Vilniaus ugniagesys naktį gaisre gelbėjo kaimynus

Kai ugniagesys gelbėtojas gyvena šalia, saugiau ir kaimynams. Sausio 29-osios naktį gaisras kilo dviejų butų mediniame name Subačiaus gatvėje, Vilniuje. Kitoje gatvės pusėje gyvenantis Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 2-osios komandos ugniagesys gelbėtojas Valerijus Matusov apie pirmą valandą nakties išgirdo, kad lauke kažkas traška. Pro langą pastebėjęs ugnies pašvaistę, pamanė, kad dega priešais įsikūręs biuras ir iškvietė ugniagesius, praneša Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

 Vilniaus ugniagesys naktį gaisre gelbėjo kaimynus.<br> PAGD nuotr.
 Vilniaus ugniagesys naktį gaisre gelbėjo kaimynus.<br> PAGD nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2021, 3:14 PM, atnaujinta Jan 29, 2021, 3:17 PM

„Tuomet apsirengiau ir nubėgau į gaisro vietą, – sakė V.Matusov. – Gaisras buvo kilęs gyvenamajame name, o gatvėje blaškėsi vyras, kurio bute kilo gaisras. Jame buvo likusi jo žmona. Nubėgęs į vidų, padėjau senyvai moteriai susirasti batus ir šiltus drabužius ir išvedžiau ją į lauką.

Tada nubėgau į kitą butą, bet ten gyvenęs vyras jau pats išėjo į lauką. Kol nebuvo kilusi grėsmė, kad įgrius lubos, iš degančio buto dar spėjome išnešti žmonių dokumentus ir vertingus daiktus.“

Tada gelbėtojas pasitiko ugniagesius gelbėtojus, parodė jiems, kur sustoti, kur yra hidrantai, padėjo išvynioti gaisrines žarnas.

„Atvykus ugniagesiams, namo stogas degė atvira liepsna. Gesinti gaisro atvyko 2-osios komandos ketvirta pamaina. Aš dirbu trečiojoje pamainoje, tad po budėjimo su jais susitinku ir gerai pažįstu. Vėliau atvažiavo ir 6-osios komandos ugniagesiai, taip pat vandenvežė ir operacijų vadovai“, – pasakojo V. Matusov.

Gaisras buvo likviduotas apie 3 val. 39 min. Jo metu sudegė namo stogas, išdegė ir vandeniu buvo sulietas vidus.

Pasak ugniagesio gelbėtojo, labai blogai, kad gyventojai neįsigyja autonominių dūmų detektorių: „Jis gali išgelbėti ir gaisrui kilus naktį, kai žmonės miega, ir kai netikėtai prisvyla puodas. Seniau lankydavome gyventojus ir įrengdavome jiems dūmų detektorius, tačiau dėl koronaviruso pandemijos nebegalime to daryti. Bet su savo kaimynais pakalbu, kaip reikia rūpintis namų sauga ir rekomenduoju įsigyti šiuos prietaisus, kurie nedaug kainuoja, bet gali išgelbėti gyvybę.“

Gelbėtojo teigimu, ugniagesio darbe kiekviena situacija skirtinga: „Važiuodamas į iškvietimą, nežinai, kas tavęs laukia. Gal po kelių minučių jau būsi kažkur ant stogo ir gesinsi gaisrą, gal gelbėsi automobilyje prispaustus žmones ar pjaustysi po pūgos ant kelių ir automobilių užvirtusius medžius.

Svarbiausia, kad visuose darbuose gali pasitikėti savo kolegomis, su kuriais gaisruose suprantame vienas kitą be žodžių ir padedame vienas kitam, jeigu kažkas nutinka. O visus mus suvienija ir darbams sutelkia pamainos vadas Gžegož Petkevič.“

V.Matusov ugniagesiu gelbėtoju dirba 8-eri metai. Jam ne kartą teko gesinti gaisrus ir gelbėti gyvybes. Už nepriekaištingą ir pavyzdingą tarnybą jis yra apdovanotas VPGT pasižymėjimo ženklu „Ugniagesio gelbėtojo žvaigždė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.