Bendrasis pagalbos centras primena: numeriu 112 pagalba turėtų būti kviečiama iš įvykio vietos

Kad ištikus nelaimei ir skubiai prireikus pagalbos reikia skambinti skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112, žino dauguma Lietuvos gyventojų. Deja, ne visi žino, kaip reikia skambinti, kad pagalba būtų suteikta kuo greičiau ir tiksliau, praneša Bendrasis pagalbos centras.

Bendrasis pagalbos centras primena: numeriu 112 pagalba turėtų būti kviečiama iš įvykio vietos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Bendrasis pagalbos centras primena: numeriu 112 pagalba turėtų būti kviečiama iš įvykio vietos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2019, 2:49 PM, atnaujinta Dec 17, 2019, 2:51 PM

Bendrojo pagalbos centro operatoriai gana dažnai susiduria su situacijomis, kai apie nelaimę praneša ne į ją pakliuvę ar liudininkais tapę asmenys iš įvykio vietos, o visai kitur esantys žmonės.

Tokie atvejai neretai pasitaiko, kai į avarines situacijas patenka tarnybinis transportas. Tuomet vairuotojai apie incidentus pirmiausia praneša savo vadovybei, o jau po to įmonės atstovai skambina numeriu 112. Gerai, jei jie būna išsiklausinėję apie įvykio aplinkybes ir tiksliai žino, kurioje vietoje įvyko nelaimė. Deja, taip nutinka ne visada. Jei nelaimė įvyksta kelyje, tolokai nuo gyvenviečių, kyla nemažai sunkumų bandant nustatyti tikslią jos vietą.

Štai, pavyzdžiui, šių metų liepos mėnesį, traktoriui nuvertus elektros stulpą Anykščių rajono Skiemonių seniūnijoje, pokalbis su pranešėju truko ilgiau nei 5 minutes, kol pagal jo apibūdinimus ir žemėlapį buvo identifikuota įvykio vieta. Jei numeriu 112 būtų paskambinęs pats traktorių vairavęs darbininkas, vietos nustatymo duomenys būtų gauti iš mobiliojo ryšio operatoriaus ar mobiliojo ryšio telefono, jei jis būtų buvęs išmanusis.

Reikia pažymėti, kad vietos nustatymo duomenys, siunčiami į Bendrąjį pagalbos centrą pačių išmaniųjų telefonų, dažnai būna labai tikslūs – jų paklaida gali siekti vos 3–6 metrus ir nelaimės vietą galima nustatyti greitai bei nesudėtingai. Deja, kai skambinama ne iš įvykio vietos, gaunami skambinančiojo buvimo vietos duomenys nebetenka prasmės.

Dažnai skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112 apie eismo įvykius praneša ir į juos patekusių žmonių artimieji: vaikai, sutuoktiniai, draugai. Tokiais atvejais pranešėjai sako, kad į eismo įvykį patekęs žmogus pats nemoka, nežino, kaip skambinti, yra pernelyg susijaudinęs... Tačiau neretai ir patys pranešėjai būna ne mažiau susijaudinę dėl jų artimuosius ištikusios bėdos, todėl pamiršta pasiteirauti automobilių valstybinių numerių, markių ir modelių, kitų įvykio detalių. Negali padiktuoti ir į eismo įvykį patekusio asmens telefono numerio, nes mintinai jo neatsimena.

Taip nutiko šių metų gruodžio 2 dieną, kai Kelmės rajone susidūrė du automobiliai. Apie įvykį pranešusiai vieno iš vairuotojų dukrai teko skambinti numeriu 112 du kartus, nes reikėjo pasakyti automobilių valstybinius numerius ir padiktuoti įvykio vietoje esančios mamos telefono numerį.

Tokiu būdu, perskambinant po kelis kartus, gaištamas laikas, prarandamos brangios minutės. Gerai, jei tai tik techninis eismo įvykis, kai nėra sužeistų žmonių ir nereikia skubios medikų pagalbos. Tačiau būna atvejų, kai net greitosios pagalbos medikai kviečiami per tarpininkus. Taip dažnai nutinka, kai sveikatos sutrikimus pajunta vieni gyvenantys vyresnio amžiaus žmonės – jie pirmiausia skambina savo vaikams, tie, savo ruožtu, numeriu 112. Jei tai tik pakilęs kraujo spaudimas, gal ir nieko baisaus, bet jei tai daug rimtesnis sutrikimas, kai būtinos rekomendacijos, ką daryti ir kaip sulaukti atvykstančių medikų?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.