Siekia, kad kalio jodido tabletes gautų ir Vilniuje besimokantys jaunuoliai, tačiau dalybos stringa

Baiminantis galimos sostinės pašonėje esančios Astravo atominės elektrinės avarijos, savivaldybė savo gyvenamąją vietą deklaravusiems vilniečiams jau kurį laiką dalija kalio jodido tabletes. Norą pasirūpinti savo saugumu išreiškė ir Vilniuje oficialiai negyvenantys, tačiau didžiąją dalį laiko čia praleidžiantys studentai, visgi jodo tabletės iki šiol pasiekė ne visus.

Norą pasirūpinti savo saugumu išreiškė ir Vilniuje oficialiai negyvenantys, tačiau didžiąją dalį laiko čia praleidžiantys studentai, visgi jodo tabletės iki šiol pasiekė ne visus.<br> Lrytas.lt koliažas
Norą pasirūpinti savo saugumu išreiškė ir Vilniuje oficialiai negyvenantys, tačiau didžiąją dalį laiko čia praleidžiantys studentai, visgi jodo tabletės iki šiol pasiekė ne visus.<br> Lrytas.lt koliažas
Vilniaus universitetas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus universitetas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Kalio jodido tabletės
 Kalio jodido tabletės
Kalio jodido tabletės
Kalio jodido tabletės
Vilniaus universitetas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus universitetas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus universitetas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus universitetas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 N. Žutautaitė<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 N. Žutautaitė<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Vilniaus universitetas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus universitetas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2022-03-14 05:50

Nori, kad studentai tabletes atsiimtų vaistinėse

Vilniaus universiteto (VU) studentų atstovybės prezidentė Neda Žutautaitė teigė, kad pirmą kartą dėl jodo tablečių Vilniuje faktiškai gyvenantiems studentams ji teiravosi dar 2020 metų lapkritį, tačiau tuo metu aiškių sprendimų pamatyti nepavyko.

„Matydami situaciją dėl kalio jodido preparatų dalijimo, kuris buvo pradėtas tų pačių metų spalį, Vilniaus universiteto studentų atstovybė, kartu su Vilniaus jaunimo organizacijų sąjunga „Apskritas stalas“ ir Lietuvos medicinos studentų asociacija, kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją bei Vilniaus miesto savivaldybę dėl kalio jodido išdavimo jauniems asmenims, kurie nėra deklaravę savo gyvenamosios vietos Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje, tačiau dėl studijų ar darbo čia gyvena“, – portalui lrytas.lt pasakojo N.Žutautaitė.

Pasak jos, 2021-ųjų rudenį buvo bandoma dalijimą organizuoti per aukštąsias mokyklas, tad atsakomybė perkelta joms.

„Tikrai tikėjomės, kad viskas bus išspręsta. Tačiau atsirado pagrindinė problema, kad universitetas objektyviai negalėjo užtikrinti tinkamo išdalijimo, kadangi jis neadministruoja informacijos nei apie studento deklaruojamą gyvenamąją vietą, nei sveikatos sistemas“, – paaiškino VU atstovė.

Studentų atstovybės prezidentė pažymėjo, kad siūlo dalijimą organizuoti lygiai taip pat, kaip ir savivaldybės gyventojams – per vaistinių tinklą.

„Atominės elektrinės nelaimės atveju labai svarbu preparatą išdalinti kuo greičiau ir paprasčiau. Jau įvykus branduolinei avarijai ir kilus visuotinei sumaiščiai, tokie jauni asmenys atsidurtų dideliame pavojuje“, – svarstė N.Žutautaitė.

Visgi, pasak VU studentų atstovės, šį mėnesį Vilniaus savivaldybė vėl atnaujino kalio jodido preparatų dalinimą Vilniaus gyventojams, kurie neatsiėmė jiems skirto kalio jodido tablečių praėjusiais metais, bet studentai ir kitos jaunimo grupės, kurios faktiškai gyvena Vilniuje, nebuvo įtraukti.

