė proanūkį pašaukė valgyti, tačiau vaikas neatsiliepė.

Dar po valandos pas senolę atvyko policijos pareigūnai, kad ji atpažintų žuvusį proanūkį.

Ant žemės gulintį nelaimėlį surado šalia žūties vietos garažą statantis vyras. Jis poilsio dieną buvo atvykęs apžiūrėti pastato.

Draugą atpažino ir į teritoriją neva atsitiktinai užsukę paaugliai.

Kadangi žuvusiojo motina yra registruota Pasvalyje, policijos pareigūnams jos greitai surasti nepavyko. Jie apie nelaimę pirmiausia ir pranešė promočiutei.

Veide nebuvo nerimo

„Pareigūnai paėmė posūnio kompiuterį, galbūt jame pavyks rasti atsakymą į mus kankinantį klausimą. Jei jis ir ryžosi tokiam beprotiškam žingsniui, tai jį kažkas turėjo priversti taip pasielgti. Jis kūrė ateities planus ir nė kruopelyte neišsidavė, kad kamuotų koks nors nerimas ar rūpestis“, – jaudulio neslėpė berniuko patėvis.

Mokyklos, kurioje aštuntą klasę lankė vaikas, vienas iš vadovų tikino, kad žuvęs mokinys pedagogams problemų nekėlė.

„Aštuntokas savo elgesiu niekuo neišsiskyrė iš bendraamžių. Gal buvo kiek ūmesnio būdo, bet tikrai ne padauža. Berniukas su mokytoja darė šventines dekoracijas ir labai džiaugėsi puikiai pavykusiu darbeliu“, – pasakojo pašnekovas.

Raginimams – kurti

Sužinojusi apie Biržus sukrėtusią nelaimę, į redakciją paskambino biržietė Birutė Kvedaravičienė. Moteris tikino, kad ji jau senai nujautė, jog neprižiūrimoje teritorijoje įvyks tragedija.

„Vaikai ten eina virtinėmis, grupelėmis po penkis ar dešimt. Matydavau, kad ir maždaug dešimtmečiai peša dūmą. Seniai reikėjo bausti savininkus už šitokią netvarką, bent tvorą užtvertų. Esu mačiusi, kai ši teritorija buvo apjuosta „Stop“ juosta. Tačiau ką ji apsaugos, nebent vilkus atbaidys, tik ne paauglius“, – tvirtino biržietė.

B.Kvedaravičienės žiniomis, buvusioje gamykloje savo noru gyvenimą baigė ne vienas suaugęs žmogus.

Moteris neslėpė, kad dar pavasarį dėl teritorijos saugumo pradėjo belstis į valdininkų duris. Ji kreipėsi į Biržų rajono savivaldybės administraciją, vaiko teisių specialistus. Biržietė reikalavo, kad būtų surasti savininkai ir jie tinkamai pasirūpintų saugumu.

Valdžia į nieką neatsako arba neatsiliepia

Naujasis savivaldybės administracijos direktorius Rolandas Žagaras sakė, kad pastatas priklauso privatiems asmenims, kas jie tokie – paslaptis. Esą tai – sostinėje gyvenantys biržiečiai.

R.Žagaras sakė, kad savininkai buvo įspėti dėl nesaugaus pastato. Kada tai vyko ir kiek kartų, jis nepasakė. Esą galbūt prieš metus. Savininkai teritoriją apjuosė juostomis, bet šios netrukus buvusios nuplėštos.

Direktorius tikino, kad savininkai nori pastatą nugriauti, bet nesutvarkyti žemės dokumentai, nesuformuotas sklypas.

Vadinasi, pastato savininkai nemoka ir žemės mokesčių?

„Aš ne Viešosios tvarkos skyrius“, – į klausimą apie nesaugų pastatą atsakė meras respublikonas Valdemaras Valkiūnas.

„Aš ne adresų biuras“, – į kitą klausimą, ar pastatas turi adresą, vėl atsakė meras. Taip pat jis – ne žemės tarnyba, todėl nežino apie žemės sklypą aplink pastatą.

Tai kas jis toks? Niekas?

Meras nurodė, kad į klausimus turi atsakyti Viešosios tvarkos skyriui vadovaujantis Ričardas Sabas.

R.Sabas sakė, kad maždaug prieš metus pastato savininkams buvo skirtas įspėjimas. Kodėl nesaugus pastatas dar vis nenugriautas, jis tvirtino nežinantis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.