Kauno miesto mokyklose ir darželiuose šiuo metu trūksta per 100 pedagogų

Paskutiniame prieš vasaros atostogas Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdyje, vykusiame liepos gale, politikams patvirtinus klasių komplektų skaičių mokyklose naujiems mokslo metams, tapo nesunku paskaičiuoti, ar pakaks mokytojų mažiesiems kauniečiams mokyti. Juolab kai žinoma, kad po nuotolinių mokslo metų dalis pedagogų visoje Lietuvoje apsisprendė darbą nutraukti ir „Sodroje“ jau tvarkosi dokumentus dėl priešlaikinės pensijos paskyrimo.

Mokytoja.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Mokytoja.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2021, 11:40 AM

Pasak Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Eglės Andriuškienės, Kauno bendrojo ugdymo įstaigose dabar trūksta apie pusšimčio skirtingų dalykų mokytojų, o ikimokyklinio ugdymo įstaigose – 66 specialistų. Šiuo metu didžiausias poreikis jaučiamas ieškant meninio ugdymo mokytojų, specialiųjų ir socialinių pedagogų, mokytojų padėjėjų ir psichologų.

„Skaičiai nėra maži, tačiau mokyklos deda didžiules pastangas ir vykdo atrankas ištisus metus, kad užpildytų trūkstamas darbo vietas. Tikime, kad jos bus sėkmingos, ir mokytojų gretas gausiai papildys savo srities profesionalai.

Savo ruožtu dar 2018-ųjų vasarą Kaune pradėta vykdyti unikali programa, kurios metu universitetų dėstytojus kviečiame įgyti papildomų kompetencijų ir dirbti mokytojais ar siekti mokyklų vadovų pareigų. Tokiu būdu reaguojama į realius trūkumus ir tendencijas švietimo srityje bei sėkmingai į mokyklas ir darželius pritraukiama aukščiausias kompetencijas turinčius specialistus“, – sakė E. Andriuškienė.

ELTA yra skelbusi, kad komplektuoti mokytojų kolektyvus mokykloms padeda ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) vykdoma vienerius metus trunkanti profesinių studijų programa „Pedagogika“. Ją baigusiems asmenims suteikiama pedagogo kvalifikacija ir išduodamas studijas bei kvalifikaciją liudijantis (valstybės pripažintas) pažymėjimas.

Programa skirta aukštųjų mokyklų dėstytojams, pageidaujantiems dirbti mokyklos. Sumažėjus universitetuose studentų skaičiams, dalis dėstytojų lieka be darbo, tad išeitis pedagoginę veiklą tęsti mokykloje kai kam yra visai priimtina.

Ši programa finansuojama Kauno miesto savivaldybės lėšomis. 2019–2020 m. ją baigė 27 dėstytojai, – teigia Savivaldybės administracijos atstovė Živilė Masytė.

VDU taip pat suteikia pedagogams papildomų perkvalifikavimo galimybių, kurios didžiąja dalimi finansuojamos Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų pinigais, taip pat jos gali būti apmokamos norinčiojo studijuoti asmeninėmis lėšomis. Per pastaruosius dvejus metus šią programą baigė apie 300 pedagogų Kaune. Tad jei dalis mokytojų nuspręstų išeiti į priešlaikinę pensiją, mokyklos galėtų pasinaudoti esamu persikvalifikavusių pedagogų rezervu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kokias pratybas šiemet rengs Lietuvos kariuomenė?