Baigtas ikiteisminis tyrimas dėl įvykio Naujosios Vilnios geležinkelio stotyje, kuriame nukentėjo trys asmenys

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras, išnagrinėjęs ir įvertinęs ikiteisminio tyrimo metu gautų duomenų visumą, priėmė sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl Naujosios Vilnios geležinkelio stoties teritorijoje įvykusios nelaimės, kurios metu nukentėjo paauglys bei policijos pareigūnas, mirtinai buvo sužalotas greitosios medicinos pagalbos tarnybos vairuotojas. Tyrimas nutrauktas konstatavus, kad nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių, o įvykio aplinkybės įvertintos kaip nelaimingas atsitikimas.

Nelaimė įvyko Naujojoje Vilnioje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nelaimė įvyko Naujojoje Vilnioje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokūratūra

2024-03-01 10:39

Tyrimo duomenimis, 2022 m. lapkričio viduryje Naujosios Vilnios geležinkelio stoties teritorijoje jaunuolis (gimęs 2005 m.), užlipęs ant traukinio cisternos, prisilietė prie aukštos įtampos laido ir patyrė elektros iškrovą, užsidegė paauglio drabužiai. Į įvykio vietą atvykęs greitosios medicinos pagalbos vairuotojas, skubėdamas suteikti nukentėjusiajam pagalbą, tačiau neįsitikinęs, kad tai daryti saugu, užlipo ant cisternos, taip pat patyrė elektros iškrovą, nuo kurios užsidegė drabužiai. Įvykio metu nukentėjo ir policijos pareigūnas, patyręs rankos nudegimus. Po kelių dienų vienoje Vilniaus ligoninėje nuo nelaimės metu patirtų sužalojimų mirė paaugliui pagalbą bandęs suteikti greitosios medicinos pagalbos tarnybos vairuotojas.

Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo dėl neatsargumo, pažeidžiant teisės aktų nustatytas specialias elgesio saugumo taisykles, kurį atliko Vilniaus AVPK Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai. Tyrimui vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo atlikti visi būtini veiksmai, imtasi visų galimų priemonių surinkti tyrimui reikšmingus duomenis, gautos ir išanalizuotos ekspertų išvados, su reagavimu į įvykį susijusių tarnybų pateikti dokumentai, liudytojų parodymai. Bylos duomenų visuma neleidžia konstatuoti, kad nukentėjusių asmenų atžvilgiu buvo padaryta nusikalstama veika.

Nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą nurodoma, kad nelaimingo įvykio priežastimi buvo paties nukentėjusio paauglio galimai neteisėti veiksmai – vaikščiojimas geležinkelio keliais, buvimas pavojingojoje geležinkelio zonoje tam nenustatytose vietose. Nepilnametis pateko į iš dalies aptvertą teritoriją, į kurią nėra patogu patekti, matė draudžiamuosius ženklus, tačiau nusprendė užlipti ant cisternos ir ten praleisti laiką arti kabant elektros laidams. Toks jaunuolio elgesys vertintinas kaip neatsakingas bei pavojingas.

Remiantis tyrimo metu surinktais duomenimis, greitosios medicinos pagalbos darbuotojas, atvykęs į įvykio vietą ir skubėdamas suteikti pagalbą nukentėjusiajam, pažeidė pirmosios pagalbos teikimo tvarką, užtikrinančią pačių medikų saugumą. Medicinos personalas pagal savo kompetenciją neturėjo eiti į nesaugią teritoriją, privalėjo laukti, kol nukentėjęs nepilnametis bus nukeltas nuo cisternos. Nesilaikydamas saugumo reikalavimų, greitosios medicinos pagalbos vairuotojas už savo veiksmus prisiėmė visišką atsakomybę bei galimą riziką. Tyrimo metu nebuvo gauta objektyvių duomenų, kad jo atžvilgiu galėjo būti padaryta nusikalstama veika.

Tyrimo duomenimis, policijos pareigūnas nukentėjo bandymo nukelti nepilnametį nukentėjusįjį nuo cisternos metu. Nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą nurodoma, kad niekas iš specialiųjų tarnybų darbuotojų, buvusių įvykio vietoje, nesiekė tyčia sužaloti policijos pareigūno, jo patirti sužalojimai vertintini kaip nelaimingas atsitikimas.

Prokuroro nutarimas nutraukti ikiteisminį tyrimą gali būti skundžiamas aukštesniajam prokurorui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.