Istorijoje apie pradingusius ir išgelbėtus baidarininkus – netikėtas posūkis ir sugėdinimas ugniagesiams

Ugniagesių pranešimas apie savaitgalį rastus ir išgelbėtus iš naktinio žygio baidarėmis Minijos upe į stovyklavietę negrįžusius Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Klaipėdos skyriaus savanorius ne juokais papiktino kitus šio žygio dalyvius.

Naktinis plaukimas baidarėmis.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Naktinis plaukimas baidarėmis.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Vandens turizmas,pavasaris,baidarės,Šventoji,orai<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Vandens turizmas,pavasaris,baidarės,Šventoji,orai<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Butėnų kaimas,gamta,žmonės,šventės, vasara, baidarės<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Butėnų kaimas,gamta,žmonės,šventės, vasara, baidarės<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Butėnai,upė Šventoji,baidarės,turizmas,orai<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Butėnai,upė Šventoji,baidarės,turizmas,orai<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Piolsis gamtoje,pavasaris,baidarės Vilnelėje,orai<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Piolsis gamtoje,pavasaris,baidarės Vilnelėje,orai<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Darius Čiužauskas

Aug 12, 2022, 5:55 PM, atnaujinta Aug 12, 2022, 6:25 PM

Ir ne todėl, kad pasigirta išgelbėjus šeimą, nors bėdoje su savo vaikais atsidūrė nieko bendro neturintys suaugę žmonės. Patys šaltą naktį miške praleidusius kolegas radę savanoriai tikina, jog ugniagesiai apskritai nieko negelbėjo ir geriausiu atveju tik pastovėjo ant upės kranto.

„Vakarų ekspreso“ straipsnis apie praėjusį savaitgalį naktį baidarėmis Minijos upe išplaukusius ir į stovyklavietę negrįžusius Raudonojo Kryžiaus savanorius sukėlė nemenką rezonansą.

Ne tik tarp daugybės skaitytojų, bet ir pačių žygyje dalyvavusių pajūrio savanorių.

Pastarieji atvirai žėrė priekaištus ugniagesiams, pranešusiems, jog tai jie rado bei išgelbėjo dingusius keturis Lietuvos ir Ukrainos piliečius, tarp kurių buvo du nepilnamečiai.

Pasak savanorių, ugniagesiai jei ne atvirai melavo, tai tikrai gerokai iškraipė, kaip viskas iš tiesų buvo.

Išgelbėjo šeimą

Praėjusio savaitgalio įvykius apžvelgęs Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pasidžiaugė ir pajūrio ugniagesių atlikta sėkminga gelbėjimo operacija.

„Laimei, ne visi pranešimai apie galimai nuskendusius žmones pasitvirtina. Štai rugpjūčio 7 d. gautas pranešimas, kad Plungės ir Kretingos rajonuose, Kartenos seniūnijoje, Pecelių kaime, Minijos upe plaukusios dvi baidarės atsiliko ir nepasiekė stovyklavietės.

Baidare plaukė du suaugusieji ir du vaikai. Ugniagesiai gelbėtojai rado šeimą saugiai įkūrusią stovyklavietę miške, nes upėje įstrigusi jų baidarė sutrukdė kelionę“, – viešai informavo departamentas.

Pranešta, jog, atlikę žvalgybą, miške pradingėlius rado Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesiai narai.

Priekaištai ugniagesiams

Ukrainiečių registracijos centre dirbusiems Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Klaipėdos skyriaus savanoriams ir nuo gimtinėje vykstančio Rusijos pradėto karo prieglobstį uostamiestyje radusiems ukrainiečiams iškylą baidarėmis Minijos upe organizavo vienas iš Raudonojo Kryžiaus savanorių klaipėdietis Pavelas Kirjanas.

Jis ir kreipėsi į „Vakarų ekspresą“, tikindamas, jog ugniagesiai gerokai iškraipė faktus.

„Minijoje įstrigusius baidarininkus rado ne Klaipėdos ugniagesiai, o mūsų savanoriai, kurie herojiškai pasiryžo plaukti naktį baidare ir ieškoti negrįžusių baidarininkų.

Kretingos ugniagesiai plaukti upe atsisakė ir perdavė reikalą Klaipėdos ugniagesiams. Šie pradėjo ruošti narus, nors ten visą upę galima perbristi. Tame ruože, kuriuo mes plaukėme, ji niekur nėra gilesnė nei iki bambos.

Jeigu vienas iš įstrigusių baidarininkų nebūtų į žygį paėmęs degtukų, keturi žmonės naktį būtų sušalę, nes buvo sušlapę. O jiems teko laukti apie šešias valandas.

Gerai, kad jiems tiesiog įstrigo baidarė, o jeigu jie būtų susilaužę koją ir jiems būtų reikėję medikų pagalbos?“ – neslėpė nuostabos dėl ugniagesių veiksmų P. Kirjanas.

Rado kolegos savanoriai

„Vakarų ekspresas“ pakalbino klaipėdietį Viktorą Chudnickį, kuris buvo vienas iš suaugusiųjų, Minijoje patekusių į bėdą ir naktį praleidusių miške.

