Už privačios Baltarusijos mokyklos Vilniuje durų – skandalingi įvykiai: pažeidimus skaičiavo vieną po kito

Praėjusių metų rugsėjį Vilniuje duris atvėrė privati mokykla, kuri priėmė 25 auklėtinius. Čia ugdymas vyksta rusų kalba, o dauguma mokytojų atvykę iš Baltarusijos. Tačiau po kelių mėnesių darbo paaiškėjo, kad „Stembridge“ mokykloje nėra sudarytos darbo sutartys, o administracija vėlavo atsiskaityti su pedagogais.

Po kelių mėnesių darbo paaiškėjo, kad „Stembridge“ mokykloje nėra sudarytos darbo sutartys, o administracija vėlavo atsiskaityti su pedagogais.<br> „Lietuvos ryto“ televizijos kadras.
Po kelių mėnesių darbo paaiškėjo, kad „Stembridge“ mokykloje nėra sudarytos darbo sutartys, o administracija vėlavo atsiskaityti su pedagogais.<br> „Lietuvos ryto“ televizijos kadras.
 Prieš 6-erius metus į tėvo gimtinę grįžusi Daiva dirba kavinėje, nors pagal išsilavinimą yra muzikos mokytoja. <br> „Lietuvos ryto“ televizijos kadras.
 Prieš 6-erius metus į tėvo gimtinę grįžusi Daiva dirba kavinėje, nors pagal išsilavinimą yra muzikos mokytoja. <br> „Lietuvos ryto“ televizijos kadras.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 21, 2022, 6:59 PM

Neapsikentusi viena mokytojų kreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją (ŠMSM) bei Darbo inspekciją.

Paaiškėjo, kad čia dirbantys pedagogai neturi reikalingos kvalifikacijos, ugdymo įstaiga nėra parengusi ugdymo planų, per mažai laiko mokykloje skiriama lietuvių kalbos pamokoms, o pati įstaiga tik šių metų sausį buvo įregistruota Švietimo ir mokslo institucijų registre.

Pamokos virto į renginį

Prieš 6 metus į tėvo gimtinę grįžusi Daiva dirba kavinėje, nors pagal išsilavinimą yra muzikos mokytoja. Nuo rugsėjo ji pagal specialybę įsidarbino ir privačios mokyklos „Stembridge“ filiale, kuri veikia ir Baltarusijos sostinėje Minske.

„Duris atidaro nauja mokykla iš Baltarusijos. Tai – privati mokykla ir man labai patinka, kad tai naujas projektas ir bus naujas kolektyvas. Ieškojo visų naujų mokytojų – ir muzikos mokytojos, ir pradinės klasės mokytojos, ir mokyklos psichologo, darželio auklėtojų“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė D.Nurieva.

Pasak Daivos, lapkričio pradžioje ji su kolegomis dar nebuvo gavusi atlyginimo, todėl kreipėsi į „Stembridge“ mokyklos administraciją.

„Jie sakė, kad apmokės atlyginimą už rugpjūtį, rugsėjį, spalį, bet mums reikia pasirašyti tokią autorinę sutartį. Pagal šitą sutartį aš pamokas vedu ne kaip muzikos mokytoja 1-4 klasėms ir darželio grupei, o kaip renginį“, – pasakojo muzikos mokytoja.

Užfiksavo nelegalų darbą

Gruodžio mėnesį Daivai mokyklos administracija pasiūlė pasirašyti darbo sutartį, tačiau su trečdaliu mažesne alga. Jai nesutikus, administracija pasiūlė darbo ieškoti kitur. Paskutinės algos už pusę mėnesio Daiva iš „Stembridge“ mokyklos nesulaukė, todėl kreipėsi į darbo inspekciją.

„Konstatavome, kad pareiškėja dirbo nelegaliai. Tame tarpe nustatyti ir dar 3 asmenys, kurie šioje įstaigoje dirbo nelegaliai, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Valstybinės darbo inspekcijos Vilniaus skyriaus vedėjas Ramūnas Rakauskas. – Yra nustatyta, kad darbo santykiai buvo slepiami autorinėmis sutartimis. Tai yra – įteisinamos ne darbo sutartys ir darbo santykiai, bet autorinės sutartys.“

Pasak Darbo inspekcijos, privačiai „Stembridge“ mokyklai bus skirtos sankcijos.

„Atsakomybė kyla juridinio asmens vadovui, direktorei. Galima bauda nuo 1 iki 5 tūkstančių eurų, taip pat kyla atsakomybė pačiam juridiniam asmeniui kaip vienetui. Čia sankcijas – nuo 868 eurų už kiekvieną nelegaliai dirbusį asmenį“, – paaiškino R.Rakauskas.

Dėl neišmokėtos algos Daivai pasiūlyta kreiptis į darbo ginčų komisiją. Mokytojai atstovaujančios profsąjungos sako, kad reikalaus, jog darbdavys pripažintų trijų su puse mėnesio darbo stažą, atsiskaitytų už darbą ir išmokėtų kompensaciją.

„Ir taip pat pats atleidimas, nes galima būtų sakyti, kad Daiva išėjo savo noru, tačiau Darbo kodeksas nenumato, kad jei darbuotojas palieka darbo vietą dėl neišmokėto atlyginimo, tai darbdavys privalo mokėti kompensaciją, o tai buvo būtent dėl to“, – sakė Gegužės 1-osios profesinės sąjungos atstovė Emilija Švobaitė.

Rado gausybę pažeidimų

Privačiojo „Stembridge“ mokykloje neplaninį patikrinimą atliko Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Vienas iš nustatytų pažeidimų – mokykla įdarbino kelis mokytojus, kurie nėra išlaikę lietuvių kalbos valstybinio egzamino.

„Ne visi mokytojai atitinka kvalifikacinius reikalavimus. Yra trys tokie niuansai – mokytojai yra baigę studijas užsienyje ir jiems reikalinga pripažinti kvalifikaciją Lietuvoje, o to pripažinimo keli mokytojai neturi. Taip pat keli mokytojai, kurie dirba pradinio ugdymo programoje, turi būti išklausę 48 valandų kursą, kaip dirbti su pradinukais, tad dar keli mokytojai-dalykininkai to neturi“, – sakė ŠMSM departamento direktorius Aidas Aldakauskas.

Patikrinimo metu buvo nustatyta, kad mokykla neturi parengusi ugdymo veiklos dokumentų, interneto svetainėje nėra nurodytų priėmimo į mokyklą sąlygų.

Pasak departamento direktoriaus, pažeidimus mokyklai nurodyta ištaisyti iki gegužės mėnesio. „Stembridge“ mokyklos administracija į pateiktus klausimus dėl nustatytų pažeidimų neatsakė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.