Viesulas Šakių r. sukėlė siaubą: šlavė viską, kas pasitaikė kelyje, 8 kilometrus

Lukšių miestelio (Šakių r.) apylinkių gyventojai, pirmadienį po pietų stebėdami artėjantį milžiniško dydžio piltuvo formos viesulą, nesitikėjo, kad teks patirti kokį galingą stichijos šėlsmą.

 Lrytas.lt koliažas
 Lrytas.lt koliažas
Lukšių seniūnijos apylinkėse siautęs galingas viesulas išguldė šimtus medžių. Daugiausia nukentėjo privatūs miškai.<br>E.Tamulio nuotr.
Lukšių seniūnijos apylinkėse siautęs galingas viesulas išguldė šimtus medžių. Daugiausia nukentėjo privatūs miškai.<br>E.Tamulio nuotr.
Po stichijos paaiškėjo, kad apgadinti keli ūkiniai pastatai, žmonės nesužeisti.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Po stichijos paaiškėjo, kad apgadinti keli ūkiniai pastatai, žmonės nesužeisti.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 11, 2020, 6:37 AM

Lietuvą pirmadienį merkė lietus, kai kur dangus žėrė bemaž vištos kiaušinio dydžio ledo gabalus, kurie apgadino automobilius, pramušė stogų šiferį.

Bet išskirtinių potyrių gamta pažėrė Lukšiams, kurių gyventojai iki tol tornadą, žemę ir dangų remiančią stipriai besisukančią oro koloną, buvo matę tik per televizorių.

Kelią užvertė 30 eglių

Garbaus amžiaus žmonės prisipažino, kad stichijos jėga, jos grėsmingas garsas įvarė daug baimės.

Viesulas per laukus artėjo nuo Griškabūdžio pusės. Išėjome pažiūrėti įspūdingo sūkurio, tačiau greitai pasipylė gal centimetro dydžio kruša, tad suėjome į vidų“, – pasakojo „Lietuvos rytui“ vyras, dirbantis bendrovėje „Lukšių tekstilė“.

Viesulas nekliudė miestelio, visą savo jėgą pademonstravo netoli Lukšių esančiuose Šilgalių ir Plėgų kaimuose.

Pastarajame ant važiuojamosios kelio dalies 50 metrų ruože nuvirto 30 eglių.

Jas pjaustė ir nuo kelio tempė ugniagesiai, gyventojai, urėdijos atstovai bei elektrikai.

Pridarė daug žalos

Lukšių seniūnijos seniūnas Vidas Cikana teigė, kad viesulas, šluodamas viską, kas pasitaikė jo kelyje, nuskriejo maždaug 8 kilometrus.

Galinga stichija siautė tik kelias minutes, tačiau pridarė daug žalos: nulaužė ar su šaknimis išrovė šimtus medžių, nutraukė elektros laidus, nusiaubė sodus, šiltnamius, gėlynus, vartė pavėsines, lauko tualetus.

Viesulo šėlsmą patyrę žmonės džiaugėsi, kad tornadas nekliudė gyvenamųjų namų, nors nuniokojo ūkinius pastatus.

Vėjas apdraskė ir nuplėšė jų stogus, apgadino sienas.

Žmonės liko sveiki

Šilgalių kaime gyvenanti devintąją dešimtį skaičiuojanti pensininkė pasakojo, kad pamačiusi artėjantį viesulą pamanė, jog tai gaisro dūmai.

Tačiau moteris greitai suprato, kad niekas nedega, kai jos sodyboje ėmė lūžti ir su šaknimis virsti medžiai.

O viena stora eglė nuvirto vos per kelis centimetrus nuo gyvenamojo namo sienos.

„Man didžiausias džiaugsmas, kad žmonės sveiki liko. Stengėmės operatyviai atlaisvinti kelius – tvarkėme užvirtusius medžius. Labiausiai nukentėjo tik ūkiniai pastatai Šilgalių kaime.

Žinau, kad šeimininkai juos yra apdraudę. Daugiausia medžių išvartyta privačiuose miškuose. Jų savininkams dar ilgai teks tvarkytis“, – „Lietuvos rytui“ sakė seniūnas V.Cikana.

Visoje Lietuvoje šėlo liūtis ir kruša

Stichija užklupo ir Jurbarko rajoną. Veliuonos ir Seredžiaus apylinkėse kiaušinio dydžio ledo gabalai apgadino pastatų sienas, išdaužė langus, suniokojo daržus.

Kauniečius irgi šiurpino kruša. Pasak gyventojų, vienur krito putpelės kiaušinio, kitur – teniso kamuoliuko dydžio ledokšniai, jie išdaužė daržus ir gėlynus.

Vilniuje praūžęs škvalas ir gausus lietus tvindė gatves, juodi debesys pažėrė krušos, o vėjas nuplėšė dalį prekybos centro „Panorama“ stogo.

Pavilnio gyventojai su širdgėla tegalėjo stebėti, kaip stambūs ledokšniai kapoja puoselėjamus augalus ir gadina automobilius. Daugelio šios apylinkės žmonių kiemuose stovinčių automobilių stogai ir variklių dangčiai liko tankiai nusėti duobutėmis.

Dėl stipraus lietaus ir šoninio vėjo vanduo, prasiskverbęs per pastato konstrukcijas, buvo užtvindęs kabinetus Vilniaus miesto savivaldybės 17 ir 18 aukštuose.

Pirmadienį Lietuvoje be elektros buvo likę apie 50 tūkst. vartotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.