VDU – kuriantis įtraukią ir lygybės principais grįstą bendruomenės kultūrą

Jau daugybę metų Vytauto Didžiojo universitete (VDU) studijuoja ir dirba žmonės, turintys įvairią negalią, tačiau iki šiol universitete neturėta dokumento, kuriame būtų apibrėžti ir susisteminti šie procesai, pavyzdžiui, kur kreiptis dėl studijų ar darbo sąlygų pritaikymo universitete.

 Jau daugybę metų Vytauto Didžiojo universitete (VDU) studijuoja ir dirba žmonės, turintys įvairią negalią, tačiau iki šiol universitete neturėta dokumento, kuriame būtų apibrėžti ir susisteminti šie procesai, pavyzdžiui, kur kreiptis dėl studijų ar darbo sąlygų pritaikymo universitete.<br> VDU nuotr.
 Jau daugybę metų Vytauto Didžiojo universitete (VDU) studijuoja ir dirba žmonės, turintys įvairią negalią, tačiau iki šiol universitete neturėta dokumento, kuriame būtų apibrėžti ir susisteminti šie procesai, pavyzdžiui, kur kreiptis dėl studijų ar darbo sąlygų pritaikymo universitete.<br> VDU nuotr.
 Miglė Janušauskaitė<br> VDU nuotr.
 Miglė Janušauskaitė<br> VDU nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vytauto Didžiojo universitetas

Feb 3, 2023, 4:16 PM

VDU negalios politikos, pavadintos „Įtraukių galimybių universitetu“, tikslas – užtikrinti lygybės ir nediskriminavimo kultūrą universitete, tinkamai pritaikant studijų ir darbo sąlygas bei didinant studijų prieinamumą, rašoma VDU pranešime.

„Kiekvienas iš mūsų esame atsakingas už tai, kad visiems universiteto bendruomenės nariams, nepaisant jų skirtumų ir įvairovės, būtų užtikrintos lygios teisės ir galimybės“, – pasakoja VDU negalios reikalų koordinatorė Miglė Janušauskaitė.

Gerinamos sąlygos tiek studijuoti ar dirbti, tiek ir sportuoti

VDU nuo pat savo atkūrimo puoselėja žmonėms su negalia atviro universiteto idėją, o praėjusiais metais VDU Senate buvo patvirtintas universitetinio lygmens dokumentas, orientuotas į studijų bei darbo prieinamumo didinimą, tinkamai pritaikant studijų ir darbo sąlygas VDU bendruomenės nariams su negalia.

Tai padės užtikrinti tvarų veiksmų planą negalios srityje, siekiant pagerinti asmenų su negalia galimybes įgyti aukštąjį išsilavinimą, įsidarbinti aukštojo mokslo institucijose bei užtikrinti jiems prieinamas studijų ar darbo sąlygas.

„Esame viena pirmųjų Lietuvos aukštųjų mokyklų, kurioje atsirado negalios reikalų koordinatoriaus pareigybė ir buvo patvirtintas negalios politikos dokumentas. Taip pat esame pirmoji aukštoji mokykla Lietuvoje, kurios padalinys VDU Sporto centras 2021 m. įgijo Lietuvos paralimpinės komandos simbolį „Gilę“ ir kartu tapo pirmuoju objektu Kaune, gavusiu tokį įvertinimą. Šis simbolis visoje Lietuvoje žymi sporto infrastruktūros objektus, pritaikytus asmenims, turintiems negalią.

Šiemet lipdukas su Lietuvos paralimpiečių simboliu gile papuošė ir naująjį, didžiausią šalyje universitetinį Prezidento Valdo Adamkaus sporto centrą“, – VDU įvertinimus įtraukių galimybių srityje žmonėms su negalia vardija universiteto negalios reikalų koordinatorė.

Universitetas taip pat bendradarbiauja su įvairiomis institucijomis, nevyriausybinėmis organizacijomis, asociacijomis, prisideda prie įvairių iniciatyvų ir socialinių kampanijų, kurių tikslas – šviesti visuomenę negalios tema.

„Tik dirbdami visi kartu pasieksime didesnę žmonių su negalia įtrauktį aukštajame moksle bei visuomeniniame gyvenime“, – pabrėžia M.Janušauskaitė.

