Panevėžio mokytoja ir politikė skambiomis frazėmis šiurpino moksleivius bei jų tėvus

„Aš niekada nekartoju, o pasakau vieną kartą ir turi suprasti, net nemėgink klausinėti“, „Tie, kuriems aš patinku, sėskite į vieną klasės pusę, o tie, kuriems aš nepatinku – į kitą klasės pusę“, – tokios ir panašios frazės pastaruoju metu liejosi iš vienos Panevėžio mokytojos bei miesto politikės Birutės Valkiūnienės.

 „Aš niekada nekartoju, o pasakau vieną kartą ir turi suprasti, net nemėgink klausinėti“, „Tie, kuriems aš patinku, sėskite į vieną klasės pusę, o tie, kuriems aš nepatinku – į kitą klasės pusę“, – tokios ir panašios frazės pastaruoju metu liejosi iš vienos Panevėžio mokytojos bei miesto politikės Birutės Valkiūnienės.<br>A.Švelnos nuotr.
 „Aš niekada nekartoju, o pasakau vieną kartą ir turi suprasti, net nemėgink klausinėti“, „Tie, kuriems aš patinku, sėskite į vieną klasės pusę, o tie, kuriems aš nepatinku – į kitą klasės pusę“, – tokios ir panašios frazės pastaruoju metu liejosi iš vienos Panevėžio mokytojos bei miesto politikės Birutės Valkiūnienės.<br>A.Švelnos nuotr.
Birutė Valkiūnienė<br>Jp.lt/R.Ančerevičiaus nuotr.
Birutė Valkiūnienė<br>Jp.lt/R.Ančerevičiaus nuotr.
 Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazija<br> A.Švelnos nuotr.
 Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazija<br> A.Švelnos nuotr.
 Birutė Valkiūnienė<br> A.Švelnos nuotr.
 Birutė Valkiūnienė<br> A.Švelnos nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 31, 2023, 4:18 PM, atnaujinta Feb 3, 2023, 10:25 AM

Moksleivių tėvai dėl tokio pedagogės bei savivaldybės tarybos narės elgesio dar pernai pateikė skundą, savo ruožtu Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijos, kur ir dirba B.Valkiūnienė, vadovas teigė šią problemą jau išsprendęs.

Tvirtina, kad mokytoja terorizavo vaikus

Apie tai, kad Panevėžio politikė bei Vytauto Žemkalnio gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja B.Valkiūnienė savo veiksmais užsitraukė ne tik moksleivių, bet ir jų tėvų nemalonę, kelis kartus rašė naujienų portalas panskliautas.lt bei laikraštis „Panevėžio kraštas“.

Pažymima, kad gimtosios kalbos vaikus mokanti pedagogė jų nevengė vadinti beraščiais ir pitbuliais, kitaip žemino, todėl neapsikentę tokio mokytojos elgesio mokinių tėvai dar praėjusių metų lapkritį parašė skundą gimnazijos direktoriui, taip pat Panevėžio savivaldybės administracijai ir miesto tarybai, kur dirba Visuomeniniam rinkimų komitetui „Atsinaujinančiam Panevėžiui“ priklausanti B.Valkiūnienė.

Tėvai reikalavo kuo greičiau pakeisti lietuvių kalbos ir literatūros mokytoją – pareiškime esą išvardytos situacijos, kai ji žemindavusi moksleivius, išvarydavusi juos iš klasės, o vieną esą yra net pavadinusi pitbuliu.

„Po šio skandalo B.Valkiūnienė staiga susirgo ir apsiginklavusi nedarbingumo lapeliu atsitvėrė siena nuo korespondentų. Tada ji atsiliepė tik atsitiktinai, supainiojusi adresatus, bet nuo rimto pokalbio išsisuko“, – rašė panksliautas.lt.

Pabrėžiama, kad B.Valkiūnienė yra Panevėžio miesto tarybos narė ir viena iš ištikimiausių už korupciją teisiamo mero Ryčio Račkausko bendražygių.

Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijos vadovas Artūras Totilas savo ruožtu portalui lrytas.lt tvirtino, kad problemą jau išsprendė, o pati mokytoja sėkmingai dirba toliau. Pasak jo, tie vaikai, kuriems mokytojos elgesys užkliuvo, jau perkelti į kitą pamokos grupę.

„Buvo sudaryta Mokytojų etikos komisija, paskui mes pasiūlėme tokį variantą, kad taikiai susitaikytų, ir tie vaikai, kurie nenorėjo ir negalėjo mokytis toje klasėje, buvo perkelti į kitą grupę.

