J. Šiugždinienė: labai svarbus užsienyje dirbančių lituanistikos mokytojų darbas išsaugant lietuvybę

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė pasveikino šeštadienį vykstančio nuotolinio Lituanistinio ugdymo forumo dalyvius.

Jurgita Šiugždinienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2022, 8:59 PM

„Beveik visose šalyse, kuriose gyvena lietuviai, veikia ir lituanistinės mokyklos. Šeimų ir mokytojų dėka lituanistinės mokyklos šiandien ne tik kad gyvos, tačiau jos dar auga ir stiprėja. Labai svarbus užsienyje dirbančių lituanistikos mokytojų darbas išsaugant lietuvybę, perduodant jaunajai kartai. Kiek galėdami palaikysime, kad lietuvių kalba svetur gyvenančių lietuvių šeimose neužgestų, o lietuviška tautinė tapatybė tik stiprėtų“, – sakė ministrė.

Antrą kartą rengiamame forume, suburiančiame didelę užsienio šalyse gyvenančių lietuvių bendruomenių auditoriją, aptariamos lituanistinio ugdymo aktualijos: Lietuvos valstybės indėlio į lituanistinį ugdymą didėjimo galimybės, stipresnių ryšių su Lietuva paieška, kad lituanistinės mokyklos vis labiau taptų integralia Lietuvos švietimo dalimi.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kasmet skiria lėšų lituanistinių mokyklų ugdymui stiprinti, remia lituanistinius projektus, mokytojų kvalifikacijos tobulinimą, lietuvių kilmės studentų studijas. Neseniai paskelbtas konkursas, kviečiantis mokytojus į tradicinius intensyvius kursus Lietuvos aukštosiose mokyklose. Vasarą lietuvių bendruomenių nariai kviečiami į vasaros kursus.

Lietuva kelerius metus kuria užsienio lietuvių ir užsieniečių lietuvių kalbos pasiekimų vertinimo sistemą. Šiemet kovo pabaigoje 14–17 metų mokiniai ir suaugusieji nuotoliniu būdu laikys lietuvių kalbos mokėjimo lygio nustatymo egzaminą ir gaus ministro patvirtintą pažymėjimą.

Lituanistinių mokyklų mokiniams gautas pažymėjimas leis sklandžiau integruotis jiems grįžus į Lietuvą, mokytojams bus paprasčiau suprasti, kokio lygio yra vaiko lietuvių kalbos žinios. Pažymėjimas taip pat suteiks papildomų galimybių stojant į užsienio aukštąsias mokyklas.

Užsienio šalyse veikia 245 lituanistinės mokyklos, kuriose mokosi apie 11,7 tūkst. užsienio lietuvių vaikų, dirba apie 1200 mokytojų.

Tai antras Lituanistinis ugdymo forumas. Pirmasis buvo surengtas pernai kovą, dėl pandemijos taip pat vyko nuotoliniu būdu. Forumą rengia Vytauto Didžiojo universitetas, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Užsienio reikalų ministerija, „Globali Lietuva“, Seimo narė Dalia Asanavičiūtė, Lietuvos Respublikos ambasada Italijos Respublikoje, Pasaulio lietuvių bendruomenės Švietimo komisija, Lituanistinių mokyklų asociacija. Renginį globoja ponia Diana Nausėdienė.

Forume dalyvauja apie 200 dalyvių: Pasaulio lietuvių bendruomenės, Lituanistinių mokyklų asociacijos (Airija), JK Esekso universiteto, Norvegijos Oslo metropolitano universiteto, JAV šv. Kazimiero lituanistinės mokyklos, Švedijos Stokholmo universiteto, JK Jorko universiteto, VDU ir VU mokslininkai, dėstytojai, Ispanijos, Vokietijos, Italijos ir kitų šalių lietuvių bendruomenių nariai, Lietuvos mokytojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.