Šaltiniai ir jų paieška rašant rašto darbus Pateikė pavyzdžius

Rašant mokslo darbus: referatus, savarankiškus darbus, kursinius ir kt. labai svarbu ne tik žinoti reikalavimus darbams rengti, darbo struktūrą, bet ir tinkamai pasirinkti informacijos šaltinius.

Mokosi.<br>123rf nuotr.
Mokosi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

mokslobaze.lt

Nov 12, 2021, 6:04 PM

Galvojant apie literatūrą gali kilti tokie klausimai: kokie literatūros šaltiniai yra svarūs, o kokiais geriau nesiremti? Kur ieškoti informacijos? Kaip tinkamai naudoti šaltinius ir kokios yra jų citavimo taisyklės? Kaip sudaromi literatūros sąrašai?

Siekiant moksleiviams ir studentams suteikti daugiau aiškumo kaip rašomi rašto darbai, dalinamės naudingais patarimais apie informacijos šaltinių paiešką, jų naudojimą ir atranką.

Informacijos šaltinių paieška

Vienas iš svarbiausių rašto darbo rengimo etapų – informacijos šaltinių paieška. Svarbu gebėti tinkamai atsirinkti literatūros šaltinius. Nuo literatūros pasirinkimo dažnai priklauso darbo kokybė, o nuo kokybės ir darbo įvertinimas.

Dažnai mokytojams ir dėstytojams paskyrus rašto darbų temas, reikalavimus, nurodomi ir tam tikri literatūros sąrašo reikalavimai, kaip pavyzdžiui, darbe turi būti pateikiama ne senesnė nei 5 – 10 metų literatūra.

Rašto darbuose turi būti naudojami tik tie informacijos šaltiniai, kuriuose publikuojama tik patikima informacija. Informacijos ieškokite moksliniuose straipsniuose, žodynuose, žinynuose, disertacijose, duomenų bazėse ir kt.

Nenaudokite literatūros analizei tokių šaltinių kaip: vikipedija, informaciniai portalai, populiarinimo leidiniai.

Informacijos ieškokite naujausiose publikacijose, straipsniuose. Patartina, kad jūsų naudojami šaltiniai būtų publikuoti per paskutinius 5 metus.

Išgryninkite jūsų darbo raktinius žodžius ar frazes. Įvedus jas į duomenų bazę gausite svarią ir naują informaciją ta tema.

Šaltinių galite rasti ir panašios temos rašto darbų pavyzdžiuose, kuriuos pateikia aukštosios mokyklos, skaitmeninės mokslo duomenų bazės.

Informacijos ieškokite kelių rūšių kalbomis.

Kur ieškoti informacijos rašto darbams? Paieškos pavyzdžiai

Viena dažniausiai moksleivių ir studentų naudojama paieškos sistema – Google Scholar, arba kitaip „Google“ mokslinčius, kuriame reikia įrašyti raktinius žodžius ir iškart rasite daug naudingos informacijos.

Rašydami rašto darbus naudokitės duomenų bazėmis: PubMed, ScienceDirect ir kt. Šios duomenų bazės yra nemokamos. Dažnai kiekviena aukštoji mokykla pateikia prenumeruojamų duomenų bazių sąrašus ir suteikia prisijungimus.

Ieškant informacijos duomenų bazėje taip pat suveskite raktinius žodžius. Galite darbus filtruoti pagal straipsnio tipą, paskelbimo datą ar kitus kriterijus.

Nepamirškite, kad informacijos galite ieškoti ir jūsų aukštosios mokyklos knygų paieškos bibliotekos el. kataloge. Prisijunkite prie savo mokymosi įstaigos virtualiosios bibliotekos.

Prireikus pasitikslinti sąvokos reikšmę, informacijos galite ieškoti Lietuvių kalbos žodyne, jį taip pat galite rasti internete.

Dažniausiai informacijos ieškoma užsienio kalba, tad norint pasitikslinti žodžio reikšmę naudinga kartais pasinaudoti „Google“ vertėju ar kitu online žodynu.

Literatūros šaltinio patikimumas

Dažnai renkantis temą mokinys ar studentas padaro trumpą literatūros analizę, tai yra „pasižiūri“ kiek viena ar kita tema yra informacijos. Tačiau kartais šiame etape suklystama.

Jei informacijos randate tik populiariuosiuose portaluose arba senoje literatūroje – darbą rašyti bus nelengva, nes ši informacija nebus svari, ja remtis nerekomenduojama.

Jei informacija yra iš mokslinio žurnalo, straipsnį radote duomenų bazėje ar neseniai išleistoje knygoje, tokia informacija bus svari ir tokia informacija tikrai galite remtis savo rašto darbe.

Informacijos šaltinių naudojimas

Siekiant tinkamai parengti rašto darbą būtina vadovautis autorių teisių nuostatomis ir citavimo taisyklėmis. Darbas turi būti parašytas savarankiškai, nekopijuojant kito autoriaus minčių.

Informaciją iš šaltinių galite pateikti cituojant. Tokiu atveju tiksliai pakartokite autoriaus mintis, tačiau tai neturėtų būti kūrinio/straipsnio pastraipos nurašymas, geriausia cituoti tik 1-2 sakinius.

Informaciją stenkitės perfrazuoti bei apibendrinti. Informaciją pateikite savaip. Jei norite perfrazuoti autoriaus mintis naudokite tokias frazes: „Kaip teigia“, „Pasak“, „Apibendrinus“ ir kt. Citavimo taisyklės

Citavimas turi būti sąžiningas, nurodant autorių ir cituojamą informacijos šaltinį.

Citatos rašomos kabutėse.

Cituojant nurodoma autoriaus pavardė bei publikavimo metai. Jei literatūros šaltinis turi daugiau nei du autorius, nurodoma tik pirmojo autoriaus pavardė.

Literatūros sąrašo sudarymas

Į literatūros sąrašą turi būti įtraukti visų tekste minimų autorių darbai. Šis sąrašas turi būti pateikiamas rašto darbo pabaigoje abėcėlės tvarka. Ši informacija turi būti surašyta pagal taisykles. Tokia informacija pateikiama tam, kad būtų galima identifikuoti konkretų šaltinį.

Įvairių šaltinių nurodymas literatūros sąraše gali šiek tiek skirtis, todėl reikia žinoti pagrindinius sudarymo principus:

Knygoms rašoma autoriaus pavardė/inicialai, leidimo metai, pavadinimas, išleidimo vieta, leidykla, standartinis numeris (ISBN).

Straipsniams rašoma autoriaus pavardė/inicialai, straipsnio antraštė/poraštė, žurnalo pavadinimas, leidimo data, žurnalo numeracija, vieta dokumente (pusl., tomo nr.), numeris.

Teisės aktams ir kitiems dokumentams turi būti nurodytas pavadinimas, dokumento nr., patvirtinimo bei publikavimo datos, leidėjas.

Elektroniniai ištekliai: elektroninės knygos, straipsniai pateikiami kaip ir spausdintos knygos ar straipsniai. Tačiau nurodant elektroninį šaltinį reikia nurodyti interaktyvią nuorodą ir ištekliaus peržiūros datą.

Tikimės, kad šie mokymosi portalo mokslobaze.lt patarimai buvo naudingi ir šaltinių paieška ruošiantis rašyti rašto darbą bus kur kas lengvesnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.