Policijos patarimas: „Nekišk pirštų prie žemėje dūlančio sprogmens“

Pastarųjų dienų Šiaulių apskrities policijos gaunami pranešimai apie vos ne kasdien laukuose žemdirbių randamus sprogmenis verčia grįžti prie neatsargaus elgesio su jais temos ir perspėjimų apie gresiantį pavojų. Štai 44 metų Šeduvos gyventojas spalio 7 d. dėl savo neatsakingo elgesio ne tik pats buvo atsidūręs pavojuje, bet grėsmingą situaciją sukūrė savo šeimai ir kaimynams, rašoma Šiaulių apskrities VPK pranešime.

 Policijos patarimas: „Nekišk pirštų prie žemėje dūlančio sprogmens“.<br> Šiaulių apskrities VPK nuotr.
 Policijos patarimas: „Nekišk pirštų prie žemėje dūlančio sprogmens“.<br> Šiaulių apskrities VPK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2022, 2:14 PM, atnaujinta Oct 11, 2022, 2:22 PM

Apie šią istoriją lrytas.lt pasakojo jau porą kartų, tuo tarpu, policija susigriebė tik dabar. Pasak policijos pranešimo, minėtos dienos pavakary vienas Šeduvos gyventojas su kasamąja Radviliškio r., Puipių kaimo laukuose, kasė bulves. Darbą sutrikdė kažkas, įstrigęs kasamosios transporteryje. Vyras iš jo ištraukė ne akmenį, kaip tikėjosi, o granatą.

Kadangi žemdirbiui žemės ūkio darbai svarbesni, negu elementarus saugumas, jis nutarė jų nestabdyti ir apie radinį specialiosioms tarnyboms nepranešė. Darbus baigęs šeduvis, grįždamas namo, sprogmenį parsigabeno su savimi. Ir tik tada jį aplankė nušvitimas apie granatos keliamą pavojų ir jis apie radinį pranešė Skubiosios pagalbos tarnyboms.

Sulaukus pranešimo apie namuose padėtą granatą, tuoj pat saugumo tikslu buvo pradėta policinė priemonė „Skydas“, evakuoti visi keturbučio namo, kuriame vyras gyveno, gyventojai. Į įvykio vietą iškviesti Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ Sprogmenų paieškos ir neutralizavimo skyriaus pareigūnai, apžiūrėję radinį, konstatavo, kad tai yra granatos korpusas be žiedo, su transportavimo kamščiu ir išvežė ją ekspertizei.

„Auksinė taisyklė, kuria, radę bet kokį sprogmenį, žmonės turėtų vadovautis – jo neliesti, o apie tai pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112. Tik taip elgdamasis žmogus užtikrins saugumą aplinkiniams bei sau. Tolesni veiksmai – jau policijos pareigūnų prerogatyva. Tik jie gali įvertinti situaciją, užtikrinti saugumą ir priimti sprendimus, kaip su tuo sprogmeniu elgtis, kad nekiltų pavojus aplinkiniams. Imdamas sprogmenį į rankas, žmogus rizikuoja nuo tos akimirkos, kai jį paima iki tos, kai kažkur padeda.

Jokiu būdu nereikėtų sprogmens atsikratyti, numetant jį į kaimyno daržą ar nukišant į „saugią“ vietą kur nors pamiškėje ar po krūmu. Nešioti ir mėtyti daiktą, įtarus, jog tai – sprogmuo, yra labai neatsakinga ir nusikalstama. Jei nesprogo tavo rankose, gali sprogti nuo kito žmogaus, net nepastebėjusio to besimėtančio sprogmens, netyčinio prisilietimo“, - rašoma Šiaulių apskrities VPK pranešime.

2014 m. buvo skaudus įvykis Kelmės rajone, kai rastas ir likimo valiai paliktas sprogmuo nusinešė vyro gyvybę ir traumavo jo dukrą. Sprogo nuo antrojo pasaulinio karo likęs sprogmuo, kurį, radę laukuose, į pamiškę nutempė ir prie beržo paliko vietos gyventojai. Apie tai, kad aptiktas mirtinai pavojingas sprogmuo, niekam nebuvo pranešta. Kitas kaimo gyventojas, nieko nežinodamas apie prie beržo tūnančią mirtį, atėjo įsileisti sulos, užkliudė čia buvusį sprogmenį ir buvo mirtinai traumuotas.

Nedaug trūko, kad Kelmės rajono istorija po kelių savaičių būtų pasikartojusi Šiaulių rajone. Policijos budėtojus pasiekė telefono skambutis iš Tyrelkų kaimo apie rastas šešias minosvaidžio minas. Jos buvo rastos vieno ūkio teritorijoje. Pasak ūkininko, minas jis rado ardamas laukus. Keturios jų kyšojo netoli miško esančiame lauke, o dvi jau buvo pargabentos į sodybos kiemą ir padėtos netoli ūkinio pastato. Minų sprogdikliai buvo pažeisti ir aplinkai grėsė realus pavojus.

Tik likimui gali dėkoti sodybos šeimininkai už laimingą šios istorijos pabaigą. Pareigūnams nesuvokiama, kodėl minas radę žmonės nekvietė policijos iš karto, o, rizikuodami savo gyvybe, jas nešiojo po sodybos teritoriją. Tokiais atvejais kyla ne tik grėsmė žmonių gyvybei, bet ir atsiranda teisinių problemų tai padariusiems žmonėms.

Vadovaudamiesi šiuo metu galiojančiais teisės aktais, pareigūnai priversti pradėti ikiteisminį tyrimą, kad išsiaiškintų, ar prie namų gulėjusios minos – tikrai rastos laukuose, ar jos nėra iš kitur atgabentos, o gal jos čia jau nežinia kiek laiko ir kokiu tikslu buvo laikomos... Tad niekada nedarykite tokios klaidos. Yra tik viena taisyklė – radai sprogmenį, nejudink jo, o tuoj pat kviesk pareigūnus.

Nereikia rasto sprogmens ir patiems gabenti į policijos komisariatą. O tokių atvejų irgi būta. Šiaulių pareigūnai prisimena neatsakingą trijų šiauliečių elgesį 2007 metais. Vėlyvą gegužės 9-osios vakarą Šiaulių miesto policijos komisariato pareigūnus jų vizitas gerokai išgąsdino ir nustebino. Atėjusieji ant stalo padėjo iš kišenės išsitrauktą granatą. Tai buvo F1 tipo kovinė granata. Laimei, be sprogdiklio. Vaikinai teigė ją radę prie šaudyklos, į kurią buvo nuėję pašaudyti.

Šiauliečiai pasielgė labai rizikingai ir neatsakingai – pasiėmę tą granatą ir įsidėję ją į kišenę, jie visuomeniniu transportu važinėjosi po miestą: iš šaudyklos grįžo į namus ir tik tada nusprendė sprogmenį nunešti į policiją. Taip elgdamiesi, jie ne tik patys rizikavo, bet ir aplinkiniams kėlė pavojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?