Dėl 5 šauktinių vykdyta didžiulė paieškos operacija – pakėlė net ir sraigtasparnį Kariuomenė paaiškino, kas įvyko

Gausios kariuomenės ir pasieniečių pajėgos savaitės viduryje buvo išsiųstos į miškus netoli Tauragės ieškoti penkių šauktinių. Kone parą miške išbuvę kariai galiausiai rasti kitą dieną. Kariuomenės atstovai teigia, jog karių užduotis buvo maskuotis ir tą užduotį jie puikiai atliko.

Dėl 5 šauktinių vykdyta didžiulė paieškos operacija – pakėlė net ir sraigtasparnį.<br> A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Dėl 5 šauktinių vykdyta didžiulė paieškos operacija – pakėlė net ir sraigtasparnį.<br> A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2020, 12:28 PM, atnaujinta Feb 7, 2020, 9:11 PM

Nors dingusių karių paieškai buvo mestos gausios pajėgos, apie incidentą viešai nebuvo skelbiama. Redakciją apie įvykį informavo gana neblogai apie įvykį informuotas liudininkas.

„Š.m. vasario 5 d. apie 13 val. Lietuvos kariuomenės Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ LDK Kęstučio motorizuotojo pėstininkų bataliono 5 nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai vykdė orientacinį žygį, kurio metu pasiklydo.

Kadangi kariai su savimi neturėjo ryšio priemonių, negalėjo susisiekti su kolegomis ar vadais. Paieškai buvo pasitelktas visas bataliono karinis transportas, sudarytos paieškos grupės, pakeltas Valstybinės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparnis, karo policijos bei policijos su kinologais pajėgos.

Paieškos prasidėjo vasario 5 d. 23 val. Vasario 6 d. paieškos tęsėsi. Paieškoms pasitelktos paieškos grupės bei karinių oro pajėgų bei Valstybinės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparniai. Vasario 6 d. apie 12 val. kariai buvo surasti“, – redakciją informavo savo pavardės nenorintis skelbti liudininkas.

Kad toks įvykis buvo ir paieška vyko, neneigia nei VSAT atstovai, nei kariuomenė. Tiesa VSAT atstovai sako, kad pasieniečių sraigtasparnis paieškoje nedalyvavo. Vasario 6 d. apie 2 val. nakties jis buvo pakeltas į orą, tačiau pakeliui staiga pablogėjo meterologinės sąlygos – prasidėjo šlapdriba, netrukus iš dangus pabiro ir sniegas.

Tad pasieniečių sraigtasparnis paieškos rajono nepasiekė. Karių paieškai buvo skirti tik kinologai su tarnybiniais šunimis.

Kariuomenė: kariai gerai atliko užduotį

Vykusios paieškos operacijos neneigia ir kariuomenė. Tiesa, jos atstovai tvirtina, kad įvykio liudininko laiške nurodomos netikslios įvykio aplinkybės. Esą kariai nebuvo pasiklydę, o vykdė užduotis ir sėkmingai maskavosi, kaip ir buvo nurodyta pratybų scenarijuje.

Pasak Laimio Bratiko iš Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento, šiomis dienomis vyko žvalgų pratybos, skirtos pasirengti realioms užduotims.

„Pratybų organizatoriai ir Lietuvos kariuomenė siekia treniruoti karius profesionaliai ir maksimaliai tikroviškai, todėl ir užduotys duodamos realistiškos. Karių komandos vykdė skirtingas užduotis skirtingose vietose ir turėjo maskuotis, o jų paieškai buvo pasitelkti kinologai.

Kariai savo užduotis atliko puikiai ir surasti nustatytu laiku nebuvo. Pagal pratybų sumanymą, tam tikru laiku visos grupės turėjo susirinkti susitelkimo rajone. Viena grupė pirminiu suderintu laiku, kai turėjo baigtis viena iš pratybų dalių, nepasirodė susitelkimo rajone, todėl pratybų vadovas priėmė sprendimą pradėti karių paiešką įtariant, kad kažkas neplanuoto atsitiko.

Paieškai buvo pasitelkti visi reikalingi pajėgumai: karinis sraigtasparnis, to paties bataliono kariai su transportu bei kinologai. Kariai su savimi turėjo šioms oro sąlygoms reikalingą ekipuotę, maisto atsargų iki pat pratybų pabaigos.

Nedetalizuosime, kaip kariai vykdė maskavimosi, judėjimo užduotis, tačiau susitelkimo rajone jie pasirodė vėliau nei planavo instruktoriai, jau pasitelkus papildomas paieškos priemones, nors pratybos dar nebuvo pasibaigusios. T.y. lygiai parą miškingoje vietovėje vengdami kontaktų su išore ir nepastebėti vykdė judėjimą.

Kariuomenės žvalgų parengimas yra ypatingas, jie yra mokomi atlikti užduotis likdami nepastebėti – šiuo atveju, jie taip ir elgėsi iki pat pabaigos.

Ketvirtadienį vyko pirminis pratybų aptarimas, kuriame puikiai įvertinti karių išgyvenimo gebėjimai.

Visi kariai šiandien (penktadienį – red. past.) tęsia tarnybą ir ruošiasi savaitgalį praleisti namuose“, – rašoma Laimio Bratiko atsakyme redakcijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.