J. Šiugždinienė: 22-iejų savivaldybių mokyklas pasieks pirmosios „Tūkstantmečio mokyklų“ programos lėšos

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje trečiadienį ryte pristatytas prasidėjęs „Tūkstantmečio mokyklų“ programos pirmojo srauto savivaldybių pažangos planų įgyvendinimas. Anot švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės, virš 109 milijonų eurų iškeliaus į 22 savivaldybes iki 2025-ųjų balandžio mėnesio.

 Jurgita Šiugždinienė<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
 Jurgita Šiugždinienė<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
 Jurgita Šiugždinienė<br>V.Skaraičio nuotr.
 Jurgita Šiugždinienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Irtautė Gutauskaitė

2023-05-03 10:49, atnaujinta 2023-05-03 14:41

Antrojo srauto savivaldybių pažangos planų įgyvendinimas prasidės šių metų spalio mėnesį.

„Pradedame labai svarbų etapą, kuomet jau yra parengti investiciniai planai, pažangos projektai 22-iejų savivaldybių, pirmojo srauto savivaldybių, ir pradedamas mūsų ilgai lauktas įgyvendinimo etapas, kuomet investicijos, virš 109 milijonai iškeliauja į savivaldybes, ir savivaldybės įgyvendins „Tūkstantmečio mokyklų“ pačių parengtus pažangos planus“, – spaudos konferencijoje žurnalistams teigė J. Šiugždinienė.

„Kuomet pamatėme, kad susidomėjimas yra didžiulis, optimizavome į du srautus, todėl vienas srautas, kuris šiandien žengia į įgyvendinimo etapą, ir jau pasiekė pinigai ir ten prasideda veiklos, tai kitas srautas įgyvendinimą pradės spalį“, – patikslino ministrė.

Į pirmąjį srautą įtrauktos 93 mokyklos iš 22-iejų savivaldybių. Viso ugdymo veikloms organizuoti, priemonėms įsigyti ir mokytojų bei vadovų mokymams savivaldybės skyrė apie 50,5 mln. eurų, o kitus 59 mln. eurų skyrė infrastruktūrai mokyklose atnaujinti, pritaikyti ją pagal universalaus dizaino principus.

„Kiekviena savivaldybė, kartu su „Tūkstantmečio mokyklų“ programos ekspertų komanda įsivertino savo problematiką, kaip mažinti skirtumus, kurie yra tarp mokyklų, kaip gerinti pasiekimus, kad savivaldybė pati identifikuotų silpnąsias savo puses ir kartu su TŪM pagalba pasirengtų pažangos planą, kaip tas problemas adresuoti“, – pasakojo J. Šiugždinienė.

„Čia mes pasirinkome keturias pagrindines sritis, kaip prioritetus, – kultūrinis ugdymas, STEAM, lyderystė ir įtraukusis ugdymas“, – pridūrė ministrė.

Anot ministerijos, lyderystės sričiai skirti 33 mln. eurų, įtraukiajam ugdymui – 25 mln. eurų, kultūriniam ugdymui – 20 mln. eurų, STEAM (gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, matematikos, menų) ugdymui – 31 mln. eurų.

Pirmojo srauto pažangos planų įgyvendinimas baigsis 2025 metų balandį. Ministerijos atstovų teigimu, per šią vasarą įvyks dalis infrastruktūros pritaikymo darbų, bus įsigytos naujos ugdymo priemonės, nuo rugsėjo startuos mokymai bei ugdymo stiprinimo veiklos, darbą mokyklose ir savivaldybėse pradės TŪM sričių koordinatoriai.

„Tūkstantmečio mokyklų“ projektui finansuoti iš viso skirta 210 mln. eurų iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo fondo lėšų ir ne daugiau kaip 44,1 mln. eurų galima skirti iš valstybės biudžeto lėšų pridėtinės vertės mokesčiui kompensuoti.

Konkreti parama savivaldybei priklauso nuo jos teritorijoje besimokančių mokinių skaičiaus ir pažangos plano vertės: ji svyruoja nuo 500 tūkst. eurų iki 43 mln. eurų per visą projekto laikotarpį iki 2026-ųjų.

Kaip paaiškina ministerija, savivaldybėms rengiant pažangos planus, jų turinys derinamas su TŪM programos ekspertais. Vėliau rengiamas investicinis projektas pagal projektų finansavimo sąlygų aprašo reikalavimus – šio proceso metu savivaldybes konsultuoja Europos socialinio fondo gentūros (ESFA) ekspertai, kurie prižiūri, kad pažangos planas ir investicinis projektas derėtų tarpusavyje. Vėliau, pateikus paraišką, visos investicijos ir jų tinkamumas yra patikrinamos Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA).

ELTA primena, kad „Tūkstantmečio mokyklų“ programa siekiama mažinti mokymosi sąlygų ir pasiekimų atotrūkius tarp savivaldybių ir tarp skirtingų tos pačios savivaldybės mokyklų, atnaujinti ir sustiprinti jau veikiančias mokyklas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.