Po tragedijos paaiškėjo – mirties buvo galima išvengti: nesaugiu liftu naudojosi nuolat

Liftas, iš kurio iškritęs žuvo žmogus, buvo netinkamas naudoti, bet pastato savininkas apie tai nepranešė nuomotojams. Klaipėdietis buvo nuteistas už neatsargų nusikaltimą, nusinešusį žmogaus gyvybę.

Vyras užsimušė iš šešių metrų aukščio nukritęs į lifto šachtos apačią.
Vyras užsimušė iš šešių metrų aukščio nukritęs į lifto šachtos apačią.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2021, 6:31 PM

Klaipėdos apylinkės teisme išnagrinėjus baudžiamąją bylą nustatyta, kad nesaugiu liftu buvo naudojamasi nuolat.

Pastato savininkas Markas B. buvo atsakingas už jame esančių įrenginių techninę priežiūrą, tačiau nuomininkų neįspėjo apie nesaugų krovininį liftą.

Dėl to ir įvyko nelaimė – automobilių ploviklių gamybos bendrovėje dirbantis vyras ėjo į lifto kabiną. Lifto vienos pusės durys buvo pridarytos, todėl jis nepastebėjo, kad už jų nėra lifto kabinos. Ji buvo pakilusi į ketvirtą aukštą.

Žengęs į vidų vyras nukrito į šachtos apačią iš šešių metrų aukščio ir smarkiai susižalojo galvą bei kaklą. Jis netrukus mirė įvykio vietoje.

Markas B. kaltės nepripažino. Jis aiškino, kad patalpas nuomojusioje bendrovėje direktoriumi dirbo nuo 2018 metų, o anksčiau įmonei vadovavo jo tėvas.

Teismas nustatė, kad Markas B. žinojo, jog pastate yra lifto šachta, kuri buvo nenaudojama ir užrakinta. Jis teigė, esą visiems nuomininkams buvo pranešta, kad naudotis liftu negalima, buvo priklijuoti specialūs lipdukai „nesinaudoti, nevažinėti, neatidaryti lifto durų“.

Bendrovės savininko teigimu, jungti liftą buvo draudžiama. Esą patekti į nuomojamas patalpas buvo galima iš kiemo per duris. Kad liftu negalima naudotis, nuomininkai buvo perspėti ir žodžiu.

Tačiau patalpas nuomojusių bendrovių vadovai buvo kitokios nuomonės. Jų teigimu, jokio draudimo naudotis liftu nebuvo, tai neatsispindi ir patalpų nuomos sutartyse.

Teismas nusprendė, jog Markas B. nieko nepadarė, kad techniškai netvarkingas liftas nebūtų naudojamas, pažeidė specialiąsias elgesio saugumo taisykles ir yra atsakingas dėl neatsargaus nusikaltimo ir žmogaus mirties.

Skiriant bausmę atsižvelgta į tai, kad kaltinamasis – jaunas iki šiol neteistas vyras, baigęs aukštąjį mokslą, dirba, todėl bausmės tikslai bus pasiekti be realaus laisvės atėmimo.

Markui B. skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant 2 metams. Per tą laiką jis negali išvykti už gyvenamosios vietos ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

Iš kaltinamojo priteista valstybei beveik 1300 eurų antrinės teisinės pagalbos išlaidoms atlyginti.

Mirusiojo artimiesiems jis turės atlyginti 28 tūkst. eurų neturtinės žalos ir apmokėti 1000 eurų laidojimo išlaidų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų