Tėvų maištas privertė atšaukti nuotolinį mokymą

Sausio 27 dieną įvestas nuotolinis mokymas Lenkijos mokyklose turėjo galioti iki kovo pradžios, tačiau vasario 21 dieną staiga buvo atšauktas. Švietimo ir mokslo ministras Przemyslawas Czarnekas pareiškė, jog grįžimas į mokyklas buvo paankstintas dėl silpstančios pandemijos, tačiau žiniasklaida įtaria ir kitą priežastį.

Sausio 27 dieną įvestas nuotolinis mokymas Lenkijos mokyklose turėjo galioti iki kovo pradžios, tačiau vasario 21 dieną staiga buvo atšauktas. Švietimo ir mokslo ministras Przemyslawas Czarnekas pareiškė, jog grįžimas į mokyklas buvo paankstintas dėl silpstančios pandemijos, tačiau žiniasklaida įtaria ir kitą priežastį.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sausio 27 dieną įvestas nuotolinis mokymas Lenkijos mokyklose turėjo galioti iki kovo pradžios, tačiau vasario 21 dieną staiga buvo atšauktas. Švietimo ir mokslo ministras Przemyslawas Czarnekas pareiškė, jog grįžimas į mokyklas buvo paankstintas dėl silpstančios pandemijos, tačiau žiniasklaida įtaria ir kitą priežastį.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Feb 27, 2022, 10:23 PM

Žurnalo „Newsweek“ teigimu, tokį sprendimą lėmė šalyje plačiai ėmęs plisti tėvų maištas, kuris pradėjo diskredituoti tiek Švietimo ir mokslo ministeriją, tiek ir visą vyriausybę. Tėvai sutartinai ėmė rašyti pareiškimus, jog nebeturi namuose interneto ir reikalauti, kad vaikai būtų įleidžiami į mokyklą.

Gavę tokius pareiškimus mokyklų direktoriai buvo priversti užtikrinti stacionarinį mokymą. Dienraščio „Dziennik Gazeta Prawna“ teigimu, tėvai maištauti ėmė pasinaudoję spraga įstatyme.

Mat įstatymas nurodo, jog mokiniui neturint galimybės mokytis nuotoliniu būdu namuose, jam privaloma sudaryti sąlygas mokytis mokykloje. Nors kilo įtarimas, jog dauguma tėvų meluoja teigdami, kad sugedo kompiuteris ar nebeturi interneto, mokyklų vadovai neturėjo teisės tėvų kontroliuoti.

Dienraščio „Gazeta Wyborcza“ teigimu, vien Mazovijos ir Mažosios Lenkijos regionuose dėl tokių pareiškimų buvo priverstos atsidaryti po keliasdešimt mokyklų.

Denbno pradinės mokyklos direktorius Jacekas Zonas pareiškė, jog privalėjo atidaryti klases penktų ir šeštų klasių moksleiviams, nes minėtus pareiškimus įteikė 90 procentų jų tėvų. Lenkijos pradinių klasių mokyklose mokosi 1-8 klasių moksleiviai, o pagal ministro nutarimą vasaryje stacionariai mokytis buvo leidžiama tik 1-4 klasių mokiniams.

Panašiai dėl klasių atidarymo teisinosi ir Bukovinos mokyklos direktorė Zofia Kuczynska. Ji spėjo, kad mokinių tėvai pareiškimus rašyti susiorganizavo sužinoję, kad tokiu būdu buvo priverstos atsidaryti kitų Podhalės apylinkių mokyklos.

Podhale yra vadinamas geografinis Tatrų kalnų regionas, o jo gyventojai garsėja savo užsispyrimu, taupumu ir konservatyvumu. Garsiausiame Podhalės mieste, Zakopanės kalnų kurorte kelios mokyklos irgi atnaujino stacionarinį mokymą gavusios gausius tėvų prašymus.

Kalniečiai neslepia, jog juos pykdė valstybės sprendimas mokėti pašalpą tik tėvams, liekantiems namuose prižiūrėti vaiką iki 9 metų, nors įstatymas draudžia nepilnamečius namuose palikti vienus. Tai reiškė, kad vienas iš tėvų privalėjo mesti darbą arba dirbti puse etato, kad galėtų prižiūrėti namuose pradinukus.

Gimdytojus maištui kurstė ir internete aktyviai veikiantčios grupės pavadinimu „Tėvų ir mokytojų streikas“ bei „Vaikai į mokyklas“. Pastaroji padavė premjerą Mateuszą Morawieckį ir Švietimo bei mokslo ministrą P.Czarneką į teismą kaltindama, jog įvesdami nuotolinį mokymą pakenkė vaikų mokslams, vystymuisi bei psichikai.

Prie pareiškimo prokuratūrai buvo pridėta Mokslų Akademijos išvada, kad mokyklų uždarymas per pandemiją nebuvo būtinas, ir padarys didžiulę žalą mokiniams.

Tinklapis onet.pl parašė – pandemija paliudijo, jog lenkai yra gabūs apeiti galiojančius įstatymus bei draudimus ir skųsti juos teismams. Visuomenės pasipriešinimą esą liudija ir tai, jog gyventojai pastaruoju metu masiškai ignoruoja vyriausybės nurodymą viešose vietose dėvėti kaukes.

Parduotuvėse, kavinėse ir viešajame transporte nemaža dalis žmonių demonstratyviai to nedaro, o policija nuduoda nematanti pažeidimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.