Gintaras Sarafinas. Kas geriau mokiniams: spausti ir grūdinti, ar girti ir sveikinti

Šį kartą norėčiau jus nustebinti. Nes pats buvau gerokai nustebintas.

Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintaras Sarafinas žurnalo Reitingai redaktorius<br>T.Bauro nuotr.
Gintaras Sarafinas žurnalo Reitingai redaktorius<br>T.Bauro nuotr.
Mokykla<br>T.Bauro nuotr.
Mokykla<br>T.Bauro nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 7, 2022, 10:51 AM, atnaujinta Jan 7, 2022, 10:46 PM

Pacituosiu vieną sveikinimą: „Nauji Metai atneša naują pradžią. Galime sakyti ir taip, ir ne, bet virsmas vis tiek įvyksta. Keisis žvaigždės, skaičiai iš 2021 pataps į 2022, žmonija tikėsis pokyčių, vilsis, jog ateinantys metai bus kitokie – šviesesni, sveikesni, tyresni… Tačiau visa, ką mes sukūrėme koja kojon žengs kartu su mumis ir į kitus metus. Kaip mokėsime džiaugtis ir kokiomis spalvomis nudažysime būsimų metų savo knygos lapus – priklausys tik nuo mūsų. Tad tikėkime dar giliau! Mylėkime dar stipriau! Kurkime dar aistringiau! Skriskime dar aukščiau! Svajokime dar plačiau! Su ateinančiais Naujaisiais!“

Galima sakyti, na sveikinimas kaip sveikinimas. Bet svarbu, kas jį parašė ir kam parašė. Taigi, jį parašė matematikos mokytoja savo mokinių tėvams. Panašius laiškus ji parašė ir mokiniams. Aš esu nešališkas, nes ne aš gavau šį laišką ir ne mano vaikai. Bet pasidžiaugti ir aš galiu. Man tikrai miela.

Šį laišką parašė Vilniaus Gedimino technikos universiteto Inžinerijos licėjaus matematikos mokytoja. Nesu tikras, ar ji norėtų, kad paminėčiau jos pavardę, tad ir neminėsiu. Bet pats faktas gražus.

Ar įsivaizduojate, kaip jaučiasi mokiniai ir jų tėvai, kurie gavo tokius pasveikinimo laiškus? Kaip manote, kaip jie vertina ir vertins tokią mokytoją? Man atrodo, kad tokie dalykai įsimena visam gyvenimui.

Juolab, kad tai ne vienkartinė akcija. Aptariama mokytoja kas savaitę giria savo mokinius, jais didžiuojasi, džiaugiasi jų pasiekimais. O moko juk nedėkingo dalyko – matematikos, kurios nemėgsta tiek daug jaunų žmonių Lietuvoje. Mokant matematikos, chemijos, ar fizikos labai svarbu mokėti vaikus ir jaunuolius motyvuoti, padrąsinti ir įkvėpti, parodyti šių dalykų reikalingumą, įdomumą ir simpatiškumą.

Didesnė dalis mokytojų Lietuvoje aiškina, kad į jų pareigas neįeina motyvuoti ar girti mokinių. Esą jie nedėkingi ir to neįvertina. Na, manau, kad į mokytojo pareigas neįeina ir rašyti kalėdinių bei naujametinių sveikinimų mokiniams bei jų tėvams. Bet minėta matematikos mokytoja tą padarė.

Ir dar. Į mokytojo pareigas neįeina ir mokinių numotyvavimas. Bet daugokai mokytojų tą tyčia ar netyčia daro. Būtent dėl šios priežasties daugybė mokinių atsisako mokytis daugybės svarbių disciplinų, arba mokosi jų abejingai.

Pavyzdžiui, saldofoniškas kūrybiškumo gniaužimas, nejautrumas, tokios mokytojo frazės, kaip dešimtukui fiziką moka tik Dievas, devintukui – aš, o jūs, mokiniai, daugiausia, ko galite tikėtis, tai aštuntuko, arba neleidimas taisytis gautų prastų pažymių, arba mokinių skirstymas pagal anksčiau įgytą reputaciją, arba pagal jų tėvų statusą, visa tai neįtikėtinai sparčiai gniuždo mokinius. Iš tiesų galima sakyti, kad jie turi pratintis, grūdintis, nes gyvenimas yra žiaurus.

Bet man minėtos matematikos mokytojos vaikų gyrimas, skatinimas, tikėjimas jais, taip pat Naujametiniai sveikinimai patinka labiau. Daug labiau.

Žinoma, neabejotinai atsiras mokytojų, kurie ims tvirtinti: „Kodėl turėčiau sveikinti tuos mokinius ir jų tėvus, kodėl turėčiau juos girti. Juk jie tiek mane prikankina. Be to, o kodėl mokiniai ir jų tėvai nesveikina mūsų, mokytojų“. Ir iš tiesų jie kažkiek teisūs. Bet anksčiau paminėta matematikos mokytoja nelaukė, kol ją kažkas pasveikins, kol ja pasidžiaugs, kol ją pagirs, ji pati pirma ėmėsi iniciatyvos.

Ir aš, mielieji mokytojai, o ir kitų profesijų atstovai, jus labai sveikinu. Linkiu Jums pozityvumo, optimizmo, prasmės pajautimo ir kuo daugiau gyvenimo džiaugsmo. Kartu linkiu kuo labiau visa tai skleisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.