Arūnas Karaliūnas. Šiurpus sutapimas – sausį Kauno gatvės nusidažo žuvusiųjų krauju

Storas sniego sluoksnis ir karantinas – rimtos priežastys be rimto reikalo nesiartinti prie kieme palikto automobilio, kuris iš toli primena apsnigtą šiaudų stirtą ūkininko kieme.

 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-01-31 07:00

Išsiblaškiusiems vairuotojams šią savaitę jau kildavo sunkumų prisiminti, kur paliko transporto priemonę, nes rimtai pasidarbavusi pūga paslėpė net numerius.

Nepaisant pasikeitusių darbo sąlygų, dalis kauniečių rytą skubėjo į kiemą ne tik nuvalyti sniego nuo automobilių. Jiems būtina judėti ir visi patarimai likti namuose seniai neteko prasmės.

Tačiau pajudėti ne visada paprasta. Nors kelininkai tikino kelias dienas dirbę be atokvėpio, sniego kalnai ir ledas sukėlė rimtų rūpesčių visiems eismo dalyviams. Socialiniuose tinkluose greitai pasirodė pirmosios nuotraukos, kuriose užfiksuoti automobilių susidūrimai.

Laimei, išvengta tragiškų pasekmių. Automobiliai judėjo lėtai, todėl ir susidūrimai nebuvo skaudūs. Kauniečiai net prisiminė kelerių metų senumo kelių policijos pareigūnų juokelius apie duobėtas Kauno gatves – kuo daugiau duobių, tuo esą lėčiau juda automobiliai ir rečiau nukenčia žmonės.

O tragiškiausias šių metų įvykis Kaune prieš savaitę įvyko tuomet, kai eismo sąlygos dar buvo nepriekaištingos.

Mirtinas susidūrimas vėlų šeštadienio vakarą įvyko Rokų plente, kelio Rokai–Garliava ruože ties Ražiškių kaimu.

Vaizdo kameros užfiksavo, kaip nuo Kauno riedėjęs automobilis „Mercedes-Benz“ išvažiuoja į priešpriešinio eismo juostą ir po kelių akimirkų kaktomuša rėžiasi į priešinga kryptimi judantį „Toyota Prius“.

„Mercedes-Benz“ nuo smūgio dar trenkėsi į „Audi A8“, važiavusią paskui „Toyota“. Viena versijų yra ta, kad avarija galėjo įvykti „Mercedes-Benz“ lenkiant kitą automobilį, tačiau tyrimo metu ji gali būti ir atmesta.

Skaudi nelaimė nusinešė vos 23-ejų „Mercedes-Benz“ vairuotojo gyvybę, taip pat žuvo prie „Toyota Prius“ vairo sėdėjęs 33 metų pavežėjas ir kartu su juo važiavusi 44 metų moteris. Abu jie gyveno Kaune.

Trijų žmonių žūtis vienu metu gali turėti įtakos visų metų eismo nelaimių statistikai, o ji pastaruoju metu suteikė vilčių, kad vairuotojai kelyje elgiasi vis atsakingiau.

Per visus praėjusius metus Kauno gatvėse žuvo tik 4 žmonės – net 70 proc. mažiau negu 2019-aisiais. Nukentėjusių žmonių skaičius sumažėjo apie 10 proc.

Menkai guodžia aplinkybė, kad praėjusio savaitgalio nelaimė įvyko jau Kauno rajone, vos pora kilometrų nuo miesto ribos. Tai galbūt svarbu tik statistikams, nes tais pačiais keliais važinėja tiek kauniečiai, tiek pakaunės gyventojai.

Kaune deklaruota gyvenamoji vieta nesuteikia jokių garantijų, kad nepateksi į eismo įvykį Kauno rajone.

Galbūt sutapimas, tačiau būtent sausis yra kruviniausias metų mėnuo Kauno gatvėse.

Paskutinę 2018-ųjų sausio dieną Kaune įvyko viena tragiškiausių pastarojo dešimtmečio eismo nelaimių, kuri taip pat nusinešė trijų jaunų žmonių gyvybę. Tarp jų buvo ir 6 vaikų mama.

Tąkart anksti rytą patrulių reikalavimui sustoti Nuokalnės gatvėje nepakluso BMW vairuotojas. Policijos pareigūnai persekiojo bėglius Jonavos gatve ir Šiaurės prospektu.

Žiedinėje sankryžoje ties S.Žukausko gatve BMW rėžėsi į metalinį gatvės apšvietimo stulpą. Smūgio būta labai stipraus – stulpas atsidūrė netoli vairuotojo vietos, o kai kurios detalės nuskriejo apie pusšimtį metrų.

Liudininkai spėliojo, kad BMW galėjo lėkti 120–140 kilometrų per valandą greičiu. Tą patį vėliau patvirtino bėglius persekioję pareigūnai. Įvykio vietoje žuvo vairuotojas ir du keleiviai – vaikinas ir mergina. Gelbėtojai supjaustė BMW kėbulą ir išlaisvino dar du sunkiai sužalotus keleivius.

Galima svarstyti, kad visiškai nepateisinamiems poelgiams tinka bet koks metų laikas, nes dar nežinia, ko laukti pavasarį, kai nuo karantino pavargę kauniečiai norės išvėdinti galvą nuo slogių minčių atsisėdę prie automobilio ar motociklo vairo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.