Kiek gali, tiek taupo: Alytaus mokyklos vaikus atostogauti išleis anksčiau

Augančios energetinių išteklių kainos vis labiau verčia diržus susiveržti ir ugdymo įstaigoms – štai Alytaus miesto mokyklos vaikus rudens atostogų išleis dviem savaitėmis anksčiau nei įprasta. Tokiu sprendimu siekiama sutaupyti bei pavėlinti šildymo įjungimą mokyklose.

 Augančios energetinių išteklių kainos vis labiau verčia diržus susiveržti ir ugdymo įstaigoms – štai Alytaus miesto mokyklos vaikus rudens atostogų išleis dviem savaitėmis anksčiau nei įprasta.<br> Lrytas.lt koliažas
 Augančios energetinių išteklių kainos vis labiau verčia diržus susiveržti ir ugdymo įstaigoms – štai Alytaus miesto mokyklos vaikus rudens atostogų išleis dviem savaitėmis anksčiau nei įprasta.<br> Lrytas.lt koliažas
Mokykla<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>123rf nuotr.
Mokykla<br>123rf nuotr.
Šildymas<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Šildymas<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 14, 2022, 1:50 PM, atnaujinta Nov 6, 2022, 9:40 PM

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija savo ruožtu pažymi – tokių iniciatyvų savivaldybės imtis gali, tačiau svarbu nepamiršti jų suderinti su visa mokyklos bendruomene.

Kelias dienas teks atidirbti

Alytaus miesto savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas informavo, kad sprendimas vaikus išleisti atostogų anksčiau priimtas siekiant taupyti miesto biudžeto lėšas, o jam pritarė beveik visos mieste esančios mokyklos.

„Buvo mūsų Alytaus miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų direktorių pasitarimas, kur mes kalbėjome, kaip rengsime energijos taupymo planus. Kaip viena iš galimų priemonių pasitarime buvo paminėta, kad reikėtų svarstyti galimybę, jog galbūt galima paankstinti atostogų laiką, tokiu būdu vėliau įjungti šildymą ir sutaupyti.

Šituos reikalus svarstė pačios švietimo įstaigų bendruomenės – mes turime 16 Alytaus miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų, ir iš tų 16 mokyklų 15 apsisprendė paankstinti tą laiką – atostogauti jau kitą savaitę“, – nurodė V.Valūnas.

Viena ugdymo įstaiga – Alytaus Dzūkijos mokykla – atostogų laiką paankstino, tačiau moksleivius ilsėtis išleis ne ateinančią, o dar kitą savaitę.

„Jų pastatas yra neseniai renovuotas ir jie gali dar labiau pataupyti“, – portalui lrytas.lt paaiškino Alytaus miesto savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas.

Pasak jo, apskritai tokiu būdu siekiama sutaupyti ir atidėti šildymo įjungimą ugdymo įstaigose.

„Pagrindinis dalykas yra savivaldybės biudžeto lėšų taupymas – jeigu moksleiviai kitą savaitę atostogauja, tai nejungiamas pastatų šildymas, darbuotojai dirba nuotoliniu būdu, mokyklose yra tik budintys žmonės ir beveik nieko nebūna tuose šaltuose pastatuose“, – pridūrė V.Valūnas.

Tiesa, spalį atostogausiantys mokiniai iš viso turės ne tris, o penkias atostogų dienas. Tačiau, V.Valūno teigimu, mokyklos jas turės kažkaip atidirbti.

„Yra du variantai – arba jiems bus pratęsti mokslo metai, arba jie galės tam tikras ugdymo, edukacines veiklas vykdyti savaitgaliais – pavyzdžiui, ekskursijas, muziejų lankymą. Bet tai nuspręs pačios mokyklos“, – patikino jis.

Ragina sprendimus suderinti

Atostogas tik viena savaite paankstinusios Alytaus Dzūkijos mokyklos vadovė Vilija Sušinskienė aiškino, kad sprendimą elgtis kitaip, nei dauguma mieste esančių ugdymo įstaigų, priėmė mokyklos taryba. Moksleiviai čia ilsėsis nuo spalio 24-osios.

„Mokyklos taryboje yra trys mokytojai, trys mokiniai ir trys tėvų atstovai – jie pasižiūrėjo į savo veiklas, savo užimtumą, kas tėvams patogu, ir priėmė tokį sprendimą, kad dar per anksti mokiniams išeiti atostogų.

Nors nuomonės išsiskyrė, bet didžioji dauguma buvo už tą datą“, – lrytas.lt sakė mokyklos direktorė.

Pasak jos, mokykla renovuota „iš pagrindų“ – pakeista elektros, šildymo sistema, įrengtas LED apšvietimas, tad ugdymo įstaiga taupo tiek, kiek tik gali.

„Dar koridoriuose pamažinome to apšvietimo – dabar taupome tik elektrą, šildymo dar nejungėme. Kol kas orų prognozės optimistinės, ir tikimės, kad gal nereikės šildymo įjungti iki atostogų. Bet jei orai keisis, žinoma, vaikų nešlapinsime – įjungsime“, – tvirtino V.Sušinskienė.

Alytaus Dzūkijos mokykla jau taip pat turi ir planą, kaip atidirbs papildomas atostogų dienas.

„Jau padarytas planas – mes tas valandas išdėstysime per mėnesį ir jos bus atidirbtos“, – pabrėžė mokyklos vadovė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės patarėjas Dainoras Lukas savo ruožtu tvirtino, kad tokių savivaldybių sprendimų dėl mokinių atostogų paankstinimo ministerija negavusi, tačiau pažymėjo, kad tokią teisę jos turi.

„Savivaldybės gali taip elgtis, jos turi tokią teisę – tiek savivaldybės, tiek mokyklos. Žinome, mes visada prašome, kad tokiu atveju viskas būtų suderinta su savivaldybės švietimo skyriumi, kad tai būtų koordinuoti veiksmai.

Savivaldybės ir mokyklos turi įvertinti, ar tikrai visa tai yra suderinama, ar sutarta su visa mokyklos bendruomene, ar nekils jokių problemų dėl mokyklų lankymo, dėl mokinių pavežėjimo“, – portalui lrytas.lt teigė D.Lukas.

Oficialiai rudens atrostogos moksleiviams prasidės spalio 31 dieną, o baigsis lapkričio 4-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.