Mirtinai katiną nukankinę klaipėdiečiai – moksleiviai: progimnazijos direktorę užplūdo pasipiktinimo laiškai

Viešojoje erdvėje prieš kelias dienas pradėjo sklisti informacija, kad Klaipėdos „Saulėtekio“ progimnazijoje besimokančių mokinių grupelė mirtinai nukankino kačiuką – jį spardė, daužė plytomis, o mirtiną gyvūno egzekuciją dar sugebėjo ir nufilmuoti.

 Viešojoje erdvėje prieš kelias dienas pradėjo sklisti informacija, kad Klaipėdos „Saulėtekio“ progimnazijoje besimokančių mokinių grupelė mirtinai nukankino kačiuką – jį spardė, daužė plytomis, o mirtiną gyvūno egzekuciją dar sugebėjo ir nufilmuoti.<br> Lrytas.lt montažas
 Viešojoje erdvėje prieš kelias dienas pradėjo sklisti informacija, kad Klaipėdos „Saulėtekio“ progimnazijoje besimokančių mokinių grupelė mirtinai nukankino kačiuką – jį spardė, daužė plytomis, o mirtiną gyvūno egzekuciją dar sugebėjo ir nufilmuoti.<br> Lrytas.lt montažas
Policija<br>V.Skaraičio nuotr.
Policija<br>V.Skaraičio nuotr.
 Viešojoje erdvėje prieš kelias dienas pradėjo sklisti informacija, kad Klaipėdos „Saulėtekio“ progimnazijoje besimokančių mokinių grupelė mirtinai nukankino kačiuką – jį spardė, daužė plytomis, o mirtiną gyvūno egzekuciją dar sugebėjo ir nufilmuoti.<br> Progimnazijos „Facebook“ nuotr.
 Viešojoje erdvėje prieš kelias dienas pradėjo sklisti informacija, kad Klaipėdos „Saulėtekio“ progimnazijoje besimokančių mokinių grupelė mirtinai nukankino kačiuką – jį spardė, daužė plytomis, o mirtiną gyvūno egzekuciją dar sugebėjo ir nufilmuoti.<br> Progimnazijos „Facebook“ nuotr.
 Katinas<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Katinas<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Policija<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Policija<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 16, 2023, 12:17 PM

Progimnazijos vadovė tvirtina, kad mokykla veiksmų jau ėmėsi, tačiau pasipiktinimo laiškų sulaukę ugdymo įstaigos darbuotojai savo elektroninio pašto dėžutes visgi nusprendė užblokuoti.

Klaipėdos policija šiuo metu tiria įvykio aplinkybes, ikiteisminis tyrimas kol kas nepradėtas.

Situacijos nedetalizuoja

Klaipėdos „Saulėtekio“ progimnazijos direktorė Daiva Vilkė portalui lrytas.lt patvirtino, kad šioje progimnazijoje besimokantys moksleiviai iš tiesų įvykdė žiaurų nusikaltimą prieš gyvūną, tačiau detalių papasakoti nepanoro.

Šios mokyklos ugdytiniai kačiuką esą daužė, spardė, mėtė į jį plytas, o savo poelgį nufilmavo ir paviešino.

D.Vilkė pažymėjo, kad mokykla į situaciją sureagavo – direktorės teigimu, jau dabar dirbama su psichologais, tačiau kas laukia žiaurumą pademonstravusių vaikų, ji atskleisti nesutiko.

„Tai yra susieta su nepilnamečiais vaikais, todėl nieko nekomentuosiu. Mes tikrai dirbame, ir labai daug dirbame. Šnekame su psichologais, bet detalių tikrai nenoriu komentuoti.

Šiandien vaikai yra atostogose, tai su jais dirbti negalime, o po atostogų yra sukurtas planas, gal ir iš pačių vaikų kils idėjų. Bet dabar vaikų nėra mokykloje“, – patikino ji.

D.Vilkė neatsakė į klausimą, ar pati jau kalbėjosi su kačiuką nukankinusių vaikų tėvais, taip pat nepatvirtino, ar įvykis nutiko progimnazijos teritorijoje.

„Aš tikrai į šituos dalykus nesivelsiu. Yra policijai pranešta, jie nustatys, o dabar noriu apsaugoti vaikus, tėvus ir visos mokyklos bendruomenę“, – nurodė mokyklos vadovė.

Tiesa, vaikų elgesiu pasipiktinę žmonės viešai ragino siųsti laiškus mokyklos administracijai, kad darbuotojai nedelsdami imtųsi veiksmų ir šio įvykio nepraleistų pro pirštus.

