Dujotiekio sprogimas Pasvalio rajone: liepsna nuslopinta, gyventojai gali grįžti namo

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Jukniūtė sako, kad po avarijos dujotiekio atkarpoje ties Pasvaliu vis dėlto nupręsta evakuoti netoliese esantį Valakėlių kaimą.

Pasvalio rajone sprogo dujotiekis.<br>G.Gegužinsko nuotr./lrytas.lt koliažas.
Pasvalio rajone sprogo dujotiekis.<br>G.Gegužinsko nuotr./lrytas.lt koliažas.
Pasvalio rajone sprogo dujotiekis.<br>G.Gegužinsko nuotr.
Pasvalio rajone sprogo dujotiekis.<br>G.Gegužinsko nuotr.
Pasvalio rajone sprogo dujotiekis.<br>G.Gegužinsko nuotr.
Pasvalio rajone sprogo dujotiekis.<br>G.Gegužinsko nuotr.
Pasvalio rajone sprogo dujotiekis.<br>G.Gegužinsko nuotr.
Pasvalio rajone sprogo dujotiekis.<br>G.Gegužinsko nuotr.
Pasvalio rajone sprogo dujotiekis.<br>G.Gegužinsko nuotr.
Pasvalio rajone sprogo dujotiekis.<br>G.Gegužinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 13, 2023, 5:49 PM, atnaujinta Jan 13, 2023, 11:19 PM

Už daugiau nei 800 m nuo įvykio vietos esantį kaimą nuspręsta evakuoti dėl galimos grėsmės, pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento situacijų koordinavimo skyrius.

„Šiuo metu situacija jau yra valdoma, 19 val. ugnis buvo lokalizuota, stebimas letėjantis ir mažėjantis dujų veržimasis.

(...) Kadangi dega magistralinis dujotiekis, grėsmės galimybė aplinkinėms gyvenvietėms išlieka“, – naujienų agentūrai ELTA sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento situacijų koordinavimo skyriaus specialistas.

Penktadienį vakare Šiaurės Lietuvos dalyje esančiame Pasvalio rajone magistraliniame „Amber Grid“ dujotiekyje įvykęs incidentas buvo lokalizuotas. Pirminiais duomenimis, įvykio metu žmonės nenukentėjo. Incidento metu užsidegusios dujos po maždaug 4 valandų nustojo degti.

Incidento vietoje dujų perdavimo sistemą sudaro du lygiagrečiai į Latvijos pusę einantys dujotiekiai. Incidentas įvyko viename iš jų, kitas dujotiekis nebuvo pažeistas. Dujų tiekimas pažeistu dujotiekiu buvo nedelsiant nutrauktas, ugnis degė kol išdegė vamzdyno atkarpoje buvusios dujos.

Pasvalio rajono ir kitiems Šiaurės Lietuvos vartotojams dujų tiekimas užtikrinamas lygiagrečiai įrengtu dujotiekiu. Tą patį vakarą buvo atnaujintas ir dujų tiekimas į Latviją.

Dujų perdavimo sistemos operatoriaus „Amber Grid“ generalinio direktoriaus Nemuno Bikniaus teigimu, incidento metu pažeistą dujotiekio atkarpą planuojama atstatyti per keletą dienų. „Teisėsaugos institucijos bei „Amber Grid“ specialistai šiuo metu tiria galimas incidento priežastis, kol kas neturime informacijos apie tyčinę trečiųjų šalių padarytą žalą dujotiekio infrastruktūrai“, – komentavo N. Biknius.

Kaip naujienų portalą lrytas.lt informavo Panevėžio apskrities VPK, pirminiais duomenimis, nelaimės metu žmonės nenukentėjo. Tačiau imantis visų atsargumo priemonių buvo priimtas sprendimas evakuoti Valakėlių gyventojus.

„Nuspręsta evakuoti Valakėlių kaimą“, – BNS sakė Panevėžio apskrities policijos atstovė Odeta Jukniūtė.

Netoli sprogusio dujotiekio gyvenantys Pasvalio rajono gyventojai daugiausia išvyko nuosavais automobiliais, sako Pasvalio rajono savivaldybės administracijos direktorius Povilas Balčiūnas.

„Vežėm, dabar trupučiuką aprimom, didžioji dalis išvažinėjo, žmonės dabar patys turi automobilių. Pravažiavau pro kaimą, visur tamsu, tamsu, tamsu. Gaisrininkai ėjo per kiemus, kas nevažiavo, tai nevažiavo, nešti nenešė“, – BNS penktadienio vakarą sakė P. Balčiūnas.

Pasak jo, policija, ugniagesiai ir greitoji pagalba dar budi, liepsnos rimsta.

Elta informuoja, kad dujotiekis įvyko „Amber Grid“ dujotiekyje. 

Įmonė praneša, kad šioje vietoje dujų perdavimo sistemą sudaro du lygiagrečiai einantys dujotiekiai, pirminiais duomenimis sprogimas įvyko viename iš jų. Kitas dujotiekis nebuvo pažeistas. Dujų tiekimas pažeistu dujotiekiu buvo iš karto nutrauktas, tačiau Pasvalio rajono vartotojams jau užtikrinamas dujų tiekimas greta einančiu dujotiekiu.

Dujų perdavimo sistemos operatoriaus „Amber Grid“ generalinis direktorius Nemunas Biknius:

„Apgailestaujame dėl šio įvykio dujotiekio sistemoje. Nedelsdami ėmėmės aiškintis įvykio aplinkybes ir užtikrinti dujų tiekimą vartotojams. Šiuo metu visos mūsų ir atsakingų tarnybų pastangos nukreiptos į gaisro padarinių suvaldymą ir saugumo užtikrinimą. Apie susidariusią situaciją nedelsdami informavome Vyriausybės atstovus, Energijos skirstymo operatorių (ESO) ir Pasvalio miesto tarnybas. Detaliau apie įvykio aplinkybes informuosime turėdami daugiau įvykio detalių“.

Dujotiekis, kuriame kilo gaisras, naudojamas dujų tiekimui šiaurinėje Lietuvos dalyje bei dujų transportavimui į Latviją.

Taip pat eismo dalyviai informuojami, jog kelias Šiauliai–Pakruojis–Pasvalys, ties Valakėlių kaimu – uždarytas. Pareigūnai vairuotojus nukreipia važiuoti per žvyrkelį.

Aplinkybės aiškinamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.