Nustebo LSMU pateiktais reikalavimais studentams: negalima nusilakuoti nagų ir užsidėti sijono?

Niekam nenuostabu, kad kiekviena ugdymo įstaiga turi savo taisykles, tačiau Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) keliami reikalavimai savo bendruomenei tiesiog abstulbino su naujienų portalu lrytas.lt susisiekusį skaitytoją.

Lietuvos sveikatos universitetas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos sveikatos universitetas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Studentės.<br>D.Umbraso nuotr.
Studentės.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Studentė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Studentė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas<br>M.Patašiaus nuotr.
 LSMU rektoriaus įsakymas.
 LSMU rektoriaus įsakymas.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-06-17 18:38

Svarbus ir sijono, ir nagų ilgis

Jis pasidalijo universiteto rektoriaus priimtu sprendimu, kuriame aiškinama, kaip dera rengtis bei atrodyti LSMU akademinės bendruomenės nariams. Kelios detalės vyrą išties nustebino.

„Dabar LSMU personalo vadovė matuos darbuotojų sijonų, nagų ilgį, žiūrės, ar kas neatėjo į darbą su basutėmis ar berankove palaidine, o gal profesoriaus barzda nesušukuota?“, – ironiškai klausė lrytas.lt skaitytojas, panoręs likti anonimu.

Įsakyme pažymima, kad apranga negali apnuoginti kūno, jeigu žmogus pasilenkia ar išsitiesia, negalima dėvėti trumpesnių sijonų, berankovių marškinėlių, tamprių ar drabužių su užrašais.

Įsakyme taip pat atkreipiamas dėmesys, jog merginos negali turėti ilgų nagų bei jų lakuoti spalvotu nagų laku, negali ryškiai dažytis ar nešioti įmantresnių papuošalų. Nurodyta pastaba ir vyrams – šie esą turi kruopščiai susitvarkyti barzdą.

Visi šie sprendimai argumentuojami tuo, jog „nekukli apranga ar papuošalai gali įžeisti kolegas, pacientus ar kitus interesantus“.

Daugiau reikalavimų galima rasti ČIA.

Universitetas problemos nemato

Portalas lrytas.lt paklausė Sveikatos mokslų universiteto, kuo remiantis buvo sukurtos tokios taisyklės. Aukštoji mokykla atsakė, jog nėra vienintelė įstaiga, kuri nustato vienokius ar kitokius reikalavimus savo darbuotojų ar studentų išvaizdai. 

„Tai yra įprasta praktika tiek ugdymo institucijose, tiek ir kitose veiklose, darbo vietose. Edukologai ir psichologai pastebi, kad aprangos standarto nustatymas teigiamai veikia mokymo(si) ir studijų rezultatus, gerina psichologinį klimatą įstaigoje.

Studentai dar studijų metu vykdomose praktikose, vykstančiose sveikatos priežiūros įstaigose, susiduria su labai griežtais reikalavimais aprangai ir išvaizdai. Didesnė dalis universiteto absolventų (gydytojai, slaugytojai, odontologai, farmacininkai ir kt.) dirbs darbo aplinkoje, kurioje taikomi ypatingai griežti reikalavimai aprangai, todėl aprangos standarto nustatymas studijų universitete metu padeda ugdyti profesionalumą“, – pateiktame atsakyme aiškino LSMU.

Universitetas pabrėžė, jog, sudarant šias taisykles, buvo diskutuota ir su studentais, tokiam požiūriui pritarė ir universiteto studentų atstovybė.

„Universitetas siekia nubrėžti gaires, išdėstyti rekomendacijas aprangai, neatimant iš bendruomenės narių laisvės patiems spręsti savo išvaizdos klausimus“, – teigė LSMU atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.