Žūties darbe atomazga: teismas patikėjo kaltininko atgaila

Šiaulių apylinkės teismas nusprendė nutraukti baudžiamąjį persekiojimą byloje dėl pernai spalį darbe žuvusio vyriškio. 62 metų Vytautas Kazimieraitis visiškai pripažino kaltę, o žalą artimiesiems atlygino darbovietė žemės ūkio bendrovė „Ginkūnų agrofirma“.

Pastebėjus nelaimę grūdų saugykloje, buvo skambinta pagalbos telefonu, bet atlėkę gelbėtojai grūduose nuskendusio vyriškio ištraukti nesuspėjo.  <br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Pastebėjus nelaimę grūdų saugykloje, buvo skambinta pagalbos telefonu, bet atlėkę gelbėtojai grūduose nuskendusio vyriškio ištraukti nesuspėjo.  <br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-18 17:59, atnaujinta 2023-09-18 18:00

Teismas atleido V.Kazimieraitį nuo baudžiamosios atsakomybės ir jį įpareigojo sumokėti į nuo nusikaltimų nukentėjusių asmenų fondą 500 eurų. 

Turtinę ir žalą atlygino žuvusiojo darbovietė, kuri trim namiškiams per ikiteisminį tyrimą išmokėjo prašytą turtinę ir neturtinę žalą. 

Nepaisė bendradarbių perspėjimo

Nelaimė Šiaulių pašonėje esančiuose Ginkūnuose įvyko pernai spalio 17-osios rytą. 

Į grūdų saugyklos bokštą tą rytą buvo įlipę du įmonės darbuotojai, nes dėl susidariusio kamščio nebuvo galima išleisti grūdų. 55 metų Gintaras D. su bendradarbiu buvo perspėti, kad prieš paleidžiant elevatorių išliptų iš beveik 10 metrų aukščio bokšto. 

Darbininkai šūksnį girdėjo, bet žemyn nutarė nesileisti. Tai ir tapo pražūties priežastimi – Gintarą D. įtraukė į grūdus, o kartu buvęs bendradarbis padėti neįstengė.

Vyriškį ištraukė jau nebegyvą

Išgirdę pagalbos šauksmą, apačioje buvo darbuotojai išjungė elevatorių. Į viršų pakilę bendradarbiai dar matė grūduose paskendusio Gintaro D. rankos pirštus, bet ištraukti jo nepajėgė.   

Iškviesti ugniagesiai išpjovė kelias angas apie 600 tonų talpinančio rezervuaro šonuose, kasė grūdus pačioje talpykloje, bet išgelbėti nelaimės ištikto darbininko nepavyko.

55 metų vyro kūną ištraukti pavyko tik po beveik 3 valandas užtrukusių gelbėjimo darbų. Budėjusiems medikams beliko konstatuoti jo žūtį. 

Abu buvo apsvaigę 

Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad į mirtinus spąstus darbe patekęs vyriškis buvo gerokai apsvaigęs nuo alkoholio. Jo kraujyje buvo rasta 2,09 promilės alkoholio. Toks girtumas laikomas vidutiniu.

Šiek tiek apsvaigęs buvo ir nelaimę matęs bendradarbis. Jis prisipažino alkoholio vartojęs iš vakaro, bet jo organizme dar buvo 0,16 promilės etilo alkloholio. 

Girtumas darbe - esminė aplinkybė draudikams priimant sprendimą dėl kompensacinės išmokos.

Kaltę pripažino visiškai

Mechaninių dirbtuvių vedėju dirbęs ir už grūdų iškrovimo mechanizmus atsakingas V.Kazimieraitis išsyk po nelaimės prisipažino, kad padarė nedovanotiną klaidą.

Jis pasakojo, kad kamštis grūdų išpylimo mechanizme buvo pastebėtas prieš savaitgalį, bet visko penktadienį padaryti nespėjo. 

Pirmadienį į talpyklą buvo pasiųsti du darbininkai, kuriems buvo nurodyta, jog prieš paleidžiant elevatorių privalo išlipti.

Abu darbininkai buvo perspėti šūksniu, bet iš bokšto kažkodėl nelipo, o apačioje buvę bendradarbiai to nepastebėjo ir paleido elevatorių. 

Žalą atlygino darbovietė

Su suaugusiais ir užsienyje gyvenančiais dviem vaikais vyriškis artimų ryšių nepalaikė. Jie ir žuvusiojo sesuo buvo pripapažinti nukentėjusiaisiais, bet draudimo kompanija atsisakė atlyginti žalą, nes žūties akimirką vyriškis buvo girtas.

Finansinę naštą prisiėmė darbovietė, kuri sumokėjo laidotuvių išlaidas, o tėvo ir brolio netekusiems namiškiams išmokėjo po prašytus 5,5 tūkstančio eurų. V.Kazimieraitis atsiprašė žuvusiojo šeimos, su namiškiais susitaikė, todėl teismo prašė atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės.

Teisėja Astra Karpytė bylą išnagrinėjo sutrumpinto įrodymų tyrimo tvarka. Pažymėjusi, kad sunkinančių aplinkybių nėra, V.Kazimieraitis - anksčiau neteistas, todėl nutarė bylą nutraukti. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.