Keturios sostinės mokyklos pradėjo ukrainiečių vaikų mokymą jų kalba

Keturios sostinės mokyklos pradėjo iš Ukrainos nuo karo pabėgusių vaikų mokymą ukrainiečių kalba.

Mokykla.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-15 14:38

Kaip penktadienį informavo savivaldybė, greitu metu pamokos ukrainiečių kalba bus organizuojamos dar penkiose įstaigose.

Dvikalbėmis tapo trys mokyklos, kuriose buvo ugdoma lietuviškai, taip pat trys rusų ar lenkų mokomąja kalba ugdančios mokyklos. Ukrainietiškos pamokos vyksta ir dar trijose įstaigose, kuriose ir iki šiol jau buvo mokomasi keliomis kalbomis.

Klasės ukrainiečių mokomąja kalba bus įsteigtos šiose sostinės mokyklose: Vilniaus Naujininkų progimnazijoje, „Ateities“, Liepkalnio mokyklose, „Juventos“ gimnazijoje, Vilniaus Pavilnio pagrindinėje mokykloje, Simono Stanevičiaus progimnazijoje, Šilo mokykloje, „Vilnios“ pagrindinėje mokykloje, „Židinio“ suaugusiųjų gimnazijoje.

Iš viso Vilniaus mokyklas jau lanko per 1,3 tūkst. moksleivių, jie paskirstyti po 65-ias klases.

Šiuo metu pagal kalbas populiariausios ugdymo įstaigos, kuriose mokomoji kalba yra rusų – jas pasirinkę 79,5 proc. moksleivių. Ugdymo įstaigas, kuriose mokoma lenkų kalba, šiuo metu pasirinkę 2,6 proc. moksleivių, lietuviškas mokyklas – 17,1 proc. moksleivių, ir 0,8 proc. – baltarusių.

Pasak savivaldybės, dalį pamokų vaikams veda pedagogai iš Ukrainos. Naudojamos ukrainietiškos skaitmeninės mokymosi priemonės, ugdymo turinys derinamas pagal Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos patvirtintas ugdymo programas.

Vilniaus savivaldybei pavaldžiose ugdymo įstaigose jau steigiami papildomi mokytojų padėjėjų etatai, į juos rekomenduojama darbinti ukrainiečius. Sostinės mokyklose jau dirba daugiau kaip 50 ukrainiečių darbuotojų. Jau pradėjo veikti ir šeštadieninė mokyklėlė ukrainiečių kalba – ją lanko per 200 vaikų.

„Tikiu, kad greitai ateis diena, kai ukrainiečiai vaikai galės grįžti į savo mokyklas. Bet turim suprasti ir tai, kad dalis jų liks Lietuvoje, kol jų mokyklos ir namai bus atstatyti po barbariško Rusijos žygio per laisvą Ukrainos šalį“, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Jis neatmeta, kad dalis ukrainiečių galbūt norės likti Vilniuje, tad pabrėžia būtinybę užtikrinti jų integraciją.

Pasak pranešimo, Vilnius daro viską, kad namų ir įprastos mokyklinės aplinkos, bendruomenės ir draugų netekę ukrainiečių vaikai jaustųsi mokyklose jaukiai ir svarbiausia – saugiai, gautų emocinę paramą.

Vilniaus vicemeras Tomas Gulbinas sako, kad moksleivių iš Ukrainos ugdymui ieškoma individualių sprendimų.

„Pasitelkiame metodą, kai dalis vaikų mokosi mokykloje dalykų ukrainiečių kalba, tuomet mokosi lietuvių kalbos ir bendrose pamokose mokosi dailės, muzikos, technologijų ar kūno kultūros“, – sako vicemeras.

Sostinės mokyklos iš karo zonos atvykusių moksleivių mokymui pasitelkia ir karantino metu įgytą nuotolinio ugdymo patirtį – dalis mokinių mokosi nuotoliniu būdu Ukrainos mokyklose. Vaikams su negalia užtikrinamas mokyklų pasiekiamumas.

Vilniaus miesto savivaldybė taip pat džiaugiasi bendradarbiavimu iš Charkivo į Vilnių persikėlusia mokykla „Gravitacija“ bei švietimo atstovais iš Ukrainos bei jų koordinatoriais Lietuvoje.

Po pamokų ukrainiečių moksleiviams Vilniuje siūloma per 100 neformaliojo ugdymo būrelių, 19 jaunimo klubų ir centrų, sporto mokyklos kviečia nemokamai rinktis 15 sporto šakų užsiėmimų, 24 įstaigos siūlo nemokamus užsiėmimus, kai kuriose bibliotekose siūlo knygų ukrainiečių kalba.

Ukrainiečių vaikams Vilnius parengė ir sostinės žemėlapį-žaidimą ukrainiečių kalba. Netrukus atsiras ir „Neakivaizdinio Vilniaus“ maršrutas „Ukrainiečių akcentai Vilniuje“.

Visa kita naudinga informacija sostinėje besikuriantiems ukrainiečiams pateikiama tinklalapyje ukraina.vilnius.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.