„Prašau jūsų minėtosios mokyklos vadovybei bei specialistams išsiųsti laišką, prašantį nepalikti situacijos be pasekmių. Mes galime nesutarti, kaip spręsti situaciją: vieni sakys – mokinius reikia išmesti, kiti – įtraukti vaikų teises, treti – gilintis į priežastis, neatstumti, tačiau mes galime sutarti, kad situaciją privalu spręsti. Neužmesti, neužmiršti“, – savo „Facebook“ paskyroje ragino rašytoja, žurnalistė Fausta Marija Leščiauskaitė.

„Kai sakau, kad neabejingumu galimai išgelbėsite ne vieną gyvybę ateityje, nedramatizuoju. <...> Šiandien – kačiukas, rytoj – jūsų vaikas, jūs, jūsų kaimynas. Žmogui, kuris šiuo klausimu nėra rizikos grupėje, nukankinti bejėgį gyvūną būtų nepakeliama kančia. Net greitai, be kankinimo, atimti gyvybę tokiam žmogui būtų prieš jo instinktus, būtų košmaras, kuris dar ilgai graužtų.

Todėl pagalvokite, tarp kokių tiksinčių bombų šiandien esame mes ir yra visos šalies vaikai“, – pažymėjo ji.

D.Vilkė prisipažino, kad laiškų kiekis buvo toks didelis, kad savo elektroninio pašto dėžutes administracijos darbuotojai laikinai užblokavo.

„Tikrai neskaičiavome (kiek laiškų, – aut.past.), nes užsiblokavome paštą. Buvo neįmanoma dirbti. Dabar turbūt atsiblokuosime. Jeigu žmonės galvoja, kad taip mums padeda, rašydami tokius laiškus, tai jie labai klysta. Mes turime dirbti su vaikais, su tėvais, tartis, šnekėtis. Jei viską skaitytume, tada mes to negalėtume daryti.

Mūsų tinklapyje yra viskas parašyta, ir net pamačius mūsų poziciją toliau tuos laiškus raginama rašyti. (...) Jūs gal paskaitykite tuose komentaruose, ką žmonės rašo, kad tuos vaikus reikia sumušti, užmušti. Tai čia irgi yra smurto skatinimas“, – tvirtino D.Vilkė.

Savo poziciją progimnazijos vadovybė prieš kelias dienas išdėstė savo socialinio tinklo paskyroje.

„Progimnazijos bendruomenę sukrėtė žinia apie smurtą prieš gyvūnus. Informuojame, kad sužinojus apie internetinėje erdvėje pasirodžiusį įrašą, kuriame matomas žiaurus elgesys su gyvūnu, iš karto buvo kreiptasi į policiją. Mokykla netoleravo, netoleruoja ir netoleruos jokio smurto.

Progimnazija imasi visų būtinų priemonių teisės aktų nustatyta tvarka, planuojamos įvairios veiklos bendruomenės narių emocinės savijautos gerinimui bei pagalbos teikimui“, – rašoma progimnazijos „Facebook“ puslapyje.

Policija įvykį dar tiria

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė portalui lrytas.lt teigė, kad ikiteisminis tyrimas dėl šio įvykio kol kas nepradėtas, policija dar tikslina incidento aplinkybes. 

Apie tai, kad uostamiestyje galimai spardant buvo sužalotas gyvūnas, kuris nugaišo, Klaipėdos policijos suvestinėse paskelbta vasario 9-ąją.

„Informacija tokia, kad socialiniuose tinkluose buvo užfiksuotas vaizdo įrašas, kuriame asmenys skriaudžia katiną. Tas vaizdo įrašas buvo perduotas policijos pareigūnams ir pagal įraše pavaizduotą vietą pareigūnai nustatė, kokia tai galėtų būti vieta. Jie atvyko ir Slyvų gatvėje, Klaipėdoje, iš tiesų rado negyvą katę.

Dabar yra aiškinamasi, kokios yra įvykio aplinkybės, dėl ko katė galėjo nugaišti“, – komentavo A.Grauslienė.

Tiesa, Slyvų gatvė yra visai netoli Mokyklos gatvės, kurioje ir veikia Klaipėdos „Saulėtekio“ progimnazija.

Pasak Klaipėdos policijos atstovės, policija per dešimt dienų turėtų išsiaiškinti ir patikslinti įvykio aplinkybes, renkama medžiaga pagal Baudžiamojo kodekso (BK) 310 straipsnį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.