„Būtent dėl to raštu kreipėmės į Vilniaus savivaldybę, tikėdamiesi daugiau informacijos, paaiškinimo dėl situacijos, kuri yra šiandien, ir ragindami persvarstyti kalio jodido išdavimo tvarką. Jei galima rasti sprendimą visiems savivaldybėje registruotiems gyventojams, labai norisi tikėtis, kad pavyks ir faktiškai gyvenantiems studentams“, – dėstė N.Žutautaitė.

VU kancleris Raimundas Balčiūnaitis portalui lrytas.lt savo ruožtu teigė, kad didžioji dalis Vilniaus universiteto bendruomenės kalio jodido preparatus jau yra gavusi. Tačiau šiuo metu universitetas taip pat siekia, kad tabletes ne Vilniuje registruoti jaunuoliai galėtų atsiimti vaistinėse.

„VU su Vilnius miesto savivaldybe šiuo metu dar tariasi dėl efektyviausio kalio jodido preparatų dalijimo studentams, kurie yra neregistruoti Vilniuje, būdo.

VU mano, kad būdas, kai vaistinius preparatus dalina universitetai, nėra tinkamas, ir racionaliausias sprendimas būtų tuo atveju, jei visi studentai, studijuojantys Vilniuje, kalio jodido tabletes galėtų gauti vaistinėse, kaip ir visi kiti vilniečiai“, – pateiktame atsakyme aiškino R.Balčiūnaitis.

Išgirdo ne visi

Vilniaus miesto savivaldybės Civilinės saugos skyriaus vedėjas Modestas Rudys portalui lrytas.lt komentavo, jog į sostinės aukštąsias mokyklas dėl jodo tablečių kreiptasi dar rudenį, tačiau atsakymo savivaldybė sulaukė ne iš visų įstaigų.

„Praėjusių metų rudenį, pasibaigus galioti kalio jodido tablečių el. receptams, Vilniaus savivaldybė paprašė aukštųjų mokyklų pateikti duomenis, kiek pas juos yra studentų ne vilniečių (tų, kurių deklaruota gyvenamoji vieta nėra Vilniuje). Dalis įstaigų duomenis pateikė, tačiau ne visos.

Tiems, kurie pateikė duomenis, kalio jodido tabletės buvo išduotos vadovaujantis tuo studentų skaičiumi, kurį nurodė aukštosios mokyklos“, – aiškino Civilinės saugos skyriaus vedėjas.

Daugiau detalių būtent dėl Vilniaus universiteto jis nepateikė.

Savo ruožtu Vilnius TECH (buv. Vilniaus Gedimino technikos universiteto) Studentų atstovybės prezidentė Paula Valaitytė dalijosi, kad visi norintys studentai jodo tabletes jau atsiėmė universitete.

„Kalio jodido tabletes mūsų universitetas išdalijo tiems studentams, kurie nėra registruoti Vilniuje, buvo platinama daug informacijos, dažnai netgi po vieną pasigaudavo, taip liaudiškai sakant, kad duotų tas tabletes.

Būtent iš universiteto atėjo visi sąrašai, kam priklauso, kokių rajonų gyventojams, visiems buvo išsiųstos net kelios žinutės, tad studentai buvo kviečiami tabletes pasiimti iš atsakingų padalinių fakultetuose“, – teigė Vilnius TECH studentų atstovė.

M.Rudys pridūrė, jog Vilniaus gyventojams, kurie neatsiėmė jiems skirtų kalio jodido tablečių praėjusiais metais, receptai bus pratęsti. Kalio jodido tabletes bus galima atsiimti svetainėje jodas.vilnius.lt nurodytose vaistinėse.

„Pažymime, kad savivaldybė kalio jodido tabletes iš Sveikatos apsaugos ministerijos gavo pagal 2020 m. birželio mėn. deklaruotų gyventojų duomenis. Verta pažymėti, kad preparato kiekį ministerija pateikia tokį, kiek Vilniuje yra deklaruotų gyventojų.

Nauji Vilniaus gyventojai, kurie gyvenamąją vietą mieste deklaravo nuo 2021 metų, taip pat kūdikiai ir nuo karo Ukrainoje pradžios Vilniuje apsigyvenę ukrainiečiai kalio jodido tabletėmis bus aprūpinti, kai bus pristatytas papildomas Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymas. Apie tai savivaldybė informuos atskirai“, – teigė M.Rudys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.