J. Šiugždinienė: egzaminų rezultatai priklauso ir nuo pačių mokinių, todėl mokytis reikia nuosekliai ir nuolatos

Švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės nuomone, nereikėtų sutelkti dėmesio tik į valstybinius brandos egzaminus ir jų rezultatus. Anot jos, mokytis reikia nuosekliai ir nuolatos, todėl svarbu lankyti pamokas.

Egzaminai<br>D.Umbraso nuotr.
Egzaminai<br>D.Umbraso nuotr.
 Jurgita Šiugždinienė<br> ŠMSM nuotr.
 Jurgita Šiugždinienė<br> ŠMSM nuotr.
 Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
 Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Irtautė Gutauskaitė, ELTA

Mar 14, 2023, 1:43 PM, atnaujinta Mar 14, 2023, 1:54 PM

Ministrės teigimu, šiais metais stengtasi padėti moksleiviams ir mokytojams geriau pasiruošti matematikos valstybiniam brandos egzaminui. Viena iš priemonių – šiuo metu visoje Lietuvoje vykstantys dvyliktokų matematikos žinių patikrinimai.

„Bandomasis egzaminas arba bandomasis patikrinimas yra skirtas pasitikrinti savo žinias. Ir tam, kad mokinys galėtų geriau pasirengti valstybiniams brandos egzaminams. Tai yra tokia treniruotė, aš sakyčiau“, – LRT radijui antradienio rytą sakė J.Šiugždinienė.

„Šiandien ir rytoj vyksta bandomieji matematikos patikrinimai, tai tarsi treniruotė prieš valstybinį brandos egzaminą. Mokiniai dar turi laiko pasižiūrėti, o kurgi čia jų silpnosios pusės. Jie vyksta visoje Lietuvoje, visose savivaldybėse, visose mokyklose, visi mokiniai, kurie yra pasirinkę laikyti valstybinį matematikos brandos egzaminą, o tokių yra apie 16 tūkstančių, visi jie yra kviečiami išsibandyti savo jėgas bandomajame patikrinime“, – nurodė ministrė.

Anot jos, ministerija pastebėjo, kad moksleivių, kurie laiko bandomuosius patikrinimus, valstybinių brandos egzaminų rezultatai būna geresni.

„Mes matome, kad rezultatai tų mokinių, kurie laikė bandomąjį patikrinimą, yra keliais taškais geresni valstybiniuose brandos egzaminuose“, – pabrėžė J.Šiugždinienė.

Pasak jos, šiais metais įvairiais būdais stengtasi padėti mokiniams ir mokytojams geriau pasiruošti matematikos valstybiniam brandos egzaminui.

„Tai yra ir užduočių banko užduotys, va ir šiandien vykstantys bandomieji egzaminai, taip pat skaitmeninės priemonės, kurios randasi ir kurių vis daugiau, ir matematikų asociacijos pagalba konsultacijomis“, – vardino ji.

„Savivaldybės taip pat organizavo daug veiksmų mokyklose pačiose, kad padėti mokiniams geriau pasirengti valstybiniams brandos egzaminams. Tai tikrai visuose lygmenyse yra stengiamasi mokiniams padėti geriau pasirengti valstybiniams brandos egzaminams“, – teigė J.Šiugždinienė.

Jos nuomone, pagalbos priemonių visada galėtų būti daugiau, tačiau daug kas priklauso ir nuo pačių mokinių. Pasak ministrės, reikėtų daugiau dėmesio skirti nuolatiniam ir nuosekliam vaikų mokymuisi, o ne valstybinių brandos egzaminų rezultatams.

„Visada priemonių gali būti daugiau. Tačiau labai daug kas priklauso ir nuo pačių mokinių... Tas pats lankomumas turi labai daug įtakos. Jeigu mokinys nelanko pamokų, jam tikrai yra labai sudėtinga padėti, ir mokytojui yra labai sudėtinga. Taigi, čia yra visų mūsų atsakomybė, mes visi turime savo vaidmenį ir turime padėti pasirengti valstybiniams brandos egzaminams“, – pabrėžė J.Šiugždinienė.

„O geriausia yra tai, kad mūsų fokusas būtų kuo mažesnis į egzaminus, patikrinimus. Mokytis reikia nuolatos. Ir matematika yra būtent toks dalykas, kad tai yra loginis mąstymas, ir jeigu tu kažką praleidai matematikoje, tau labai sunku žengti kitą žingsnį, praktiškai neįmanoma“, – akcentavo ministrė.

„Tai yra nuoseklus mokymosi procesas, tu turi mokytis nuo pradžių, nuosekliai, kopiant į viršų tomis matematikos kopėtėlėmis. Taigi, čia yra labai labai svarbus nuoseklumas, pamokų lankymas, nuoseklus mokymasis“, – teigė švietimo, mokslo ir sporto ministrė.

Ji patikino, kad, nepaisant spekuliacijų viešojoje erdvėje, šiais metais neplanuojama lengvinti matematikos egzamino. Egzaminas, anot J.Šiugždinienės, bus parengtas pagal taisykles.

„Kiekvienais metais tų spekuliacijų yra, jų bus, ir čia, kaip sakant, spekuliuoti niekada neuždrausi, tačiau egzaminas yra egzaminas, yra kriterijai, yra ekspertai, kurie rengia egzaminą, ir tikrai niekas nieko nei lengvinti, nei sunkinti neplanuoja. Tai yra egzaminas pagal savo taisykles ir užduotys tokios, kokios turi būti“, – tvirtino ministrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.