Vyrui teko šokti iš kombaino kabinos: vos nepavirto galingu ugnies fakelu

Per pačią javapjūtę vienam kombaino vairuotojui teko skubiai šokti iš kabinos. Plykstelėjus gaisrui ši žemės ūkio technika vos nepavirto galingu ugnies fakelu.

Vidutiniškai kasmet šalies laukuose užsidega maždaug po 26 kombainus.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Vidutiniškai kasmet šalies laukuose užsidega maždaug po 26 kombainus.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 10, 2021, 7:38 AM

Einorių kaime (Biržų r.) kilęs gaisras įvarė baimės kombainininkui. Kuldamas javus jis pastebėjo, kad iš kombaino kūlimo skyriaus ėmė rūkti dūmai, netrukus plykstelėjo ugnies liežuviai.

Atskubėję ugniagesiai greitai užgesino liepsnas, todėl jos didelių nuostolių nepridarė. Šiek tiek išdegė grūdų kūlimo skyrius, vietomis kėbule nuo karščio atsilupo dažai.

Kombainininkas džiaugėsi išgelbėta technika ir vylėsi, kad suspės ją greitai susitvarkyti ir vėl galės išvažiuoti į laukus.

Gaisro priežastys dar tiriamos. Neatmetama, kad liepsnos plykstelėjo nedideliam akmeniui atsitrenkus į metalines kombaino dalis ir įskėlus kibirkštį.

„Būna, kad dėl šios priežasties kyla gaisrai, tačiau ar taip buvo ir šiuo atveju, dar nežinoma“, – teigė Biržų ugniagesių atstovas Nerijus Gudas.

Tą patį vakarą ugniagesiai vyko į Dirvonakių kaimą netoli Biržų. Buvo gautas pranešimas apie degantį javų lauką. Gelbėtojai rado sparčiai plintančią ugnį. Per gaisrą išdegė apie 23 arai vasarinių kviečių ir apie 2 arus ražienų.

Greičiausiai ugnis į pasėlius persimetė iš laukuose dirbančio kombaino, bet jis neužsidegė.

Į laukus atsigabena vandens cisternas

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento penkerių metų statistikos duomenimis, vidutiniškai kasmet šalyje per javapjūtę dega po 26 kombainus.

Šiemet ugniagesiams gelbėtojams jau teko gesinti šešis kombainus.

Kombainui užsidegus ugnis plinta itin sparčiai, o kol į atokiose vietose esančius laukus atvyksta ugniagesiai gelbėtojai, reikia laiko.

Vietos ugniagesių gaisriniuose automobiliuose gabenamo vandens gesinant kartais pritrūksta, todėl kai kurie ūkininkai, pradėję javapjūtę, į laukus atsigabena  net savo vandens cisternas.

Kombainuose privalo būti ne mažiau kaip 2 ugnies gesintuvai, turintys 4 kilogramus gesinamosios medžiagos, ir vienas nedegus audeklas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.