VU studentai pasipiktinę: besimokę nuotoliniu būdu egzaminų namuose laikyti negali, po šių ne vienam teko izoliuotis

Dėl nuolat aštrėjančios COVID-19 situacijos kai kurios šalies aukštosios mokyklos dar rudenį nusprendė dalį studijų proceso grąžinti į nuotolį, o kai kurie į auditorijas taip ir nebuvo grįžę. Nors studentai dėl tokio sprendimo per daug nesiskundžia, štai Vilniaus universitete (VU) studijuojančius būsimus teisininkus piktina ir neva taikomi dvigubi standartai – egzaminų namuose laikyti jiems neleidžiama, o po jų ne vienam teko ir saviizoliuotis. Universitetas savo ruožtu tvirtina – tokia tvarka nepažeidžia jokių nuostatų.

 Studentai<br> Lrytas.lt koliažas
 Studentai<br> Lrytas.lt koliažas
Universitetas<br>T.Bauro nuotr.
Universitetas<br>T.Bauro nuotr.
Nuotolinis mokymasis<br>V.Skaraičio nuotr.
Nuotolinis mokymasis<br>V.Skaraičio nuotr.
Studentai<br>V.Skaraičio nuotr.
Studentai<br>V.Skaraičio nuotr.
Universitetas<br>T.Bauro nuotr.
Universitetas<br>T.Bauro nuotr.
Vilniaus universitetas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus universitetas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus universitetas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus universitetas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Įsakymas dėl kontaktinio mokymosi
 Įsakymas dėl kontaktinio mokymosi
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jan 24, 2022, 8:07 PM, atnaujinta Jan 25, 2022, 5:57 AM

Pasigedo dialogo

Penktakursiai VU teisės studentai pastaruoju metu mokėsi tik nuotoliniu būdu, tačiau egzaminus privalėjo laikyti gyvai, atvykę į auditorijas. Dalį studentų tokia tvarka papiktino, nes mokymosi planus sujaukė dar ir į bendruomenę po atsiskaitymų įsisukęs koronavirusas.

Teisės studentas Karolis (vardas pakeistas, redakcijai žinomas, aut.past.) portalui lrytas.lt pasakojo, kad studentai kreipėsi į fakultetą, norėdami paprašyti egzaminus laikyti iš namų, tačiau sau palankaus atsako nesulaukė. Nuotoliniu būdu būsimieji teisininkai mokėsi nuo pat karantino, į universitetą taip ir negrįžo.

„Maždaug suprask: mokytis kontaktiniu būdu nesaugu, bet laikyti atsiskaitymus – saugu. Fakulteto administracijos pozicija buvo aiški ir kategoriška, į studentų argumentus dėl saugumo, dėl studijų organizavimo šiame semestre nebuvo atsižvelgiama. Fakulteto administracija laikėsi pozicijos, kad akademinis sąžiningumas yra svarbiau nei bendruomenės (administracijos, dėstytojų ir studentų) saugumas“, – svarstė Karolis.

Pasak jo, tokia pozicija leido suprasti, kad fakultetas nepasitiki nei savo studentais, nei dėstytojais.

„Visi penkto kurso dėstytojai neprieštaravo, kad egzaminai būtų organizuojami nuotoliniu būdu, jeigu administracija leidžia. Vidinėje dėstytojų komunikacijoje taip pat buvo nesutarimų – administracija tiesiog neleido“, – teigė jis.

Karolis pasakojo, kad pirmasis kontaktiniu būdu vykęs egzaminas daliai studentų tapo ir paskutiniu – jau po pirmojo atsiskaitymo vienas kurso kolega sužinojo, jog serga koronavirusu, todėl visi laikiusieji egzaminą buvo izoliuoti.

Kaip nurodė vaikinas, penktakursiai fakultete mokosi skirtingų dalykų – vienoje specializacijoje studijuoja nuo 5 iki 30 jaunuolių. Kadangi minėtas egzaminas buvo pasirenkamasis, į jį sugūžėjo studentų iš visų teisės šakų.

Dabar, pasak Karolio, kiekvienas saviizoliacijoje buvęs kolega sau tinkamas egzaminų datas su administracija turi derinti atskirai.

„Egzamino laikyti nuotoliniu būdu besiizoliuojant galimybės nėra. Studentai turėjo rašyti prašymus administracijai, kad leistų laikyti individualia tvarka susitarus su dėstytojais dėl kito laiko. Pats prašymą rašiau – egzaminų datą derinti reikia su dėstytoja, kuri yra papildomai apkraunama mumis. Bet susitarti pavyko nesudėtingai“, – dėstė Karolis.

Studentas pridūrė, jog kai kurie kurso kolegos apie saviizoliacijos būtinybę sužinojo likus vos dienai prieš kitą egzaminą.

Pasak Karolio, penktakursiai jau gavo žinią, kad nuo kovo 1-osios visi užsiėmimai vyks kontaktiniu būdu.

„Studentų pozicija egzaminų laikymo laikotarpiu buvo aiški: svarbiausia turi būti bendruomenės ir jų artimųjų saugumas. Mūsų egzaminų metu nėra didelė naujiena, kad leidžia viskuo naudotis. Studentai liko nesuprasti ir neišgirsti, kodėl egzaminus turime laikyti kontaktiniu būdu. Administracija į jokius siūlymus, argumentus neatsižvelgė.

Administracija lyg ketina ir toliau laisvinti ribojimus, grįžti į įprastas studijas. Studentai neprieštarautų ir toliau laikytis hibridinio modelio: paskaitos nuotoliniu, seminarai kontaktiniu. Penkto kurso studentams kitas pavasario semestras yra mažai aktualus, nes rašo magistrinį ir ruošiasi baigiamajam egzaminui“, – kalbėjo Karolis.

Teigia, kad saugumas užtikrinamas

VU Teisės fakulteto atstovė viešiesiems ryšiams doc. dr. Vigita Vėbraitė portalui lrytas.lt aiškino, jog egzaminus organizuoti kontaktiniu būdu, užtikrinant studentų ir darbuotojų saugumą, leidžia tiek Lietuvos Respublikos įstatymai, tiek Vilniaus universiteto Senato nustatyta tvarka.

„Toks egzaminų laikymo būdas pasirinktas siekiant užtikrinti kiek įmanomą skaidresnį ir sąžiningesnį egzaminų laikymą“, – komentavo ji.

V.Vėbraitės teigimu, studentų saugumą užtikrina tiek fakultetas, tiek universitetas, tad ne išimtis ir egzaminų sesija.

„Įeinant į fakultetą darbo metu galimybių pasai tikrinami visada, tam kasdien yra paskirti darbuotojai. Egzaminų metu užtikrinamos būtinosios saugumo priemonės, yra galimybė dezinfekuoti rankas, visi privalo dėvėti apsaugines kaukes. Tai atitinka LR Vyriausybės ir Vilniaus universiteto nustatytus saugumo reikalavimus.

Be to, Teisės fakultetas gavo NVSC išvadą, kad visos sąlygos atitinka LR Vyriausybės reikalavimus“, – aiškino VU TF atstovė.

Pasak V.Vėbraitės, saviizoliacijoje atsidūrę studentai turės visas galimybes laikyti egzaminus vėliau.

Savo ruožtu VU Viešosios komunikacijos poskyrio vadovė Gretė Gerulaitytė portalui lrytas.lt komentavo, jog per paskutinę sausio savaitę iš daugiau kaip 24 tūkstančių studentų Vilniaus universitete buvo fiksuota 14 COVID-19 susirgimų.

Pasak jos, didžioji dalis VU bendruomenės narių yra imunizuoti, tad pasiekimų vertinimai dažniausiai buvo organizuojami kontaktiniu būdu. 

„Dėl labai aukštų VU bendruomenės narių imunizacijos rodiklių ir nedidelio sergančiųjų studentų skaičiaus bei Senato sprendimo studijų procesas iki šiol Vilniaus universitete vyko daugiausiai kontaktiniu būdu. Todėl ir pasiekimų vertinimo veiklos buvo organizuojamos daugiausiai kontaktiniu būdu.

Tik dalis programų ar jose vykdomų dalykų (modulių) buvo vykdoma nuotoliniu, kai nuotolinis studijų vykdymo būdas buvo įprastas studijų dalykui ar studijų programai organizuoti, taip pat bendriesiems universitetiniams studijų dalykams – t. y. masinėms paskaitoms.

Situacijos, kai studentai egzamino metu serga, ar yra izoliacijoje, sprendžiamos kaip ir įprastais ligos atvejais – dėstytojai sudaro sąlygas egzaminą laikyti nuotoliu (jei tam yra galimybės), arba egzamino laikymo data sergantiems studentams yra perkeliama į vėlesnį laiką, kada studentas galės atvykti laikyti egzaminą“, – teigė G.Gerulaitytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.