Vienos seniausių Lietuvos mokyklų atminimas tęsiamas Trakuose

Jeigu reikėtų ieškoti seniausių Lietuvos mokyklų, viena iš jų būtų 1397 m. įsteigta katedrinė mokykla Vilniuje, o antroji – 1409 m. Vytauto Didžiojo įsteigta parapinė mokykla Trakuose. Mokykloje mokyta rašyti bei skaityti lotynų kalba, tikybos pagrindų, religinių giesmių.

Vytauto Didžiojo gimnazija.
Vytauto Didžiojo gimnazija.
Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui Rita Sadovskienė.
Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui Rita Sadovskienė.
Eglė Kernagytė-Dambrauskė.
Eglė Kernagytė-Dambrauskė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 28, 2022, 4:07 PM

Ir nors ši pirmoji mokykla neišliko, Vytauto Didžiojo kaip Trakų mokyklos steigėjo legenda tęsiasi toliau, nes šiandien, netoliese spėjamos pirmosios mokyklos vietos, gyvuoja šį atminimą sauganti Vytauto Didžiojo gimnazija. Kaip atrodo šios mokyklos gyvenimas šiandien? Tuo šeštadienį domėsis laida „Lietuvos mokyklos“ ir jos vedėja Eglė Kernagytė – Dambrauskė.

Mokykla mokykloje

Trakų Vytauto Didžiojo gimnazija įdomi ne tik savo istorija, bet ir dabartimi. Mokykloje veikia ypatinga ugdymo metodika, vadinama „Mąstymo mokykla“. Tai reiškia, kad visi mokyklos bendruomenės nariai įsipareigoja sąmoningai mąstyti apie savo veiksmus, tikslus bei kartu tobulinti mokymosi įgūdžius. Šiam tikslui pasiekti pamokų metu taikomi specialūs įrankiai: informaciją susisteminti ir keliauti link išvadų padedantys žemėlapiai, netikėtus sprendimus rasti padedantys mąstymo raktai ar net Debono kepurių metodas taikomas ne tik ugdyme, bet ir versle, kūrybiniuose projektuose.

Šio metodo principas paprastas ir smagus: gavus skirtingos spalvos kepurę į skirtingą situaciją būtina pažvelgti tik tam tikru kampu, atsisakant kitų požiūrio taškų. Pavyzdžiui, balta kepurė įpareigoja remtis tik faktais, raudona – tik emocijomis. Žalia kepurė skatina ieškoti netikėtų, kūrybinių kampų, juoda – galimų grėsmių, mėlyna – situaciją apibendrinti.

Vytautas Didysis deginasi paplūdimyje

Netradicinių sprendimų Vytauto Didžiojo gimnazijoje ieškoma visose situacijose. Būtent todėl tik šioje mokykloje sutiksite Vytautą Didįjį, kokio niekada nematėte: skatinant mokinių kūrybinį mąstymą jie buvo pakviesti valdovą pavaizduoti tokį, koks jis galimai būtų šiandien. Paplūdimyje su kokteiliu, gatvėje su sportine apranga, automobilyje vietoje žirgo ar kalbantis tiesioginiame eteryje – kunigaikštis šiandien Trakuose gyvas kaip niekada.

Laidos „Lietuvos mokyklos“ kūrybinė komanda dėkoja mecenatui MyTU, kuris skatina mąstyti ir gerai skaičiuoti, skelbdamas šūkį šūkį: „saugu, patogu, naudinga, myTU – mobili bankininkystė visai šeimai“, ir kviečia sužinoti kokie dar žmonės garsina šią mokyklą? Kam senovėje naudoti ežiuko spygliai? Kur fotografuojasi Trakų moksleiviai diplomo įteikimo proga? Interviu su aktoriumi Giedriumi Arbačiausku ir dar daugiau įdomybių iš mokyklų gyvenimo Trakuose – jau šį šeštadienį, 16.30 per „Lietuvos ryto“ TV laidoje „Lietuvos mokyklos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.