Pirmiausia vyras šypsodamasis patikino, jog ugniagesiai tikrai negalėjo išgelbėti šeimos, nes kitoje baidarėje su vaiku plaukusią ukrainietę matė pirmą kartą.

„Šeštadienį išplaukėme jau sutemus, apie 22 val. Atsilikome nuo pagrindinės grupės. Ukrainietė su vaiku baidare plaukė pirmą kartą ir nebuvo pasiruošusi. Mums su sūnumi sekėsi geriau.

Moteris porą kartų užstrigo, bet pavyko iš baidarės išpilti vandenį ir ją ištraukti. Tačiau jau po vidurnakčio, gal apie 1 val., moters baidarė pilna pribėgo vandens ir ją taip prispaudė upės dugne, kad mums dviese nepavyko ištraukti.

Vaikus susodinome į baidarę ir dar kiek upe patempėme. Iki vietos, kurioje buvo patogu išlipti į krantą. Galvojome eiti per mišką. Bet jis buvo labai apaugęs ir pilnas tankių dilgėlynų.

Užkūriau laužą, kad sušiltume. Turėjau sausus drabužius, tad šlapi vaikai persirengė.

Supratome, kad niekas mūsų ieškoti greitai neplauks, tad nusprendėme palaukti ryto. Vaikai dar ir pamiegojo prie laužo“, – pasakojo V. Chudnickis.

Vėliau klaipėdietis sužinojo, kad buvo teisus. Kolegos savanoriai dingusiųjų ilgai nepasigedo.

Jie ilgai laukė, kol atplauks dar vienas ne kartą su baidare upėje apsivertęs žygio dalyvis. Niekas net neįtarė, jog dar keturi asmenys ne labai vėluoja, o apskritai nebeplaukia.

„Jau prašvitus pamatėme Minija atplaukiančius du savanorius. Ugniagesių su jais nebuvo.

Dviejų vyrų jėgos užteko iškelti nuskendusią bei prispaustą baidarę, išpilti iš jos vandenį. Po to trimis baidarėmis tvarkingai parplaukėme į stovyklavietę.

Ukrainietė moteris ir vaikai nebuvo labai patenkinti tuo, kas įvyko. Bet jautėsi drąsiai, nepanikavo ir neišsigando. Priėmė tai kaip nuotykį.

Nuo tolesnio plaukimo įvykis neatgrasė. Dieną toliau plaukėme Minija su visa grupe.

Naktį dar plaukčiau, tik geriau viską suplanuočiau ir pasiruoščiau. Ir vaikų kartu neimčiau“, – teigė V. Chudnickis.

Pastovėjo ant kranto

Sėkmingai naktinį žygį įveikę Raudonojo Kryžiaus savanoriai ir ukrainiečiai atplaukė į Pecelių kaime (Kretingos rajonas) esančią stovyklavietę.

Dviejų saugusiųjų ir dviejų vaikų pasigesta tik apie 3 val. nakties. Apie tai pirmiausia pranešta savanoriui, kurio baidarėmis plaukta.

„Paskambino naktį ir pasakė, kad negrįžta dvi baidarės. Iškviečiau pagalbą ir nuskubėjau į stovyklavietę Peceliuose.

Iš Kartenos atvyko ugniagesys su vairuotoju. Prie stovyklavietės jie negalėjo arti privažiuoti. Kadangi status krantas, tai ir valties į upę nuleisti nebuvo galima. Be to, su metaline valtimi Minija nepaplauksi, iš karto variklį sulaužysi.

Išplaukėme kartu su dar vienu savanoriu. Užgaišome. Pradingėlius radome nuplaukę pusę trasos, apie pusketvirto kilometro. Jų baidarė buvo įstrigusi labai stipriai. Tačiau pavojus negrėsė, nes žmonės buvo su gelbėjimosi liemenėmis“, – „Vakarų ekspresui“ baidarininkų paieškos aplinkybes atskleidė Raudonojo Kryžiaus savanoris Kęstutis.

Vyriškio teigimu, gaisrininkai Minijos upe neplaukė.

„Paskambinę Klaipėdos ugniagesiai tik kažką kalbėjo apie narus. Aš jų nemačiau. Buvo atvykę tik karteniškiai. Po to man tik skambinėjo kas pusvalandį ir klausinėjo, kaip sekasi gelbėjimo operacija. Tempė, tempė, nors aš ir sakiau, kad žmonės su vaikais gali sušalti“, – teigė baidarių savininkas Kęstutis.

Prasilenkė

Paprašyta patikslinti įvykio aplinkybes, Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos vyriausioji specialistė Gintarė Ašmontienė „Vakarų ekspresą“ patikino, kad dingusių baidarininkų ieškojo ne tik Kartenos ugniagesių komanda.

„Nuleidę į upę valtį, paieškoje dalyvavo ir Klaipėdos 1-osios komandos ugniagesių narai.

Atlikdami darbus gavo pranešimą, kad jų jau nebereikia ir Klaipėdos pajėgos atšauktos.

Dingusius žmones pirmi rado patys baidarininkai. Paieška vyko vienu metu, bet jie, matyt, su ugniagesiais prasilenkė“, – sakė G. Ašmontienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.