Mokytojai pamokų krūvis nenukentėjo, vaikai perėjo į kitas grupes, ir išsprendėme situaciją. Mes padarėme tai, kas nuo mūsų priklauso, o toliau gilintis ir aštrinti situacijos nematau prasmės“, – komentavo A.Totilas.

Priekaištų bendražygei neturi

Pasak direktoriaus, mokytojos vedamos pamokos šiuo metu vyksta įprastai. Tiesa, paklaustas, ar pedagogė pripažįsta klydusi, jis nuo atsakymo susilaikė.

„Paskambinkite jai ir paklauskite, pripažįsta ji ar nepripažįsta“, – pasiūlė gimnazijos direktorius.

Visgi su pačia B.Valkiūniene portalui lrytas.lt susisiekti nepavyko – ji į skambučius neatsiliepė.

Mokytojos bei politikės kolegos iš Visuomeninio rinkimų komiteto „Atsinaujinančiam Panevėžiui“ apie šią situaciją taip pat atsiliepė gana lakoniškai.

„Aš net nelabai ką galiu pasakyti, nes nežinau situacijos. Nei priežasčių, nei nieko nežinau. Su kolegomis šitoje vietoje nediskutavome“, – portalui lrytas.lt sakė tam pačiam rinkimų komitetui priklausantis Arūnas Balčiūnas.

Dar vienas B.Valkiūnienės bendražygis Petras Luomanas savo ruožtu pripažino, kad pedagogams kartais tikrai gali išsprūsti koks aštresnis žodis, tačiau dažnai tai yra ne tik paties mokytojo kaltė.

Jo teigimu, įvertinti galima tada, jeigu pats stebi situaciją, jeigu pats matei ir joje dalyvavai, o nežinant konteksto komentuoti sudėtinga.

„Matote, aš irgi jau gana ilgus metus dirbu pedagoginį darbą, tai sakyčiau taip: ar mokytojas, ar vadovas turėtų vadovautis paprastu principu – tu esi vienas tarp visų, bet ne vienas virš visų.

Pabandysiu paaiškinti: mokytojas klasėje tam tikra prasme yra kolektyvo vadovas. Tai bendravimas su mokiniais, žinant, kad mokiniai dabar yra kur kas laisvesni, jie jaučiasi daug laisviau, kartais net agresyviai jaučiasi, tai mokytojui kartais galbūt yra labai sunku suvaldyti emocijas ir gal prasprūsta.

Pedagogas turi valdytis, be abejo, bet kartais yra taip, kad vienas vienintelis vaikelis ar suaugusysis tampa pats teisingiausias ir tėvai dažnai linkę kaltinti tik mokytoją. Tai mes šitą kartais matome“, – svarstė P.Luomanas.

Visgi profesinių priekaištų savo kolegei jis tikino neturintis.

„Galėčiau pasakyti, kad Birutė, kaip politikė, yra pakankamai išprususi. Aš pats politikoje esu ne pirmus metus, tad žinau, kad politikoje užaugti, subręsti reikia nemažai laiko, ne tik žinių, bet ir tam tikros diplomatijos.

Piktavališkumu aš šios politikės tikrai negalėčiau apkaltinti“, – portalui lrytas.lt sakė Panevėžio politikas.

Panevėžio miesto savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotojas Kazimieras Armonavičius pabrėžė, kad apie mokytojos elgesį savivaldybė yra informuota ir iš karto ėmėsi priemonių.

„Tie skundai dabartiniu metu mokyklose tikrai nėra naujiena, ir turbūt ne visi mokiniai yra patenkinti mokytojais – ypač tie, kurie gal ne taip linkę į mokslus.

O apie B.Valkiūnienę iš tiesų savivaldybę pasiekė tokia žinutė. Mes labai greitai sureagavome, pasitarėme su Švietimo skyriumi, jis turėjo pokalbį, pedagoginė psichologinė tarnyba atliko tyrimą dėl mikroklimato.

Buvo teikta rekomendacija dėl bendravimo kompetencijos tobulinimo, gimnazija turi savo etikos komisiją. Pasiektas konsensusas, abi pusės liko patenkintos – mokiniams sudarytos sąlygos pasirinkti kitą mokytoją, dalis jų ir pasirinko.

Praeitą savaitę kalbėjau su direktoriumi, vėl domėjausi – šiuo metu, anot jo, problemos nėra ir vyksta normalus lietuvių kalbos ugdymas“, – komentavo K.Armonavičius.

Papildymas.

„Panevėžio miesto savivaldybės meras Rytis Mykolas Račkauskas yra visiškai išteisintas visose jam prokuratūros iškeltose bylose teismui konstatavus, kad nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.