Viskas, ką reikia žinoti apie sugrįžimą į mokyklą: ar reikės testuotis ir dėvėti kaukes, kas užtikrins saugumą?

Naujieji mokslo metai prasidės vos kiek daugiau nei po savaitės, tačiau klausimų dėl ugdymo proceso iki šiol kyla tiek tiek moksleivius auginantiems tėvams, tiek ir patiems mokytojams. Naujienų portalas lrytas.lt pateikia atsakymus į svarbiausius iš jų.

Naujieji mokslo metai jau čia pat.<br>V.Skaraičio nuotr.
Naujieji mokslo metai jau čia pat.<br>V.Skaraičio nuotr.
Naujieji mokslo metai jau čia pat.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Naujieji mokslo metai jau čia pat.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Naujieji mokslo metai jau čia pat.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Naujieji mokslo metai jau čia pat.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Naujieji mokslo metai jau čia pat.<br>M.Patašiaus nuotr.
Naujieji mokslo metai jau čia pat.<br>M.Patašiaus nuotr.
Naujieji mokslo metai jau čia pat.<br>V.Skaraičio nuotr.
Naujieji mokslo metai jau čia pat.<br>V.Skaraičio nuotr.
Naujieji mokslo metai jau čia pat.<br>V.Skaraičio nuotr.
Naujieji mokslo metai jau čia pat.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Grįžimo į mokyklas schema.<br> ŠMSM nuotr.
 Grįžimo į mokyklas schema.<br> ŠMSM nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2021-08-24 06:01, atnaujinta 2021-08-25 16:01

Kaip bus laikomasi saugumo reikalavimų?

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) pabrėžia, kad mokyklose ir toliau turės būti užtikrintos būtiniausios saugumo priemonės. Tai – socialinės distancijos laikymasis, klasių ir srautų nesimaišymas, vėdinimas ir patalpų dezinfekcija.

„Apie srautą galvojama ne taip, kaip apie vieną klasę, nes suprantame, kad tą vienos klasės izoliaciją yra labai sudėtinga užtikrinti, ypač vyresnėse klasėse, kai vaikai turi skirtingus dalykus.

Galvojama apie protingą srauto parinkimą, minimi skaičiai – 100, 200, 300. Dar tariamės su Sveikatos apsaugos ministerija ir priimsime sprendimą, koks srautas yra saugus“, – portalui lrytas.lt kalbėjo švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius.

Patalpose, vežant mokinius autobusais laikomasi kaukių dėvėjimo rekomendacijų. Vyresni nei 6 metų mokiniai uždarose patalpose dėvi nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones).

Kaukių leidžiama nedėvėti pradinukams, taip pat ir kitiems mokiniams ir mokytojams, kai jie sportuoja lauke. Taip pat neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei, jiems rekomenduojama nešioti veido skydelį.

Ar reikės testuotis?

Ministerija pažymi, kad būtinybės mokiniams testuotis jau nebebus – tai išliks rekomendacija.

R.Skaudžiaus teigimu, nors testavimas mokyklose bus savanoriškas, išliks trys testavimo metodai – kaupiniai, antigenų testai ir savikontrolė. Kiekviena mokykla galės pasirinkti tokį būdą, kuris jai atrodo priimtiniausias.

„Jeigu pirmiems būdams reikalingas sveikatos priežiūros specialistas, tai savikontrolę galėtų padėti taikyti ir žmogus iš administracijos. Bet kokiu atveju testavimas yra rekomenduojamas ir tik išskirtiniu atveju, jei kalbėtume apie ikimokyklinį, pradinį ugdymą, galėtų būti privalomas tik paviršių testavimas“, – aiškino viceministras.

Tiesa, Vilniaus miesto savivaldybė penktadienį paskelbė, kad reguliariai testuos pradinukus.

Pažymima, kad prieš rugsėjo 1-ąją visi mokiniai su mokytojo arba sveikatos specialisto pagalba atliks greituosius antigenų testus. Prasidėjus rugsėjui pradinukai toliau periodiškai testuosis kaupinių metodu kas 4-7 dienas. Paaiškėjus, kad vienas iš kaupinių turi COVID-19 ligos požymių, visi mokiniai iš vieno kaupinio bus kviečiami atlikti PGR testą V.Gerulaičio g. 1. Atlikus PGR testą ir paaiškėjus, kad vaikas serga COVID-19, visa klasė izoliuojama ir pamokos tęsiamos nuotoliniu būdu.

Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ vadovė Guoda Ropaitė-Beigė portalui lrytas.lt sakė, jog savivaldybė tikisi žmonių sąmoningumo. Ji pabrėžė, kad nesitestuojantys vaikai į mokyklą vis tiek bus įleidžiami.

„Teisės aktuose kalbama apie rekomendaciją, tačiau Vilniaus miesto savivaldybė matydama, kokią naudą, susijusią su viruso suvaldymu, vasario-birželio mėnesiai vykdomas testavimas davė ugdymo įstaigose bei pravedusi diskusijas su dalimi bendruomenių, mato poreikį, kad tai būtų privaloma. Procesas jau didžioje dalyje mokyklų išbandytas, mokiniai moka testus pasiimti patys, tėveliams buvusios baimės išsklaidytos, tad „sugaudyti“ nieko nereikės, o lieka tik tęsti, tai kas buvo sėkmingai pradėta.

Norisi tik pasidžiaugti, kad mūsų mokyklų bendruomenės sąmoningos ir bendradarbiaujančios, kas ir užtikrina sklandžiai vykstančius testavimo procesus. Be abejo, kadangi Vyriausybės sprendime minima rekomendacija, todėl niekas nebus neįleidžiamas į mokyklą, tačiau tikimės visų sąmoningumo siekiant užkirsti kelią viruso plitimui“, – kalbėjo G.Ropaitė-Beigė.

Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

Paklaustas, ar savanoriškas testavimas bus efektyvus, viceministras R.Skaudžius tikino, kad ministerija bet kuriuo atveju testuotis labai rekomenduoja.

„Mes kalbame apie tai, kiek tai yra efektyvu. Jeigu testuojasi 10 procentų vaikų, tai tikrai nėra prasmės to daryti, bet jei yra bent pusė klasės, tai testuotis yra privalumas. Pagrindinis tikslas yra užkirsti kelią ligos plitimui ir testavimą mes bet kuriuo atveju rekomenduojame“, – sakė jis.

Neįgijusiems imuniteto darbuotojams Vyriausybės nustatyta tvarka privaloma reguliariai testuotis. Pagal šių metų kovą nustatytą Vyriausybės tvarką nepasiskiepiję ir nepersirgę švietimo įstaigų darbuotojai, dirbantys kontaktinį darbą, turės prieš grįždami į darbą ir vėliau periodiškai kas 7–10 dienų testuotis.

Nepasiskiepijusiems mokytojams testų valstybė neapmokės, tačiau pažymima, kad tą padaryti gali pačios mokyklos.

Mokiniams nuo 12 metų rekomenduojama savanoriškai skiepytis.

Kaip mokysis abiturientai ir pradinukai?

Ministerija pranešė, jog net ir esant sudėtingai pandeminei situacijai, abiturientai nuo 2022 metų vasario mokytųsi klasėse. Iki vasario jiems galiotų tos pačios sąlygos, kaip ir pagrindinio, vidurinio ugdymo klasių bei pirminio profesinio mokymo programų mokiniams.

Pažymima ir tai, kad pradinių klasių mokiniai kontaktiniu būdu mokysis bet kuriuo atveju, nepriklausomai nuo epidemiologinės situacijos.

Planuojama į ugdymo procesą įtraukti ir hibridinį mokymą. Jis turėtų padėti užtikrinti mokinių mokymą, kai dėl tam tikrų aplinkybių jie negali mokytis kartu su bendraamžiais klasėje ir prie pamokos jungiasi iš namų.

R.Skaudžiaus teigimu, tikrai nesiekiama, kad hibridinis mokymas būtų visuotinis – jis esą bus taikomas tik išskirtiniais atvejais.

„Tai galėtų būti atvejai, kai mokinys turi izoliuotis, kai yra tam tikri susirgimai, sanatorija, turime ir kitų kraštutinių atvejų, kai tas galėtų būti panaudojama. Bet ta iniciatyva pirmiausia turėtų eiti iš mokytojo“, – aiškino švietimo, mokslo ir sporto viceministras.

Ar reikės kaukių?

Ministerija konkrečius siūlymus dėl kaukių dėvėjimo žada patikslinti šią savaitę. Kiek anksčiau buvo skelbiama, kad kaukes klasėse turės dėvėti 5-tų ir vyresnių klasių moksleiviai.

Kaip vyks neformalusis švietimas?

Veiklos uždarose vietose, laikantis nustatytų saugumo sąlygų, vyksta kontaktiniu būdu, kai grupėje iki 30 vaikų. Jei vaikų daugiau – galės dalyvauti tik pasiskiepiję, persirgę arba reguliariai besitestuojantys.

Kaip mokysis studentai ir profesinių mokyklų moksleiviai?

Kontaktiniu būdu galima bus mokytis tik tiems, kurie yra pasiskiepiję, persirgę arba reguliariai testuojasi. Portalas lrytas.lt jau rašė, kad šalies aukštosios mokyklos studentų prašys galimybių paso, tačiau dalį užsiėmimų ir toliau planuojama vykdyti nuotoliniu būdu.

Apie tai, kaip mokslo metams ruošiasi aukštosios mokyklos, skaitykite ČIA.

Kokie reikalavimai nustatyti Rugsėjo 1-osios šventei?

Švietimo įstaigose galima organizuoti Rugsėjo 1-osios šventes.

Pagal Vyriausybės nustatytus reikalavimus, kurie galioja iki rugsėjo 13 dienos, atviroje erdvėje vykstančių renginių dalyvių skaičius neribojamas, o kai renginys iki 2 val. trukmės – leidžiama stebėti renginį stovint.

Jei šventėje dalyvauja daugiau kaip 500 žmonių, juos reikia skirstyti į sektorius, kad srautai nesimaišytų.

Jei šventė vyksta patalpoje, joje taip pat be srautų skirstymo gali dalyvauti iki 500 žmonių, tačiau negalima užpildyti daugiau kaip 75 proc. sėdimų vietų (šis reikalavimas netaikomas turintiems galimybių pasą).

Viduje kaukės yra privalomos, o lauke – rekomenduojamos, jei neišlaikomas 2 metrų atstumas.

Stebėdama ir vertindama situaciją Vyriausybė atskirai spręs, kokiu atveju galėtų įsijungti griežtesnis scenarijus. Esant itin sudėtingai situacijai, Vyriausybė gali svarstyti priimti sprendimą pagrindinį, vidurinį ugdymą ir pirminį profesinį mokymą leisti vykdyti kontaktiniu būdu tik tuo atveju, jei klasė būtų imunizuota (bus pakankamai daug persirgusių ir/ar paskiepytų mokinių) arba reguliariai testuojasi.

Švietimo įstaigų veiklos apribojimai gali būti įvedami tiek konkrečios mokyklos, tiek savivaldybės, tiek nacionaliniu lygiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.