Lrytas.lt pristato projektą „Lietuvos mokytojas 2023“: įvertinkime mokytojus

Kas yra geriausias mokytojas? Vieniems – padėjęs siekti aukščiausių įvertinimų, kitiems – tapęs asmenybės pavyzdžiu. O kas jums? Portalas lrytas.lt skelbia projektą „Lietuvos mokytojas 2023“.

Lrytas.lt pristato projektą „Lietuvos mokytojas 2023“.<br>T.Bauro nuotr.
Lrytas.lt pristato projektą „Lietuvos mokytojas 2023“.<br>T.Bauro nuotr.
Lina Kaminskienė.<br>VDU nuotr.
Lina Kaminskienė.<br>VDU nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Erudito“ licėjaus įkūrėjas ir direktorius Nerijus Pačėsa.
„Erudito“ licėjaus įkūrėjas ir direktorius Nerijus Pačėsa.
„Inida“ įsteigti prizai mokytojams. 
„Inida“ įsteigti prizai mokytojams. 
„Officeday“ įsteigti prizai mokytojams.
„Officeday“ įsteigti prizai mokytojams.
Mokykla<br>123rf asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>123rf asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>123rf nuotr.
Mokykla<br>123rf nuotr.
Mokykla<br>123rf nuotr.
Mokykla<br>123rf nuotr.
Mokykla<br>123rf asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jan 9, 2023, 5:38 PM, atnaujinta Jan 13, 2023, 11:38 AM

Projekto tikslas – įvertinti ir paskatinti mokytojus, kurie keičia ne tik mokinių ateitį, bet ir šalies švietimo veidą. Taip pat – padrąsinti jaunus žmones rinktis mokytojo profesiją, o dabartiniams mokytojams patvirtinti, kad jų įdėtas darbas ir atsidavimas turi išskirtinę prasmę ir yra vertinamas.

Mokytojo profesija, jos patrauklumas ir perspektyva yra svarbiausios visos švietimo sistemos sėkmės dedamosios.

„Mokytojų rankose bręsta mūsų valstybės ateitis – mūsų vaikai. Todėl svarbu, kad mokytojas jaustųsi saugus ir gerbiamas. Tai lemia daugelis dalykų – orus darbo užmokestis, mokyklos kultūra, galimybės kurti ir tobulėti.

Prie šių tikslų įgyvendinimo prisidedame visi – valstybė, visuomenė, žiniasklaida. Tai mūsų visų bendra atsakomybė ir rūpestis. Nuostatos dėl mokytojų darbo sąlygų gerinimo užfiksuotos ir politinių partijų susitarime dėl švietimo.

Nuoseklus darbo užmokesčio augimas, daugiau laisvės įgyvendinant bendrojo ugdymo programas, galimybės tobulinti kompetencijas ar įgyti antrą kvalifikaciją, stipendijos būsimiems mokytojams – tai tik kelios priemonės, kurias įgyvendiname šiuo metu. Sveikinu lrytas.lt iniciatyvą, kuri leis plačiai kalbėti apie išskirtinę profesiją“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Mokytojo profesijos prestižas ir mokytojų trūkumas yra bene dažniausiai gvildenamos švietimo temos Lietuvoje. Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Švietimo akademijos kanclerės dr. Linos Kaminskienės teigimu, profesijos prestižą nusako jos objektyvioji ir subjektyvioji pusės.

„Objektyvioji – darbo užmokestis, darbo sąlygas ir kiti socialiniai-ekonominiai aspektai, tačiau bene svarbiausią vaidmenį vaidina subjektyvioji profesijos pusė, kurią nusako patys mokytojai ir kiti visuomenės nariai.

Mokytojo specialybės prestižo neįmanoma sukurti per dieną. Tai yra ilgas, pasitikėjimu ir sąmoningomis pastangomis grįstas kelias, kuriame veikia visi faktoriai: universitetai, rengiantys mokytojus, pedagogai, vaikai, tėvai.

Subjektyvus profesijos statusas pagerėja, kai mokytojai jaučiasi vertinami savo profesijoje, kai mokyklų vadovai, tėvai ir švietimo politikai jais pasitiki, kai mokytojai jaučiasi vertinami ir gerbiami besimokančiųjų.

Mūsų universitetas įsitikinęs, kad gerais mokytojais ne tik gimstama, bet jais ir tampama, kai gaunamas aukšto lygio išsilavinimas ir kai yra puikūs pavyzdžiai, į kuriuos norisi lygiuotis ir iš jų mokytis. Tad raskime tuos geruosius pavyzdžius ir įkvėpėjus – Lietuvos metų mokytojus – visi kartu“, – pabrėžė profesorė.

VDU, būdamas didžiausias pedagogų rengimo centras Lietuvoje, Kaune ir Vilniuje rengiantis mokytojus, yra vienas šio projekto partnerių ir apdovanojimų organizatorių, kuris siekia skleisti pozityvų požiūrį į mūsų mokytojus.

Prie projekto prisijungusio „Erudito“ licėjaus įkūrėjas ir direktorius Nerijus Pačėsa prioritetu laiko ugdymo kokybę, kadangi tai tiesiogiai siejasi su aktyviu pedagogų įsitraukimu į ugdymo procesą.

„Patyrę ir nuolat besimokantys pedagogai, kurie moka sudominti, motyvuoti, įtraukti, yra tie žmonės, kurie veda mus pirmyn ir yra ateitis.

Iš savo patirties matome, kad interaktyvus pamokų organizavimas, įvairių komandinių metodų, ir formatų naudojimas, vaikų įtraukimas į kūrybinį procesą, reikalauja didelio mokytojų pasirengimo ir kvalifikacijos.

Norime palaikyti mokytojus visoje Lietuvoje ir skatinti juos būti aktyviais mokymosi proceso dalyviais, nes jų darbas yra labai svarbus ir vertinamas ugdant jaunąją Lietuvos kartą“, – pažymėjo N.Pačėsa.

Per du mėnesius truksiantį projektą lrytas.lt specialiai sukurtame puslapyje bus skelbiamos gerosios mokytojų darbo patirtys, švietimo lyderių istorijos, žinomų žmonių prisiminimai apie mokytojus, o svarbiausia – renkami laureatai aštuoniose kategorijose.

Registruoti mokytojus galima iš bet kurios šalies mokyklos, taip parodant ne tik pagarbą, bet ir suteikiant progą laimėti prizus.

Siūlyti kandidatus ir balsuoti už mokytojus lrytas.lt rinkimuose galima iki vasario 22 dienos. Susumavus skaitytojų ir vertinimo komisijos balsus, aštuoni mokytojai bus apdovanoti kovo 1 dieną. Registruoti galite šiame puslapyje: Lietuvos mokytojas 2023

Laimėtojai bus apdovanoti rėmėjų prizais. Įmonė „Inida“ mokytojams padovanos išmanųjį telefoną „Samsung GALAXY A13“, „Lenovo ThinkPad T14“ verslo klasės kompiuterį, pilnai sukomplektuotą „Lenovo“ darbo vietą („Lenovo SFF“ stacionarus kompiuteris, stilingas „Lenovo ThinkVision“ E24–28 (24“) monitorius, „Lenovo“ klaviatūra ir pelė).

Prizus laureatams taip pat įsteigė įmonės „Ortopedijos technika“ ir „Officeday“, o papildomo ugdymo akademija Mokosi.lt apdovanos įsteigta premija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.