Mokslo metams baigiantis aukštosios mokyklos prabilo apie tai, kas laukia rudenį

Didžioji dalis šalies aukštųjų mokyklų mokslo metus užbaigia nuotoliniu būdu – tiesa, su nedidelėmis išimtimis, kai atsiskaityti ar atlikti reikalingų darbų virtualiai neįmanoma. Kai kurie universitetai tą leidžia daryti tik su neigiamu koronaviruso testu arba Galimybių pasu, tačiau pripažįsta: vis dar neaišku, kaip studijų procesas vyks rudenį.

Aukštosios mokyklos mokslo metus užbaigia virtualiai, tačiau pripažįsta: rudenį studentams gali tekti testuotis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Aukštosios mokyklos mokslo metus užbaigia virtualiai, tačiau pripažįsta: rudenį studentams gali tekti testuotis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos muzikos ir teatro akademija<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos muzikos ir teatro akademija<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus kolegija<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus kolegija<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolo Romerio universitetas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mykolo Romerio universitetas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kauno technologijos universitetas<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno technologijos universitetas<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilniaus universitetas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus universitetas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 4, 2021, 6:34 AM

Taiko ir išimtis

Kaip naujienų portalui lrytas.lt sakė Kauno technologijos universiteto (KTU) atstovas Mantas Lapinskas, universitetas nuo pat pandemijos pradžios laikėsi visų reikalingų rekomendacijų saugumui užtikrinti.

„Dėl to, atsižvelgdamas į koronaviruso grėsmę Lietuvoje, iki 2021 birželio 30 d. akademinius užsiėmimus ir 2020-2021 m. m. pavasario semestro studijų procesą KTU vykdo nuotoliniu būdu, išskyrus kai kuriuos atvejus, kai nuotoliniu būdu neįmanoma užtikrinti kokybiško studijų proceso“, – aiškino M.Lapinskas.

Jis išskyrė laboratorinius darbus, pratybas, kai kuriuos galutinius atsiskaitymus ir baigiamuosius darbus. Pasak KTU atstovo, ši prevencija skirta apsaugoti visų bendruomenės narių sveikatą.

Vilniaus kolegijos direktoriaus pavaduotoja studijoms Rita Liepuonienė taip pat tvirtino, jog mokslo metus kolegija užbaigs nuotoliniu būdu.

Tačiau ji pabrėžė, kad lietuvių gestų kalbos vertimo ir veterinarijos studijų programų baigiamieji egzaminai vyks kontaktiniu būdu, o tiems studentams, kurie neturi antikūnų ar nėra pasiskiepiję, kolegija rekomenduos testuotis.

„Fakultetų vadovai įpareigoti užtikrinti, kad studentai, kurie nėra persirgę COVID-19 liga, neturi antikūnų testo ir nėra paskiepyti, periodiškai atliktų profilaktinį tyrimą COVID-19 ligai diagnozuoti arba taikytų savikontrolę.

Svarbu užtikrinti valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas“, – aiškino R.Liepuonienė.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) akademinių reikalų centro vadovė doc. Inga Daukšienė portalui lrytas.lt teigė, kad išimtis šiemet buvo padaryta tik dėl baigiamųjų egzaminų – juos laikantys studentai privalėjo testuotis.

„Jie gegužės mėnesį buvo vykdomi universiteto patalpose, laikantis numatytų saugumo reikalavimų.

Taip pat buvo taikomas reikalavimas atvykstantiems į baigiamąjį egzaminą studentams ir dėstytojams turėti neigiamą COVID-19 testą (PGR arba antigeno testą, atliktą laboratorijoje), tuo metu Galimybių paso dar nebuvo“, – aiškino I.Daukšienė.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) studijų prorektorė doc. dr. Vida Umbrasienė teigė, jog praktinių dalykų atsiskaitymai akademijoje vyksta kontaktiniu būdu, laikantis visų valstybės operacijų vadovo nurodytų saugumo priemonių.

„Teorinių dalykų atsiskaitymai arba teorinės atsiskaitymų dalys vykdomos nuotoliniu būdu. Tokia tvarka jau buvo numatyta semestro pradžioje“, – aiškino ji.

V.Umbrasienės teigimu, į akademiją atėję studentai turi turėti Galimybių pasą arba kitus dokumentus, įrodančius, kad nėra užsikrėtę COVID-19.

„Visi, studijuojantys arba dirbantys LMTA kontaktiniu būdu, privalo pildyti elektroninę anketą ir periodiškai testuotis, nebent yra pasiskiepiję arba persirgę. Kontrolė vykdoma dekanatuose ir LMTA rūmų saugos postuose.

