Patarė, kaip naujuosius mokslo metus sutikti be streso: pravers kiekvienam paaugliui

Rugsėjis bei naujieji mokslo metai – jau čia pat. Akivaizdu, kad grįžimas į mokyklą nemažai daliai vaikų ir paauglių gali kelti stresą, tačiau pasinaudojus tam tikrais patarimais jį tikrai galima sumažinti.

Moksleiviai
Moksleiviai
Moksleiviai<br>V.Balkūno nuotr.
Moksleiviai<br>V.Balkūno nuotr.
Moksleiviai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Moksleiviai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Moksleiviai<br>D.Umbraso nuotr.
Moksleiviai<br>D.Umbraso nuotr.
Moksleiviai
Moksleiviai
Moksleiviai<br>G.Bitvinsko nuotr.
Moksleiviai<br>G.Bitvinsko nuotr.
Moksleiviai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Moksleiviai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 23, 2022, 9:47 AM, atnaujinta Aug 23, 2022, 9:52 AM

Kaip nusiteikti naujiems mokslo metams, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pasakoja Paramos vaikams centro psichologė, programos „Big Brothers Big Sisters Vilnius“ vadovė Vaida Gabė.

Ji turi patarimą ir suaugusiems: „Paaugliams leiskite daug ką nuspręsti savarankiškai – taip juos padrąsinsit ir suteiksit pasitikėjimo savo jėgomis.“

1. Kiekvienam sunku atsisveikinti su vasara, todėl geriau galvok apie džiugius dalykus – vėl susitiksi su seniai matytais draugais, tau svarbiais mokytojais, mokysiesi naujų dalykų, lankysi įdomias pamokas ir užsiėmimus. Būtinai smagiai praleisk paskutines vasaros atostogų dienas.

2. Pamažu pradėk keisti dienos režimą – anksčiau eik miegoti ir anksčiau kelkis. Tam galima panaudoti žadintuvą telefone – kėlimosi laiką palaipsniui ankstink iki įprasto meto, kai keliesi eidamas į mokyklą. Be to, patartina 2 val. Iki miego nesinaudoti telefonu ar kompiuteriu – moksliniais tyrimais įrodyta, kad dėl skaitmeninių prietaisų skleidžiamos mėlynos šviesos gali sutrikti miego režimas, tai neleis išsimiegoti.

3. Pasirūpink savo išvaizda – suplanuok vizitą į kirpyklą, peržiūrėk drabužius, pasimatuok avalynę. Apgalvok, kaip rengsiesi rugsėjo 1-ąją ir kitomis dienomis. Neskubėk išmesti pabodusį džemperį ar batus – gal galima pataisyti, išvalyti. Būk ekologiškas. Apgalvok, kokios aprangos trūksta, ką reikėtų nusipirkti iki rugsėjo, o kokius pirkinius atidėti vėlesniam laikui. Sudaryk sąrašą, atsižvelgdamas į tėvų finansines galimybes, ir parodyk tėvams.

4. Rugsėjį prasideda ne tik pamokos, bet ir smagios veiklos – būreliai, treniruotės. Pagalvok, kokius užsiėmimus norėtum lankyti, pasitikrink, kokias veiklas siūlo mokykla, peržiūrėk kitų įstaigų pasiūlymus. Savarankiškai ieškodamas informacijos ir planuodamas stiprinsi pasitikėjimą savimi, mažės stresas, kylantis prieš prasidedant naujiesiems mokslo metams.

5. Jei prasidėjus vasarai nesusitvarkei stalčių, pats laikas tai padaryti – išmesk nebenaudojamas priemones ir apgalvok, ko trūksta. Susidaryk sąrašą, ką reikėtų įsigyti iki rugsėjo 1-osios. Apsipirkimo neatidėk paskutinei dienai.

6. Į kanceliarinių prekių parduotuvę neik vienas, pakviesk kartu eiti keletą seniai matytų klasės draugų. Taip apsipirkimas prieš rugsėjį taps smagia proga su jais susitikti, pabendrauti, pasidalyti atostogų įspūdžiais.

7. Jeigu tavo klasėje/mokykloje šiais mokslo metais mokysis ir vaikai iš Ukrainos, iš anksto nusiteik juos draugiškai sutikti, išklausyti, o kai reikia – padėti.

8. Jeigu nerimauji, jaudiniesi, kad bus sunku, atsimink, kad visada gali kreiptis į patikimą suaugusį ir pasikalbėti – žmogų, kuriuo pasitiki: tėtį, mamą, klasės auklėtoją, būrelio vadovą, trenerį, mokyklos psichologą ir pan. Jei norėtum pasikalbėti konfidencialiai, skambink visą parą veikiančiu nemokamu Jaunimo linija telefonu 8 800 28888.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.