Ugniagesiai gelbėtojai įspėja dėl fejerverkų: sužinokite, kokios klaidos gali kainuoti gyvybę

Danguje besiskleidžiančios fejerverkų šviesos – šventinis atributas, be kurio Kalėdų ir Naujųjų metų neįsivaizduoja daugelis Lietuvos gyventojų.

PAGD atstovas išskyrė pagrindines klaidas.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
PAGD atstovas išskyrė pagrindines klaidas.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2018, 10:05 AM

Kaip informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, ugniagesiai gelbėtojai įspėja, kad didžioji dalis fejerverkus leidžiančių žmonių, rūpindamiesi tik estetika ir grožiu, per mažai dėmesio skiria jų saugumui.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) atkreipia dėmesį į pirotechnikos keliamus pavojus, kurių metu nukenčia žmonių nekilnojamasis turtas, jų transporto priemonės, augintiniai ir net patys žmonės.

PAGD duomenimis, šventinėmis dienomis penkis pastaruosius metus kasmet dėl pirotechnikos naudojimo vidutiniškai kyla 9 gaisrai.

„Dėl įlėkusios petardos dažniausiai užsidega daugiabučių namų balkonuose esantys daiktai. Pasitaiko atvejų, kai iššautos petardos išdaužia buto langą ir uždega baldus, užuolaidas.

Nuo fejerverkų neretai supleška ūkiniai pastatai, fiksuojami automobilių gaisrai. Vis dėlto dažniausios pirotechnikos sukeltos nelaimės yra ne gaisrai, o žmonių sužalojimai“, – kalbėjo PAGD Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros organizavimo skyriaus viršininkas Aurimas Gudžiauskas.

Pasak A.Gudžiausko, visi sužalojimai, padaromi dėl neatsargaus pirotechnikos priemonių naudojimo, yra labai pavojingi ir sunkiai gydomi. Daugiau nei 40 proc. sužalojimų žmonės patiria galvos srityje.

„Dažniausiai nukenčia akys, veidas, ausys. Leidžiantiems fejerverkus patartina dėvėti apsauginius akinius, jie padės išvengti pačių skaudžiausių akių traumų. Dar 40 proc. sudaro rankų ir pirštų sužalojimai – pirotechnikos sukelti nudegimai“, – sakė priešgaisrinės priežiūros ekspertas.

Netinkamai parinkta vieta – dažniausia klaida

A.Gudžiauskas atkreipė dėmesį į dažniausias klaidas, kurias žmonės daro leisdami fejerverkus.

„Pagrindinė kiekvienais metais fiksuojama klaida – netinkamai pasirinkta pirotechnikos naudojimo vieta. Dažniausiai nesilaikoma pakankamo atstumo iki žmonių, pastatų ir kitų objektų, pavyzdžiui, medžių.

Atsitrenkęs į medžio šakas ar jo kamieną fejerverkas gali pakeisti judėjimo kryptį ir pridaryti daug žalos. Dar pavojingiau pirotechnikos priemones leisti žmonių minioje. Neblaiviems ir apsvaigusiems asmenimis fejerverkus leisti griežtai draudžiamai, tačiau jei tai įvyksta, pasekmės dažniausiai būna labai skaudžios“, – tvirtino PAGD atstovas.

Priešgaisrinės apsaugos ekspertas pabrėžė, kad pirotechnikos priemones naudoti draudžiama arčiau kaip 30 metrų atstumu šalia mokyklų, vaikų darželių, gydymo ir reabilitacijos įstaigų.

„Į gimnazijų patalpas neštis šias priemones taip pat yra uždrausta. Fejerverkų negalima leisti nuo 22 val. iki 8 val., išskyrus švenčių dienas ir masinius pramogų renginius, kuriems yra išduotas specialus leidimas“, – teigė A.Gudžiauskas.

Savadarbiai gaminiai – griežtai draudžiami

Jis priminė, kad ruošiantis šventėms svarbu pirkti tik legalias pirotechnikos priemones, nenaudoti savadarbių ir skaityti instrukcijas.

Dažniausiai, pasak PAGD atstovo, gaisrai kyla dėl specialaus įtvirtinimo reikalaujančių fejerverkų, nes blogai juos įtvirtinus raketa gali šauti tiesiai į langus.

„Jokiu būdu nebandykite fejerverkų pasigaminti patys ar pirkti juos nepatikimose prekybos vietose. Įsigiję pirotechnikos priemones, visada laikykitės gaminio instrukcijoje nurodytų reikalavimų ir stenkitės, kad pirotechnikos priemonės nepakliūtų vaikams į rankas.

Prieš leisdami fejerverkus pastatykite juos ant lygaus kieto pagrindo arba patikimai pritvirtinkite prie vertikalaus stovo ir niekada jų nenukreipkite į žmones“, – patarė A.Gudžiauskas.

Specialistas patarė jokiu būdu nenaudoti sušlapusios pirotechnikos, nes ji – ypač pavojinga.

„Niekas nežino, kaip ir į kurią pusę toks fejerverkas iššaus. Gali būti, kad visai neiššaus, todėl prie nesuveikusio pirotechnikos gaminio neikite anksčiau nei po 15 minučių ir niekada jo nemėginkite uždegti pakartotinai“, – patarė PAGD atstovas.

Pasak A.Gudžiausko, vienu metu rekomenduojama leisti tik vieną pirotechnikos gaminį, o jį uždegus atsitraukti saugiu atstumu. Siekiant išvengti gaisrų nuo neatsargiai paleistų pirotechnikos gaminių, balkonuose ir terasose nepatariama palikti degių, staiga užsiliepsnoti galinčių, medžiagų.

Paaugliams prieinama ne visa pirotechnika

Specialistas atkreipė dėmesį, kad fejerverkai yra skirstomi į kategorijas ir joms priklausančius gaminius gali naudoti skirtingos asmenų grupės. I, II, III kategorijos fejerverkus gali įsigyti visi žmonės, neturintys profesionalų licensijos. IV kategorija skirta tik kvalifikuotiems pirotechnikams.

„I kategorija yra patys nepavojingiausi pirotechnikos gaminiai, kuriuos gali įsigyti asmenys nuo 14 metų. II kategorija jau yra šiek tiek rimtesnė pirotechnika, todėl ja gali naudotis asmenys nuo 16 metų.

Šioms dviem kategorijoms priskirti fejerverkai yra skirti naudoti aptvertose teritorijose, esančiose lauke. III kategorija yra prieinama tik nuo 18 metų asmenims ir jai priklausančius gaminius galima naudoti tik didelėse atvirose teritorijose“, – išaiškino A.Gudžiauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.