Gintaras Sarafinas. Ministerija mokinių matematikos spragas lopys darbo grupėmis

Lietuva žengė naują didingą kokybinį šuolį – mūsų švietimo, mokslo ir sporto ministerija mokinių matematikos pasiekimus nusprendė gerinti kurdama darbo grupes. Žavinga ir genialu. Siūlyčiau nesustoti. Vakar kaip tik ėjau šalia švietimo ministerijos pastato ir ant šaligatvio pastebėjau šiukšlę.

Moksleiviai<br>123rf nuotr.
Moksleiviai<br>123rf nuotr.
G. Sarafinas<br>T.Bauro nuotr.
G. Sarafinas<br>T.Bauro nuotr.
Moksleiviai<br>V.Skaraičio nuotr.
Moksleiviai<br>V.Skaraičio nuotr.
Moksleiviai<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt
Moksleiviai<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt
Moksleiviai<br>123rf nuotr.
Moksleiviai<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 9, 2022, 12:24 PM, atnaujinta Sep 12, 2022, 11:35 AM

Ministerija tikriausiai įkurtų darbo grupę šiukšlės pakėlimo klausimu. Bet aš sugrioviau šį taurų siekį, nes šiukšlę pakėliau. Dar mačiau ant vienos ministerijos palangės vystančią, nepalaistytą gėlę. Šiam klausimui išspręsti tikriausiai vėlgi reikėtų kurti darbo grupę. Bet skubėti, žinoma, nereikėtų, kaip neskubama ir sprendžiant visus kitus klausimus. Darbas – ne vilkas, į mišką nepabėgs.

Na, gal užteks ironijos. Pereikime prie faktų. Taigi, šių metų liepos ketvirtą dieną švietimo, mokslo ir sporto ministerijos vadovybė sužinojo, kad 35 proc. Lietuvos abiturientų neišlaikė matematikos valstybinio brandos egzamino. O 10 tūkst. dvyliktokų šio egzamino apskritai nelaikė. Dar anksčiau, tai yra pavasarį, švietimo mokslo ir sporto ministerijos vadovybė sužinojo, kad dabartinių dešimtokų matematikos pasiekimų įvertinimo rezultatai dar šiurpesni – neigiamus įvertinimus gavo 40 proc. dešimtokų.

Pačioje liepos pradžioje švietimo ministerijos vadovybė aiškiai, viešai ir garsiai paskelbė, kad matematikos mokymas mūsų šalyje tampa prioritetu, tam bus skiriama maksimaliai dėmesio, resursų ir pinigų. Vaikams bus padedama pasivyti ir ištaisyti spragas.

Bet kaip tai netikėtai atėjo vasaros atostogos. O atostogos – šventas reikalas. Palauks tos visos matematikos ir jos spragos. Praėjus dviem mėnesiams, ministrė Jurgita Šiugždinienė paskelbė, kad rugsėjį bus kuriama darbo grupė matematikos ugdymo stiprinimo planui parengti.

Jums nepasigirdo: grupė dar tik bus kuriama ir ji rengs dar tik planą. Kitaip tariant, ne matematikos spragos bus kamšomos, ne vaikams bus padedama, o bus kuriamas planas matematikos ugdymo stiprinimui. Po plano dar reikės parengti strategiją, paskui priemones, dar vėliau paieškoti pinigėlių, o kada jau pats matematikos ugdymas bus stiprinamas, niekas nežino. Tiesiog neapibrėžtoje ateityje. Tiesą sakant, stebint kaip Lietuvoje sprendžiamos įvairiausios rimtos problemos, dar neteko matyti, kad darbo grupių kūrimo kelias duotų kažkokių apčiuopiamų rezultatų.

Bet vilkinimui visokiausios darbo grupės net labai tinka. Laikas bėga, o veiksmas imituojamas. Tiesą sakant, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ima priminti flegmatikų asociaciją ar sulėtinto filmo personažus. Juk per du mėnesius jokių sprendimų dėl matematikos, o taip pat dėl kitų dalykų šlubuojančio ugdymo, nepriimta.

Todėl išsikėliau tikslą lygiai kas mėnesį švietimo, mokslo ir sporto ministerijai priminti, kad privalome pabusti, atsikvošėti ir maksimaliai padėti vaikams užlopyti ne tik matematikos, bet ir visų kitų disciplinų spragas, sukurti aiškią ir skaidrią pagalbos mokiniams sistemą. Nes jeigu bus judama, kaip pastaruosius du mėnesius, tai ir kitą pavasarį ir vasarą mes baisėsimės patikrinimų bei egzaminų rezultatais ir kitokiais mokinių pasiekimais.

Juk 2020 metais dešimtokų matematikos patikrinimų rezultatai buvo tiesiog siaubingi, dvejus metus nieko nedarėme ir šiemet tų jau dvyliktokais tapusių dešimtokų matematikos įvertinimų rezultatai buvo lygiai tokie pat blogi. Nes nieko nedarant, niekas ir neįvyksta. Taigi, šiemet dešimtokų matematikos patikrinimo rezultatai dar prastesni ir jeigu jiems nesuteiksime reikiamos ir adekvačios pagalbos, rezultatai po dviejų metų bus dar liūdnesni.

Gerai, kad bent kai kurios savivaldybės nemiega kaip ministerija. Jos jau imasi veiksmų. Jos padeda savo vaikams. Pamačiusios silpnąsias savo mokinių vietas, jos pačios skyrė ir pinigų, ir resursų, ir jau prasidėjo darbai. Pagirtinų atvejų galima regėti ir Raseinių rajono savivaldybėje, ir Kelmės rajono savivaldybėje. Gražiai įsibėgėja ir Kauno miesto savivaldybė. Ir ne su darbo grupėmis, ne su planais, o jau su veiksmais. Tai yra nemokama matematikos laboratorija devintokams – „MatLab“, matematikos ugdymo stiprinimu pradinukams ir kompetencijų ugdymo mokymais jų mokytojams.

Iš tiesų yra jūra pakankamai greitų ir efektyvių priemonių pagelbėti ir pastiprinti vaikus, yra ir norinčių padėti ir tikrai nereikia laukti dešimtmečių, kad pradėtume kilti iš švietimo pelkės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.