Universitete taip pat galima rasti įvairios įrangos ir priemonių, kuriomis pagal poreikį gali naudotis žmonės su negalia: reguliuojamo aukščio stalais, ergonominėmis kėdėmis su ratukais, Brailio rašto spausdintuvais, vaizdo didinimo įranga, bibliotekos padaliniuose įrengtomis žmonėms su negalia pritaikytomis darbo vietomis.

Vis labiau plečiamas paslaugų spektras

Pasak specialistės, būtent negalios politikos dokumento patvirtinimas ir negalios reikalų koordinatoriaus pareigybės atkūrimas yra pagrindiniai pokyčiai, siekiant puoselėti VDU kaip įtraukių galimybių universiteto vardą.

„Negalios reikalų koordinatoriaus viena iš darbo veiklų yra išklausyti ir išgirsti bendruomenės narius su negalia ar individualiais poreikiais bei drauge atrasti sprendimus, kurie leistų toliau sėkmingai tęsti studijas ar darbą universitete, taip kuriant žmonėms su negalia įtraukesnę bei lygybės ir nediskriminavimo principais grįstą bendruomenės kultūrą“, – savo darbo specifiką apibūdina VDU negalios reikalų koordinatorė.

Vis dėlto, M.Janušauskaitė pastebi, jog, nepaisant svarių teigiamų pokyčių studentų su negalia įtrauktyje į aukštąjį mokslą, išlieka sričių, kuriose dar yra kur tobulėti.

„Asmenims su klausos negalia labai padėtų paskaitos konspektavimo paslauga. Taip pat studentams su klausos negalia reikalingi gestų kalbos vertėjai, tačiau šių specialistų Lietuvoje nėra tiek daug, kad pavyktų užtikrinti visų paskaitų vertimą į lietuvių gestų kalbą. Šalyje vis plačiau pradeda veikti asmeninio asistento paslauga, kuria gali pasinaudoti asmenys su negalia.

Tikimės, kad ši paslauga padės studentams su negalia lygiai drauge su visais dalyvauti studijų procese bei kitose veiklose, kuriose studentai nori save realizuoti ir veikti“, – akcentuoja VDU negalios reikalų koordinatorė, kartu apžvelgdama studentų ir absolventų su negalia padėtį darbo rinkoje.

„Šiuo metu Lietuvoje itin aktyviai vykdomos socialinės kampanijos, mokymai, diskusijos, skirtos šviesti darbdavius bei visą visuomenę negalios tema. Vykdoma nemažai projektų, kurių metu žmonėms su negalia teikiama pagalba darbo paieškos procese. VDU Karjeros centre taip pat visiems universiteto studentams ir absolventams teikiamos konsultacijos karjeros klausimais“, – teigia M.Janušauskaitė ir atkreipia dėmesį, jog studentai su negalia renkasi įvairias studijų programas, atsižvelgiant į savo domėjimosi sritis, pomėgius, kompetencijas bei individualius poreikius, vėliau leisiančius sėkmingai įsidarbinti.

„Pastebime tendencijas, kad studentai su negalia ar individualiais poreikiais mūsų universitete dažniausiai renkasi socialinių, humanitarinių mokslų, informacinių technologijų krypčių studijas, taip pat studijuoja ir VDU Švietimo, Muzikos ar Žemės ūkio akademijose“, – pasakoja negalios reikalų koordinatorė.

Tikslas – atliepti kiekvieno studento su negalia individualius poreikius

Patys VDU studentai atvirauja, jog universitete atsižvelgiama į studentų su negalia poreikius, nepriklausomai nuo skirtingų negalios tipų. „Atsižvelgiama į mūsų išsakomas pastabas, o svarbiausia – bendradarbiaujama su pačiais studentais, jų klausiama, ką ir kaip būtų galima tobulinti. Universitetas siekia kurti tokią aplinką, kurioje studentas su negalia nesijaustų kitoks, atskirtas.

Patalpos ir erdvės pritaikytos darbui, suteikiamos mokymosi procesui reikalingos priemonės, įranga. Tai leidžia siekti savo tikslo ir susikoncentruoti į studijų procesą“, – teigia viena magistro studijų studentė.

Kitas VDU studentas taip pat pastebi, jog pagrindinės universiteto stiprybės yra bendruomenės atvirumas, pagarba įvairovei, siekis užtikrinti individualius poreikius, klausiant studento asmeniškai, kas jam būtina ir reikalinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.