Lietuvos lėšomis pastatytoje mokykloje Irake – įkurtuvių nuotaikos

Lapkričio 1 dieną šiaurės Irako Ninewa gubernijos Sindžaro rajone atidaryta vietos jazidų bendruomenės vaikams skirta Mahmudijos pradinė mokykla. Naujai įrengtoje šešių klasių mokykloje, aprūpintoje būtinomis ugdymo priemonėmis ir kokybiška įranga, mokysis daugiau 161 mokinys.

Lietuvos lėšomis pastatytoje mokykloje Irake – įkurtuvių nuotaikos.<br>URM nuotr.
Lietuvos lėšomis pastatytoje mokykloje Irake – įkurtuvių nuotaikos.<br>URM nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 2, 2022, 3:06 PM

„Nuoširdžiai džiaugiuosi, kad idėja, užsimezgusi prieš mažiau nei metus Vilniuje vykusiuose pokalbiuose su Nadia Murad, užsienio reikalų ministerijos ir tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „Nadios iniciatyva“ dėka tapo tikrove.

Tai, kad mokyklos projektas įgyvendintas per labai trumpą laiką, rodo, koks svarbus yra švietimas karo paliestai vietos bendruomenei. Net ir gyvendami sunkiausiomis sąlygomis, žmonės gebėjo susitelkti, kad išpildytų kuklią, bet labai prasmingą ir svarbią svajonę – leisti vaikus į mokyklą.

Viliuosi, kad sukurtos išsilavinimo galimybės prisidės prie jazidų ir kitų pažeidžiamų šiaurės Irako bendruomenių kuo spartesnio grįžimo į pilnavertį gyvenimą“, – sakė Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė.

„Padėdami vaikams, nukentėjusiems nuo karo, sugrįžti į mokyklas, padedame kurti saugesnę ir stabilesnę jų ateitį, sudarome sąlygas tėvams integruotis į darbo rinką savo šalyje. Šiuo požiūriu investicijos į švietimą yra vienos prasmingiausių“, – pažymėjo užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Mokyklos pastatymo Irake idėja užsimezgė 2021 metais Nobelio taikos premijos laureatės, Jungtinių tautų geros valios ambasadorės Nadios Murad susitikimų su Ministre Pirmininke I. Šimonyte bei užsienio reikalų ministru G. Landsbergiu metu, aptariant jazidų etnoreliginės bendruomenės Irake išsilavinimo, nelegalios migracijos, saugumo ir stabilumo užtikrinimo regione klausimus.

Atsižvelgiant į jazidų bendruomenės, išgyvenusios „Islamo valstybės“ genocidą 2014 metais, poreikius bei Lietuvos vystomojo bendradarbiavimo kryptis Artimųjų rytų šalyse, Lietuva skyrė 150 tūkstančių eurų Mahmoodiya pradinei mokyklai pastatyti. Projektą įgyvendino tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Nadia iniciatyva“. Šios organizacijos tikslas yra padėti atkurti tvarią Sindžaro jazidų bendruomenę konflikto metu išgyvenusią seksualinį smurtą, remti švietimo, sveikatos apsaugos ir socialinių paslaugų teikimą.

„Nadia iniciatyva“ džiaugiasi galėdama bendradarbiauti su Lietuvos užsienio reikalų ministerija įgyvendinant tokį svarbų projektą. Atkurdami Sindžaro provincijos švietimo sistemą mes geriname žmonių, grįžusių į regioną, gyvenimo sąlygas ir palengviname viduje perkeltų asmenų saugų grįžimą namo. Mūsų organizacijos siekis yra užtikrinti jazidų ir kitų pažeidžiamų Irako bendruomenių galimybes gauti išsilavinimą“, – teigė „Nadia iniciatyva“ vykdantysis direktorius Abid Shamdeen.

Užsienio reikalų ministerijos vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai lėšomis 2018–2022 metais įgyvendinamas dar vienas švietimo projektas Irake „Artimųjų Rytų mokslo programa“, kuriam skirta 127 tūkstančiai eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.