Ministerija užsimojo gerinti šalies kolegijų padėtį: kokie pokyčiai laukia

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) pristatė šalies kolegijas liečiančius pokyčius – juos Vyriausybė svarstys jau trečiadienį. Pasak ministrės Jurgitos Šiugždinienės, Lietuvos tikslas yra tas, kad šalies aukštasis mokslas būtų konkurencingas ir pasaulinio lygio, o jame esantys talentai galėtų konkuruoti globaliai.

Studentai<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Studentai<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Vilniaus kolegija<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus kolegija<br>V.Skaraičio nuotr.
Studentai<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Studentai<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 18, 2023, 9:47 AM, atnaujinta Jan 18, 2023, 9:55 AM

„Mūsų pagrindinis siekis, kad kolegijos būtų pilnavertės aukštosios mokyklos, kurios ne tik rengtų specialistus, kurie reikalingi rinkai, regionams, pramonei ir verslui, bet taip pat vykdytų taikomuosius mokslinius tyrimus ir būtent jais bei praktika grįstas studijas“, – trečiadienį  teigė ŠMSM vadovė.

Vyriausybė trečiadienį svarstys Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) parengtą 2023–2024 m. valstybinių kolegijų tinklo stiprinimo planą.

Valstybinių kolegijų studentų skaičius per dešimtmetį sumažėjo 38 proc., tik 28 proc. kolegijų dėstytojų dirba visu etatu, tik 47 proc. absolventų įsidarbina pagal gautą išsilavinimo lygį, o tai reiškia, kad darbo rinkai arba nereikia šių specialistų, arba jie nėra pakankamos kvalifikacijos. Kaip rodo prognozės, kolegijų studentų skaičius 2026 m. gali mažėti dar 37–43 proc.

Pasak ministrės, negalima palikti savieigai tokios situacijos, kuri veda į kai kurių kolegijų vegetavimą ar net sunykimą. ŠMSM pirmiausia siūlo kolegijoms įsivertinti savo perspektyvas ir nusimatyti veiklos stiprinimo planus. Valstybė finansuos kolegijų išteklių konsolidavimo, jungimosi projektus. ŠMSM valstybinių kolegijų tinklo stiprinimo projektams numato skirti 20 mln. eurų iš Lietuvos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano lėšų.

„Norime, kad kokybiškas aukštasis mokslas būtų lengvai prieinamas ne tik didžiuosiuose miestuose. Įstaigos, kurios yra mažos ir dėl to patiria iššūkių – sunku pritraukti dėstytojus, studentus, atitinkamai gauna mažesnį finansavimą, neturi galimybių mokslinei taikomajai veiklai, – gali susijungti su kita kolegija ar tapti kitos aukštosios mokyklos padaliniu ir sėkmingai veikti sustiprėjusios“, – sako ministrė.

Konsoliduoti Lietuvos koleginio sektoriaus potencialą ne kartą rekomendavo ir Europos Komisijos, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos ekspertai.

Siekis – aukštesnės kokybės koleginės studijos

Stiprinant valstybinių kolegijų tinklą siekiama sudaryti prielaidas kolegijų vykdomų studijų kokybei gerinti. Tai daryti numatoma sutelkiant studijoms ir taikomiesiems moksliniams tyrimams reikalingus žmogiškuosius išteklius ir infrastruktūrą, labiau atsižvelgiant į regiono ir įvairių sektorių taikomųjų mokslinių tyrimų ir aukštos kvalifikacijos specialistų rengimo poreikius.

Taip pat siekiama tobulinti studijų kokybę stiprinant aukštųjų mokyklų akademinių darbuotojų branduolį. Valstybinėse kolegijose numatoma plėtoti ir taikomųjų mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) veiklą, kad jų vykdomos studijos ir teikiamos kvalifikacijos būtų labiau grįstos MTEP rezultatais.

Valstybinių kolegijų tinklo stiprinimo plane keliami valstybinių kolegijų veiklos tikslai 2029 metams. Siekiama, kad 2029 m. bet kurioje valstybinėje kolegijoje studijuotų ne mažiau kaip 1,2 tūkst. studentų. Toks sutelkimas svarbus siekiant ilgalaikių tikslų: formuojant ir išlaikant stiprų dėstytojų branduolį, užtikrinant kokybiškoms studijoms būtiną infrastruktūrą.

Taip pat siekiant, kad ne mažiau kaip 76 proc. valstybinių kolegijų absolventų per 12 mėnesių po studijų baigimo įsidarbintų pagal įgytą kvalifikaciją.

Tikimasi, kad 2029 m. valstybinėse kolegijose bus ne mažiau kaip 50 proc. visu etatu dirbančių dėstytojų ir ne mažiau kaip 10 proc. mokslo ar meno laipsnį turinčių dėstytojų, dirbančių bent 0,5 etato dalimi.

Kolegijos pačios spręs, kaip pasiekti kokybinius rodiklius

Valstybinės kolegijos pačios įsivertins savo galimybes pasiekti plane nurodytus tikslus ir, jei matys būtinybę ar poreikį, galės inicijuoti pertvarkos procesus, atsižvelgdamos ir į regiono poreikius.

Valstybinės kolegijos ŠMSM pateiks stiprinimo planus, atliepiančius plane išskirtus veiklos tikslus 2029 m., arba sprendimus dėl dalyvavimo reorganizavimo procese.

Nesulaukusi iniciatyvų dėl galimų pokyčių iš valstybinių kolegijų, sprendimus, kaip būtų galima stiprinti aukštųjų mokyklų veiklą, Vyriausybei galės pasiūlyti ir ŠMSM.

Lietuvos kolegijų direktorių konferencijos prezidentas Nerijus Varnas teigė, kad diskusijos apie kolegijų veiklos iššūkius ir perspektyvas vyksta jau ne vienerius metus. Pats planas, apie kurį kalbama šiandien, ministerijai esą buvo pristatytas taip pat ne kartą.

„Kiekvienas pokytis atneša tam tikrą nerimo jausmą. Bet šiandien iniciatyva yra kolegijų rankose – kiekviena iš jų turi aibę alternatyvų, kurias iki balandžio 30 dienos pateiks ministerijai.

Tos alternatyvos gali būti pačios įvairiausios – galbūt konsoliduoti resursus su kitomis kolegijomis, galbūt konsoliduoti resursus su universitetu, gal kuri kolegija veikti apsispręs atskirai – tai irgi yra vienos ar kitos institucijos teisė“, – aiškino jis.

Plano įgyvendinimo priemonių projektą numatoma parengti ir pateikti tvirtinti Vyriausybei iki šių metų birželio 30 d.

Lietuvoje veikia 12 valstybinių kolegijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.