ŠMSM suburta ekspertų grupė ieškos būdų Lietuvoje integruoti studijas baigusius užsieniečius

Į aukštąsias mokyklas siekiant pritraukti daugiau užsienio studentų ir paskatinti juos pasilikti dirbti Lietuvoje, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje (ŠMSM) suburta aukštojo mokslo ekspertų darbo grupė.

Studentai 
Studentai 
Studentai<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Studentai<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija

Dec 23, 2022, 2:35 PM

Darbo grupė teiks siūlymus dėl užsienio studentų, taip pat ir užsienio lietuvių, pritraukimo ir integracijos strategijos rengimo, rašoma ministerijos pranešime.

„Nors užsienio studentų skaičius Lietuvoje užtikrintai auga, turime potencialo jų pritraukti dar daugiau ir taip paskatinti didesnį studijų tarptautiškumą.

Didesnis užsienio studentų pritraukimas taip pat prisidėtų sprendžiant šalies demografinius bei kvalifikuotų darbuotojų trūkumo iššūkius, paskatintų sklandesnę užsieniečių integraciją, kadangi studijų laikotarpiu susipažįstama su šalimi, atsiranda socialiniai ryšiai, galima pramokti ir vietinės kalbos.

Tačiau siekiant tai įgyvendinti valstybei reikalingas sistemiškas šios srities valdymo planas – užsieniečiams būtina sukurti patrauklias sąlygas čia atvykus ne tik sėkmingai užbaigi studijas, bet ir integruotis, kurti, įsilieti į darbo rinką“, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministras Gintautas Jakštas.

Ekspertai identifikuos problemas, su kuriomis valstybė ir aukštosios mokyklos susiduria kviesdamos užsienio studentus studijuoti Lietuvoje. Bus įvertinti ir užsienio studentams kylantys iššūkiai tiek studijų metu, tiek po studijų baigimo ieškant būdų įsitvirtinti šalyje.

Darbo grupė teiks siūlymus dėl akademinės ir finansinės pagalbos užsienio studentams plėtros, viešųjų paslaugų prieinamumo, lietuvių kalbos mokymo ir kitų jiems skirtų priemonių.

Siekis sukurti ir įgyvendinti užsienio studentų pritraukimo ir integracijos strategiją įtrauktas ir į Vyriausybės programą.

Siūlymus dėl strategijos rengimo teiks Švietimo, mokslo ir sporto, Ekonomikos ir inovacijų ministerijų, Valstybinio studijų fondo, Švietimo mainų paramos fondo, Lietuvos universitetų rektorių ir Lietuvos kolegijų direktorių konferencijų, Lietuvos studentų sąjungos, Vilniaus universiteto studentų atstovybės, „International House Vilnius“ atstovai.

Pirmasis darbo grupės susitikimas įvyko šią savaitę. Jo metu suformuota strategijos apimtis, sutarta dėl informacijos šaltinių bei tyrimų, kurie bus pasitelkiami strategijos rengimo procese, ir papildomų interesų grupių įtraukimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.