Mažamečio spąstai tykojo progimnazijos kieme: vos išvengta tragedijos

Vienos uostamiesčio progimnazijos kieme tik per plauką išvengta net ir tragiškai galėjusios pasibaigti nelaimės. Per pertrauką į darbininkų atidengtą ir neaptvertą paliktą kelių metrų gylio kanalizacijos šulinį įkrito mažametis moksleivis. Su laimingais marškiniais gimęs vaikas rankomis suspėjo užsikabinti už šulinio krašto, tad rimčiau nenukentėjo.

  Į mokyklos kieme darbininkų paliktą atidarytą kanalizacijos šulinį per pertrauką įkritęs moksleivis atsipirko tik didžiuliu išgąsčiu ir stipriu kojos sumušimu. <br>Eimanto CHACHLOVO/ VE.lt asociatyvi nuotr.
  Į mokyklos kieme darbininkų paliktą atidarytą kanalizacijos šulinį per pertrauką įkritęs moksleivis atsipirko tik didžiuliu išgąsčiu ir stipriu kojos sumušimu. <br>Eimanto CHACHLOVO/ VE.lt asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Čiužauskas, ve.lt

2021-12-08 22:33, atnaujinta 2021-12-08 22:34

Siekdami apsaugoti ir kitus, berniuko tėvai įvykio nenutylėjo ir sužinojo, jog neva dėl visko kaltas yra tik pats jų sūnus.

Labai laimingai pasibaigusi nelaimė lapkričio 25 d. įvyko centrinėje Klaipėdos dalyje esančios progimnazijos kieme.

Tądien jame darbavosi vienos privačios bendrovės darbininkai, kurie valė kanalizacijos šulinius. Visas incidento aplinkybes aiškiai užfiksavo viešąją erdvę stebinčios vaizdo kameros.

Į progimnazijos kiemą darbininkai atvyko skiriamaisiais ženklais pažymėtu krovininiu automobiliu. Išlipę vyrai patraukė prie vieno kanalizacijos šulinio. Nuėmus dangtį, jis išvalytas.

Po to darbininkai automobiliu nuvažiavo prie kito šulinio. Pirmasis paliktas atidengtas ir neaptvertas. Prie jo jokių įspėjamųjų ženklų nepastatyta.

Per pertraukas tarp pamokų kieme vaikštinėjo, žaidė ir bėgiojo iš progimnazijos pastato išėję moksleiviai.

Nelaimė kieme įvyko prieš vidurdienį. Per pertrauką, eidamas kiemu, atidengto kanalizacijos šulinio nepastebėjo ir į jį įkrito berniukas.

Moksleivį išgelbėjo staigi reakcija – jis rankomis užsikabino už šulinio krašto. Vaikas pats sugebėjo išlipti iš šulinio. Į mokyklos vidų grįžo raišuodamas.

„Vakarų ekspreso“ duomenimis, mažametis rimčiau nenukentėjo. Atsipirko tik stipriu kojos sumušimu.

Pasak berniuko tėvo, šulinio gylis siekia apie pustrečio metro, tad pasekmės galėjo būti kur kas skaudesnės ar net tragiškos.

Siekdamas, kad tokie įvykiai ateityje nepasikartotų, vyras kreipėsi į policiją.

„Visi, ne tik turintys vaikų, puikiausiai įsivaizduoja, kuo viskas galėjo baigtis. Todėl ir kreipiausi į pareigūnus, kad jie sudrausmintų tiek įmonę, tiek pačią mokyklą.

Tikrai negalvoju inicijuoti kokių nors baudžiamųjų bylų kėlimą ar kreiptis į teismą, reikalaujant atlyginti žalą. Negali būti net minčių apie norą pasipelnyti iš nelaimės.

Mano tikslas – viešumas. Kad nė vienai mamai ar tėvui netektų ateityje sulaukti skambučio ir išgirsti „atleiskite, atsitiko nelaimė“, – „Vakarų ekspresui“ sakė moksleivio tėvas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi. – Autor. past.).

Iš teisėsaugininkų gautas atsakymas klaipėdietį lengvai šokiravo. Konstatuota, jog galimos nusikalstamos veikos požymių nenustatyta, nes mažametis pats eidamas įkrito į atidarytą kanalizacijos šulinį, dėl ko ir patyrė nežymų sveikatos sutrikdymą.

Policijos teigimu, progimnazijos vadovo bei pedagogų netinkamu pareigų vykdymu kaltinti taip pat negalima, nes jie jokių pažeidimų nepadarė.

Moksleivis lauke susižalojo per pertrauką tarp pamokų. Todėl ugdymo įstaigos pedagogai ar jį prižiūrintis auklėtojas jos metu fiziškai neturėjo galimybės berniuką stebėti.

„Išvada labai paprasta ir konkreti. Įkritai į paliktą atidarytą ir visiškai neapsaugotą kanalizacijos šulinį – tik pats esi kaltas. Nėra ko čia vaikščioti po mokyklos kiemą per pertrauką“, – teisėsaugininkų sprendimu negalėjo atsistebėti tėvas.

NESAUGU. Nesvarbu kur, mokyklos kieme, gatvėje ar vejoje, be jokių įspėjamųjų ženklų ar neužtverti palikti neuždegti kanalizacijos šuliniai kelią didžiulį pavojų tiek vaikams, tiek suaugusiesiems.

Klaipėdos apskrities VPK atstovė Asta Kažukauskienė patvirtino, kad dėl šio įvykio buvo kreiptasi į policiją. Tačiau plačiau jo pakomentuoti pareigūnams neleidžia asmens duomenų apsaugą reglamentuojantys teisės aktai, draudžiantys teikti tokią informaciją.

Iš karto po įvykio vyras paskambino ir apie nelaimę pranešė Valstybinei darbo inspekcijai. Jos atstovai pasiūlė kreipti į policiją, nes viskas įvyko viešoje vietoje.

„Labai nustebino ir tai, jog tiek įmonės darbuotojas, tiek mokyklos vadovai tvirtino, kad tuo metu, kai vaikas įkrito į šulinį, neva buvo pastatyti įspėjamieji ženklai – trikampiai. Vaizdo įraše jų nesimato. Net jei ir būtų, jie neapsaugo nuo įkritimo. Tad galima drąsiai konstatuoti, jog saugumu visiškai nebuvo pasirūpinta. O juk darbai vyko ne kokioje nors privačioje, o mokyklos teritorijoje.

Negana to, vienas progimnazijos darbuotojas mano akivaizdoje ant sūnaus dar bandė rėkti, kad jis neva meluoja sakydamas, jog jokių įspėjamųjų ženklų nebuvo.

Būtent toks mokyklos darbuotojo elgesys ir paskatino kreiptis į policiją. Vaikas įkrito, nukentėjo, o čia dar kažkas bando kelti ant jo balsą ir vos neprivedė iki ašarų. Noriu, kad ši žinutė pasiektų visas ugdymo įstaigas. Prieš mokyklose vykdant bet kokius darbus būtina atkreipti dėmesį į vaikų saugimą, o stengtis viską padaryti kuo greičiau“, – sakė klaipėdietis.

Darbus progimnazijos kieme vykdžiusios bendrovės vadovas pasielgė garbingai. Jis susitiko su mažamečio tėvais ir jų atsiprašė. Pastarieji atsiprašymą priėmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.