Po šauktinio žūties Lietuvos kariuomenė išplatino naują informaciją: įtaria savižudybę

Antradienį per pratybas sunkiai susižalojęs Lietuvos kariuomenės šauktinis (gim. 2001 m.) mirė ligoninėje.

Per pratybas susižalojęs šauktinis mirė ligoninėje. <br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Per pratybas susižalojęs šauktinis mirė ligoninėje. <br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2023, 8:48 AM, atnaujinta Sep 14, 2023, 2:03 PM

Vaikino gyvybė vienoje Vilniaus ligoninėje užgeso naktį į ketvirtadienį.

Šis Lietuvos kariuomenės jaunesnysis eilinis susižalojo antradienį apie 10 val. 30 min. per Švenčionių r., Pabradės centrinio poligono teritorijoje vykusias pratybas.

Suteikus pirmąją pagalbą karys buvo skubiai nuvežtas į ligoninę.

Šio įvykio aplinkybes tiria Lietuvos kariuomenės karo policija.

Lietuvos kariuomenės vadovybė dėl pratybose patirtų sužeidimų mirus nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariui, reiškia gilią užuojautą kario artimiesiems ir tarnybos draugams.

Lietuvos kariuomenė (LK) pranešė, kad antradienį per pratybas Pabradės poligone susižalojęs ir ketvirtadienį miręs šauktinis tarnybą atliko Juozo Vitkaus inžinerijos batalione. Kaip skelbia kariuomenės atstovai, mirusio šauktinio šeimai teikiama psichologų pagalba. Dėl materialinės pagalbos dydžio įvertinimo ir jos skyrimo dar laukiama įvykio aplinkybių patikslinimo.

„Parama priklauso nuo aplinkybių ir kaip bus įvertinta, kas ten atsitiko. Vėliau, pagal įstatymą, yra numatyti tam tikri punktai ir pagal kitus teisinius aktus ta parama pritaikoma arba nepritaikoma – tai priklauso nuo aplinkybių“, – Eltai ketvirtadienį patikslinoLietuvos kariuomenės (LK) atstovai.

„Bet kuriuo atveju, jau dabar darome, ką galime daryti, kaip galime padėti šeimai. Dirba psichologai, o dėl materialinės pagalbos kol kas komentuoti negalime“, – praneša LK.

Savo ruožtu krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad tai – ne pirmas šauktinio žūties atvejis tarnybos metu, grąžinus privalomąjį šaukimą į pradinę karo tarnybą.

„Visokių atvejų yra buvę. Bet tokių atvejų nebuvo pusantrų metų gal. (…) Pastaraisiais metais nebuvo jokių žūčių“, – žurnalistams ketvirtadienį teigė A.Anušauskas.

Įtariama savižudybės versija

Lietuvos kariuomenė patikslino informaciją dėl įvykusio incidento. Pranešama, jog įtariama savižudybės versija.

Pranešime rašoma, jog: „Kario tarnyboje dažniau nei kitur susiduriama su nuolat besikeičiančiomis, daug fizinių ir dvasinių jėgų reikalaujančiomis, bauginančiomis ar net sveikatai pavojingomis situacijomis. Tai gali įtakoti jų savijautą, atsparumą stresui ir požiūrį į tarnybą, gyvenimą, todėl Lietuvos kariuomenė skiria didelį dėmesį karių psichologinei sveikatai. Lietuvos kariuomenės psichologai visuomet pasirengę suteikti profesionalią pagalbą.

Karių psichologiniam atsparumui didinti ir palikyti veikia ne tik karo psichologai, kapelionai, bet ir patys vadai. Kariams ir civiliams yra teikiama psichologinė pagalba kritinių ir trauminių įvykių atvejais, padalinio ar kolektyvo psichologinio klimato įvertinimas, vykdomas psichologinis švietimas ir mokymas. Papildomai, kariai gali gauti psichologinę konsultaciją telefonu ir elektroniniu paštu“.

Kaip nurodoma LK internetinėje svetainėje, kariui žuvus ar mirus dėl priežasčių, susijusių su tarnybinių pareigų vykdymu, jo šeimos nariams mokama vienkartinė kompensacija. Vienkartinė kompensacija lygiomis dalimis išmokama mirusiojo kario sutuoktiniui, tėvui, motinai ir kiekvienam kario išlaikytiniui. Išlaikytiniai yra nedarbingi asmenys, kurie buvo išlaikomi mirusio kario arba jo mirties dieną turėjo teisę gauti iš jo išlaikymą.

Taip pat skelbiama, kad tikrosios karo tarnybos metu su tarnyba susijusiomis aplinkybėmis žuvę ar mirę kariai laidojami valstybės lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?