Ugniagesiai pasiguodė dėl tragiškų gaisrų: mėginimas pakeisti gyventojų žalingus įpročius – tai lyg kova su vėjo malūnais

Per praėjusias 3 paras šalies ugniagesiai gelbėtojai vyko gesinti 56 gaisrų ir atliko 121 gelbėjimo darbą. Gaisrų metu du žmonės žuvo, du buvo traumuoti.

Gaisras.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Gaisras.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas

Oct 16, 2023, 11:34 AM

Šeštadienį vakare, apie 20 val. 21 min., buvo gautas pranešimas apie gaisrą gyvenamajame name Mažeikių rajone, Šerkšnėnų seniūnijoje, Žemalės kaime. Gaisrą atokiau nuo kaimo esančioje sodyboje pastebėjo netoliese keturračiu važiavęs žmogus. Namas degė atvira liepsna.

Atvykus ugniagesiams, namo stogas jau buvo įgriuvęs, o iš pusrūsio išėjo smarkiai apdegęs vyras. Žmogus nelabai orientavosi aplinkoje ir nepasakė ugniagesiams, kad viduje yra likę dar du žmonės. Apdegęs vyras buvo perduotas greitosios pagalbos medikams ir išvežtas į ligoninę, o perkasinėjant gaisravietę buvo rasti smarkiai apdegę dviejų žmonių kūnai.

„Pasak namo gyventojo artimųjų, žuvusieji buvo jo svečiai, – sakė Šiaulių priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyriausiasis specialistas Arūnas Tilvikas, šeštadienį budėjęs ir apsilankęs gaisro vietoje. – Artimieji pasakojo, jog pas jį dažnai ateidavę vyrai turėjo žalingų įpročių ir tą lemtingą vakarą galimai buvo neblaivūs.

Pirminiais duomenimis, gaisro priežastis – neatsargus rūkymas, nes krosnis ir elektros įranga name buvo tvarkinga, dūmtraukis mūrinis, jį, pasak artimųjų, žmogus valydavo. Abu žuvusieji buvo rasti kambaryje, kuriame ir kilo gaisras. Namo gyventojas miegojo kitame kambaryje, tad pajutęs dūmus, dar spėjo pasislėpti pusrūsyje.“

Pasak A.Tilviko, pagrindinė žūčių gaisruose priežastis – neatsargus rūkymas ir girtavimas: „Ir kova su jais – lyg su vėjo malūnais. Socialinės rizikos gyventojų būstuose įrengiame dūmų detektorius, bet mums išėjus jie paprasčiausiai juos nuima, o jei ne – išsikrovus baterijai jos nebepakeičia. Girtavimas ir rūkymas – didelė socialinė problema ir ugniagesiai čia nelabai ką gali padaryti.“

Savaitgalį dar du žmonės nukentėjo ant viryklės palikę ir pamiršę verdančius puodus. Sekmadienį vėlai vakare, apie 22 val. 46 min., Kaune, Kovo 11-osios gatvėje esančiame daugiabutyje iš vieno buto veržėsi dūmai, o durys buvo atidarytos. Iš buto ugniagesiai išnešė sąmoningą moterį ir perdavė ją greitosios pagalbos medikams, kurie nukentėjusiąją dėl apsinuodijimo dūmais išvežė į ligoninę. Virtuvėje, orkaitėje, buvo prisvilę maisto produktai. Bute dūmų detektoriaus nebuvo.

Šeštadienį, apie 6 val. ryto, Alytuje, Jazminų gatvėje, daugiabučio namo laiptinėje jautėsi dūmų kvapas, dūmai veržėsi iš vieno buto. Virtuvėje ant dujinės viryklės degė paliktas puodas, ugnis jau siekė ir ant šalia esančios spintelės buvusius daiktus, o šeimininkas tuo metu ramiai miegojo. Ugniagesiai vyrą išvedė į lauką ir perdavė greitosios pagalbos medikų apžiūrai. Ir šiame bute nebuvo dūmų detektoriaus.

Ugniagesiai gelbėtojai primena gyventojams ne tik nepamiršti verdančių puodų ant viryklės, bet ir prasidedant kūrenimo sezonui, apžiūrėti ir susiremontuoti krosnis, išsivalyti dūmtraukius, susitvarkyti elektros instaliaciją, įsigyti dūmų detektorių, jeigu jo dar neturite, ir būti rūpestingais savo būsto šeimininkais, nelaukti, kol ugnis pasiglemš jūsų turtą ar net gyvybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.