Kiekvienam ateinančiajam yra tikrinama temperatūra, budėtojui reikia pateikti dokumentus, įrodančius, kad turi teisę dirbti arba studijuoti kontaktiniu būdu“, – portalui lrytas.lt sakė LMTA atstovė.

Klaipėdos universitete išimtys taip pat daromos tik tų studijų programų studentams, kuriems per egzaminą reikia pademonstruoti praktinius įgūdžius – tai gali būti taikoma kai kurių Sveikatos mokslų fakulteto studijų programų (pavyzdžiui, slaugos) ar inžinerinės, gamtos mokslų krypčių absolventams.

„Praktiniai ir laboratoriniai darbai kontaktiniu būdu Klaipėdos universitete buvo atnaujinti jau balandžio pradžioje.

Saugumo reikalavimai tiek studentams, tiek dėstytojams, jeigu jie nėra sirgę ar vakcinuoti, tipiniai: testuotis, patalpose dėvėti kaukes, laikytis 2 metrų distancijos, patalpoje užtikrinti 10 kv. m. plotą vienam asmeniui“, – pateiktame atsakyme aiškino universiteto atstovai.

Klaipėdos universitete praktinę egzamino dalį atlikti gali tik neigiamą COVID-19 testo atsakymą turintys studentai – pažymima, kad paskiepytų ar Galimybių pasą turinčių studentų skaičius čia yra gana nedidelis.

Vilniaus universiteto viešosios komunikacijos vadovė Rima Juciutė teigė, kad šiuo metu visi darbų gynimai Vilniaus universitete vyksta nuotoliniu būdu. Pasak jos, jeigu studentas neturi galimybės darbo apsiginti nuotoliniu būdu dėl techninių kliūčių, jis gali atvykti į fakultetą ir pasinaudoti ten esančia infrastruktūra (internetu, kompiuteriu ar atskira patalpa).

Svarsto, kad rudenį gali reikėti testuotis

Pasak KTU atstovo, dar nėra iki galo aišku, kaip studijų procesas bus vykdomas rudenį – šiuo metu laukiama rekomendacijų.

„Šiuo metu KTU jau pasiskiepijo didesnioji dalis darbuotojų, o mes, be abejo, dėliojamės galimus kontaktinio darbo scenarijus rudeniui.

Laukiame SAM, NVSC ir ŠMSM rekomendacijų bei sprendimų dėl naujųjų mokslų metų pradžios – labai viliamės, kad jau rudenį būsimus ir esamus savo studentus galėsime pakviesti į auditorijas“, – kalbėjo M.Lapinskas.

Tam pritarė ir MRU atstovė I.Daukšienė.

„Dar neaiški nei bendra epidemiologinė situacija Lietuvoje, nei vakcinavimo tempai, nei koks studijų modelis bus taikomas. Labai tikimės, kad galėsime grįžti į auditorijas, ypač pirmojo kurso studentai, nes jiems būtų sunkiau integruotis studijas pradėjus nuotoliniu būdu.

Todėl daug vilčių dedame į studentų vakcinavimą, kad galėtumėme saugiai pradėti naujus studijų metus. O sprendimas dėl studijų organizavimo tvarkos rudens semestrą bus priimtas artimiausiu metu“, – sakė I.Daukšienė.

LMTA studijų prorektorė V.Umbrasienė aiškino, jog prieš kelias dienas vykusiame paskutiniame rektorių konferencijos posėdyje visi universitetai suformulavo kreipimąsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, kad būtų oficialiai įtvirtintas studentų grįžimas kontaktiniam darbui, skatinant visus studentus pasiskiepyti iki rugsėjo 1 dienos.

„Dėl objektyvių priežasčių nepasiskiepijusiems turėtų būti sudarytos galimybės nemokamai testuotis. Jeigu leidimas bus duotas, visi privalės grįžti į kontaktines studijas, tad reikės pateikti dokumentus, patvirtinančius, jog studentai nėra infekuoti“, – teigė V.Umbrasienė.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto („Vilnius Tech“) Studijų direkcijos vadovė Nora Skaburskienė kalbėjo, jog naujais mokslo metais prioritetas bus teikiamas kontaktiniam studijų būdui, tačiau neatmeta galimybės, kad išliks rekomendacija testuotis.

„Jau dabar intensyviai kviečiame studentus per vasarą pasiskiepyti, taip pasiruošti naujiems mokslo metams ir gyviems, saugiems susitikimams. Visgi planuojama, jog dalis teorinių paskaitų bus skaitomos nuotoliniu būdu.

„Vilnius Tech“ darbuotojai pamažu grįžta į darbo vietas. Didžioji jų dalis – jau pasiskiepiję ir turi Galimybių pasus. Jeigu reikės – rudenį bus rekomenduojama testuotis tiek dėstytojams, tiek studentams“, – aiškino N.Skaburskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.